Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!
Fot. Karolina Roszak
ewa szabatin dla vivy!

Zrzuć zbędne kilogramy! Czas na wiosenny detoks!

Wypróbuj ten pyszny przepis!

Ewa Szabatin 21 kwietnia 2019 14:58
Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!
Fot. Karolina Roszak

W końcu mamy wiosnę! Czas więc na zmiany nie tylko w naszej garderobie, ale przede wszystkim w naszych nawykach żywieniowych. To najlepszy moment, aby w codziennym menu zagościły zdrowe i wartościowe składniki jak komosa ryżowa czy szpinak. Dostarczają one niezbędnych witamin i wartości mineralnych, ale świetnie sprawdzają się też w diecie odchudzającej. Po zimie, kiedy jedliśmy ciężkie potrawy warto odczyścić organizm i postawić na krótki detoks.

Jaki cel ma detoks?

Celem detoksu jest usunięcie z organizmu szkodliwych substancji, ale też utrata kilku zbędnych kilogramów i poprawa wyglądu skóry. Już po kilku dniach na detoksie można zauważyć poprawę kondycji naszego ciała. Znikają niedoskonałości, a sucha i łuszcząca się skóra staje się bardziej odżywiona i nawilżona. Detoks nie musi być bardzo drastyczny. Ja polecam zjeść przynajmniej raz dziennie pyszną i sycącą sałatkę z komosy ryżowej, która nie tylko oczyści organizm ze zbędnych toksyn, ale sprawi, że poczujemy się naprawdę dobrze we własnej skórze!

Detoksująca sałatka z komosą ryżową

Porcja dla 6 osób

Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!
Fot. Karolina Roszak

Składniki:

1 szklanka komosy ryżowej

2 szklanki wody

100 g podduszonego i pokrojonego drobno szpinaku

1 puszka kukurydzy

1 puszka czarnej fasoli

1 szklanka pomidorków cherry pokrojonych na pół

szczypiorek do smaku

¼ szklanki kolendry lub pietruszki

sól i pieprz do smaku

2 duże limonki

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżeczki kminku mielonego

½ łyżeczki papryczki chili

Sposób przygotowania:

Komosę ugotuj zgodnie z instrukcją i następnie odstaw ją na bok do ostygnięcia. Do miski z komosą dorzuć szpinak, opłukaną pod bieżącą wodę kukurydzę, opłukaną fasolę, pomidorki, szczypiorek i drobno pokrojoną kolendrę. Wymieszaj wszystkie składniki. W osobnej, małej miseczce wymieszaj sok z limonki, oliwę i około 1 łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu oraz kminek. Polej sosem sałatkę. Resztę sałatki przełóż do plastikowego opakowania i przechowuj w lodówce (najlepiej bez sosu) maksymalnie 3 dni.  

Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!
Fot. Karolina Roszak

Ewa Szabatin

Zakochana w modzie oraz w zdrowym stylu życia. Zawodowa tancerka. Siedmiokrotna mistrzyni Polski w tańcach latynoamerykanskich i standardowch. Dwukrotna finaslistka Mistrzostw Świata. Popularność medialną w Polsce przyniósł jej udział w programie telewizyjnym „Taniec z gwiazdami”. Od 10 lat uprawia jogę, fitness i promuje zdrowe jedzenie. Parę lat temu przeszła metamorfozę i postanowiła zmienić swoje życie. Ewa wierzy, że nigdy nie jest za późno na zmianę! Dlatego jej misją jest inspirowanie innych, dodawania im odwagi i zachęcania, by wzięli życie we własne ręce. Tak powstał pomysł na założenie bloga www.ewaszabatin.pl oraz kanału na YouTube związanego ze zdrowym odżywianiem i sportem... ale zawsze w modnej odsłonie. Dziś chce zarazić ludzi modą na zdrowie, bo bycie modnym nie dotyczy tylko ubrania... bycie modnym to też bycie fit!

Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!
Fot. Katarzyna Piwecka

Wideo

Dziś wypada 3. rocznica ich ślubu. Oto historia miłości Agnieszki i Piotra Woźniak-Staraków

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Wydanie La Dolce VIVA!, a w nim: Ania Starmach, jurorka polskich edycji MasterChef oraz MasterChef Junior, o związkach – tych rodzinnych oraz ze sztuką i kuchnią. Piotr Adamczyk naszym przewodnikiem po Rzymie. Jak to się dzieje, że Monica Bellucci z każdym rokiem staje się… piękniejsza. Włoszka Tessa Capponi-Borawska o arystokratycznych korzeniach i o tym, kto zaszczepił jej pasję gotowania.