Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!
Fot. Karolina Roszak
ewa szabatin dla vivy!

Zrzuć zbędne kilogramy! Czas na wiosenny detoks!

Wypróbuj ten pyszny przepis!

Ewa Szabatin 21 kwietnia 2019 14:58
Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!
Fot. Karolina Roszak

W końcu mamy wiosnę! Czas więc na zmiany nie tylko w naszej garderobie, ale przede wszystkim w naszych nawykach żywieniowych. To najlepszy moment, aby w codziennym menu zagościły zdrowe i wartościowe składniki jak komosa ryżowa czy szpinak. Dostarczają one niezbędnych witamin i wartości mineralnych, ale świetnie sprawdzają się też w diecie odchudzającej. Po zimie, kiedy jedliśmy ciężkie potrawy warto odczyścić organizm i postawić na krótki detoks.

Jaki cel ma detoks?

Celem detoksu jest usunięcie z organizmu szkodliwych substancji, ale też utrata kilku zbędnych kilogramów i poprawa wyglądu skóry. Już po kilku dniach na detoksie można zauważyć poprawę kondycji naszego ciała. Znikają niedoskonałości, a sucha i łuszcząca się skóra staje się bardziej odżywiona i nawilżona. Detoks nie musi być bardzo drastyczny. Ja polecam zjeść przynajmniej raz dziennie pyszną i sycącą sałatkę z komosy ryżowej, która nie tylko oczyści organizm ze zbędnych toksyn, ale sprawi, że poczujemy się naprawdę dobrze we własnej skórze!

Detoksująca sałatka z komosą ryżową

Porcja dla 6 osób

Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!
Fot. Karolina Roszak

Składniki:

1 szklanka komosy ryżowej

2 szklanki wody

100 g podduszonego i pokrojonego drobno szpinaku

1 puszka kukurydzy

1 puszka czarnej fasoli

1 szklanka pomidorków cherry pokrojonych na pół

szczypiorek do smaku

¼ szklanki kolendry lub pietruszki

sól i pieprz do smaku

2 duże limonki

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżeczki kminku mielonego

½ łyżeczki papryczki chili

Sposób przygotowania:

Komosę ugotuj zgodnie z instrukcją i następnie odstaw ją na bok do ostygnięcia. Do miski z komosą dorzuć szpinak, opłukaną pod bieżącą wodę kukurydzę, opłukaną fasolę, pomidorki, szczypiorek i drobno pokrojoną kolendrę. Wymieszaj wszystkie składniki. W osobnej, małej miseczce wymieszaj sok z limonki, oliwę i około 1 łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu oraz kminek. Polej sosem sałatkę. Resztę sałatki przełóż do plastikowego opakowania i przechowuj w lodówce (najlepiej bez sosu) maksymalnie 3 dni.  

Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!
Fot. Karolina Roszak

Ewa Szabatin

Zakochana w modzie oraz w zdrowym stylu życia. Zawodowa tancerka. Siedmiokrotna mistrzyni Polski w tańcach latynoamerykanskich i standardowch. Dwukrotna finaslistka Mistrzostw Świata. Popularność medialną w Polsce przyniósł jej udział w programie telewizyjnym „Taniec z gwiazdami”. Od 10 lat uprawia jogę, fitness i promuje zdrowe jedzenie. Parę lat temu przeszła metamorfozę i postanowiła zmienić swoje życie. Ewa wierzy, że nigdy nie jest za późno na zmianę! Dlatego jej misją jest inspirowanie innych, dodawania im odwagi i zachęcania, by wzięli życie we własne ręce. Tak powstał pomysł na założenie bloga www.ewaszabatin.pl oraz kanału na YouTube związanego ze zdrowym odżywianiem i sportem... ale zawsze w modnej odsłonie. Dziś chce zarazić ludzi modą na zdrowie, bo bycie modnym nie dotyczy tylko ubrania... bycie modnym to też bycie fit!

ewa-szabatin-viva-przpiesy-na-dania-1
Fot. Katarzyna Piwecka

Wideo

Piękni, szczęśliwi, zakochani. Tak Karol i Małgorzata Strasburgerowie pozowali w sesji dla VIVY!  

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Aktorka żyje eko, chce zmieniać i chronić świat! „Nabrudziliśmy, musimy posprzątać, to nasz obowiązek. Albo zginiemy”, mówi MAJA OSTASZEWSKA. Antropolożka, wykładowczyni. Jak być matką, uczyła się od… szympansów - JANE GOODALL. TOMASZ MICHNIEWICZ: „W masowym wydaniu turystyka jest niszczycielską siłą, za co biorę częściową odpowiedzialność”, mówi. A także: słoni jest coraz mniej, coraz częściej rodzą się bez słoniowych ciosów. Czy można im skutecznie pomóc? W świecie zwierząt: Ferenstein-Kraśko, Sarapata, Zgrabczyńska, Olbrychscy, Tuszyńska, Urbańska, Jemioł, Dowbor… Zwierzęta są dla nich jak rodzina.