Pomimo, że kasza jaglana zagościła w naszych kuchniach już jakiś czas temu, ten przepyszny budyń zdobywa coraz większą popularność. Doskonale sprawdza się w formie zdrowego śniadania, deseru czy lekkiej kolacji. Jest świetną alternatywą dla dużo bardziej kalorycznego budyniu klasycznego. Przygotowanie puddingu jaglanego jest bardzo proste i na tyle wybaczalne, że pozostawia ogromne pole do kreatywnego popisu. Można przyrządzić go na wielu sposobów, odpowiadających indywidualnym preferencjom. Naprawdę warto spróbować! Inspiracje można zaczerpnąć z instagramowych fotografii.

Reklama

Budyń jaglany 2020

Może być czekoladowy, kokosowy, truskawkowy czy klasyczny. Wachlarz opcji smakowych jest szeroki. Z jakimi dodatkami zostanie zaserwowany, też zależy tylko i wyłącznie od inwencji twórczej. Jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia. Budyń jaglany przygotowuje się sprawnie i łatwo. Mało tego, jest bardzo zdrowy! Kasza jaglana nie zawiera glutenu, przez co jest lekkostrawna. Osoby unikające produktów pochodzenia zwierzęcego mogą przyrządzić budyń na dowolnym mleku roślinnym. Proso, czy inaczej jagły są bogate w witaminy E i te z grupy B. Zawierają również żelazo, wspomagające funkcjonowanie układu krwionośnego, lecytynę, która pozytywnie wpływa na pamięć czy też krzem - związek wzmacniający strukturę skóry, włosów i paznokci. Budyń jaglany to sposób na pyszny deser, który nie tylko uszczęśliwi kubki smakowe, ale przede wszystkim pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie organizmu!

Reklama
Reklama
Reklama