Budyń jaglany
Fot. Adobe Stock
KUCHNIA

Jest zdrowy, prosty... i pyszny! Budyń jaglany trendem na 2020

Zainspiruj się najlepszymi fotografiami z Instagrama

Jan Kędziora 8 marca 2020 10:30
Budyń jaglany
Fot. Adobe Stock

Pomimo, że kasza jaglana zagościła w naszych kuchniach już jakiś czas temu, ten przepyszny budyń zdobywa coraz większą popularność. Doskonale sprawdza się w formie zdrowego śniadania, deseru czy lekkiej kolacji. Jest świetną alternatywą dla dużo bardziej kalorycznego budyniu klasycznego. Przygotowanie puddingu jaglanego jest bardzo proste i na tyle wybaczalne, że pozostawia ogromne pole do kreatywnego popisu. Można przyrządzić go na wielu sposobów, odpowiadających indywidualnym preferencjom. Naprawdę warto spróbować! Inspiracje można zaczerpnąć z instagramowych fotografii. 

Budyń jaglany 2020

Może być czekoladowy, kokosowy, truskawkowy czy klasyczny. Wachlarz opcji smakowych jest szeroki. Z jakimi dodatkami zostanie zaserwowany, też zależy tylko i wyłącznie od inwencji twórczej. Jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia. Budyń jaglany przygotowuje się sprawnie i łatwo. Mało tego, jest bardzo zdrowy! Kasza jaglana nie zawiera glutenu, przez co jest lekkostrawna. Osoby unikające produktów pochodzenia zwierzęcego mogą przyrządzić budyń na dowolnym mleku roślinnym. Proso, czy inaczej jagły są bogate w witaminy E i te z grupy B. Zawierają również żelazo, wspomagające funkcjonowanie układu krwionośnego, lecytynę, która pozytywnie wpływa na pamięć czy też krzem - związek wzmacniający strukturę skóry, włosów i paznokci. Budyń jaglany to sposób na pyszny deser, który nie tylko uszczęśliwi kubki smakowe, ale przede wszystkim pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie organizmu!  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

[Eng below] Owocowy budyń jaglany, idealny na niedzielny podwieczorek 😊 Jest w pełni wegański, bez glutenu i cukru 💪🏼 Ja przygotowałam dwie wersje, z malinami i jeżynami i nie jestem w stanie się zdecydować, która smakuje lepiej 🙈 Oczywiście opcji owocowych jest wiele więcej, jeżeli chcecie możecie użyć równie dobrze truskawek, borówek, jagód, porzeczek, czy nawet agrestu 😉 Składniki (na 2 duże lub 3 mniejsze porcje): - 200g kaszy jaglanej - 500ml mleka roślinnego (lub zwykłego, jak ktoś może/woli) - 160g jogurtu roślinnego (jw.) u mnie kokosowy - słodzidło do smaku (u mnie 4 łyżki erytrytolu) - szczypta soli - wanilia (u mnie 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu) - garść lub dwie owoców (tutaj maliny i jeżyny) Przygotowanie: 1. Kaszę dokładnie płuczemy (najpierw wrzątkiem lub gorącą wodą, następnie zimną), zalewamy mlekiem, słodzimy, solimy, dodajemy wanilię i gotujemy ok. 15-20 min na średnim ogniu, pod przykryciem, tak żeby kasza wchłonęła całą wodę, a nawet lekko się rozgotowała (kaszy NIE mieszamy w trakcie gotowania) 2. Lekko przestudzoną kaszę blendujemy z jogurtem i owocami, podajemy na ciepło lub zimno (ja osobiście wolę na ciepło!) Millet pudding with raspberries and blackberries 😍 Vegan, gluten & sugar free 💪🏼 Let me know in the comments if you would like me to translate the recipe for you 😉 #milletpudding #veganpudding #vegandessert #veganrecipes #glutenfreeeats #glutenfreedessert #glutenfreepudding #fruitdessert #fitfood #fitdessert #healthysweets #healthydesserts #budynjaglany #budyńjaglany #kaszajaglana #maliny #jeżyny #domowewypieki #fitprzepisy #zdroweslodycze #zdrowydeser #wegańskie #bezglutenu #bezglutenowy #bezcukru #beznabiału #zdrowadieta #zdrowojem #bezmleka #weganizm

Post udostępniony przez paulalovesparis (@paulalovesparis)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Good morning Ig! Millet pudding with peanut butter and coconut-chocolate whipped cream! Recipe in English below❤ . Smaczne dzień dobry! Po wczorajszym wieczorze w Operze Leśnej w Sopocie i fantastycznym koncercie cieszę się, że w lodówce czeka już cudowny budyń z kaszy jaglanej z masłem orzechowym z nerkowców i kokosową bitą śmietaną z czekoladą! . . Na 5 porcji: 150 g kaszy jaglanej, przepłukaj ma sicie pod gorącą wodą, upraż na suchej patelni, przepłukaj ponownie pod gorącą wodą. Dolej 550 ml wody i gotuj pod przykryciem ok.15 minut, dodaj 150 g śmietanki kokosowej (ja odkryłam ideał, dostaniecie go w @mz_store.pl, gęsta, intensywna bez żadnych dodatków), 1 łyżkę masła orzechowego (moje to pasta z nerkowców, uzależniająca🤣 kupicie też w @mz_store.pl ) oraz 200 g kajmaku, zmiksuj na gładką masę. Krem czekoladowy to schłodzona śmietanka kokosowa (250 g) ubita z rozpuszczoną gorzką czekoladą (90g) . . Eng. For 5 servings: 150 g millet groats, rinse in a sieve under hot water for a few minutes, stew on a dry pan, rinse again under hot water. Add 550 ml water and cook for about 15 minutes, add 150 g coconut cream, 1 tablespoon peanut butter and 200 g dulce de leche, blend. Chocolate cream - mix 250 g of coconut cream and 90 g of melted dark chocolate, chill and whisk❤ . . . . . . . #milletpudding #masloorzechowe #pudding #budyń#coconut #cashew #chocolate #czekolada #kaszajaglana #budynjaglany #kajmak #yummydessert #mzteam #foodaddict #chocolat #glutenfreedessert #picoftheday #kokos #saturday #lovely #lovelife

Post udostępniony przez Małgorzata Lubaś (@maggielu_delicious)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekspresowo, niczym prędkość naszego polskiego Pendolino, przywitał się z Nami poniedziałek 😁 ale ale... mój (mimo tego, że te dni lubię) był jeszcze bardziej miły. Wszystko za sprawą zamkniętego dziś przedszkola 💪🏻 Kto byczył się dziś tak jak ja w domu?😃 ___________________ Pudding jaglany, genialna przekąska, fajny deser a nawet pomysł na śniadanie czy kolację! Niebawem będzie i u mnie na niego przepis 😊 Świetnego wieczoru ✨❄️ . . . #foodinhands #thehub_food #milletporridge #milletpudding #jaglanka #czekolada #chocolatelove #healthyfoods #veganfoodideas #healthyfoodideas #flatlayfood #withflavor #flatlaytoday #infinity_foodlover #cosmossweden #wiemcojem #zdrowejedzenie #dziewczynykfs #maliny

Post udostępniony przez 🌿by Angela (Robaczkowa Lejdi) (@loveishomemade_)

Wideo

Zobaczcie 12 najgorętszych trendów na wiosnę 2020!

Akcje

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

EWA CHODAKOWSKA stara się żyć eko, ale mówi: „Popełnianie błędów to historia mojego życia. Słynny himalaista PIOTR PUSTELNIK długo wierzył, że zmiany klimatyczne są dziełem natury. Mylił się. EWA ZGRABCZYŃSKA, uratowała tygrysy, teraz ma nową misję. GRETA THUNBERG – świat wreszcie uwierzył młodej aktywistce.