Konrad Szczęsny 6 lutego 2017 09:15
1/11
Anna Lewandowska, przepisy Anny Lewandowskiej, Robert Lewandowski, Anna Lewandowska w ciąży
Copyright @Instagram Anna Lewandowska (@annalewandowskahpba)
1/11

Anna i Robert Lewandowscy na przełomie marca i kwietnia zostaną po raz pierwszy rodzicami. Wiadomość o tym, że spodziewają się dziecka, zelektryzowała media w Polsce i w Niemczech. Jak przyznała w jednym z wywiadów żona piłkarza, chcą w miarę możliwości przeżyć ciążę z dala od błysku fleszy i medialnego zgiełku.

Jak się okazało, Anna Lewandowska nie zamierza mimo stanu błogosławionego zwalniać tempa. Specjalistka do spraw żywienia pracuje nad kolejną książką. Spekuluje się, że może w niej zamieścić przepisy dla przyszłych matek.

Już teraz na Instagramie żony Roberta Lewandowskiego można zobaczyć, jakie potrawy i przekąski poleca kobietom, które spodziewają się dziecka.  W naszej galerii zamieszczamy zdjęcia niektórych z nich!

2/11
Anna Lewandowska, przepisy Anny Lewandowskiej, Robert Lewandowski, Anna Lewandowska w ciąży
Copyright @Instagram Anna Lewandowska (@annalewandowskahpba)
2/11

Anna Lewandowska specjalnie dla przyszłych mam poleca sałatkę z amarantusem i burakiem i orzechami włoskimi.

Dlaczego?  To połączenie amaratusa i buraków, które zawierają wartości potrzebne w diecie ciężarnych

Właściwości amarantusa

Amarantus inaczej szarałat, to jedna z najstarszych roślin uprawianych na świecie. W wielu państwach od niedawna odkryty na nowo i nazywany  zbożem XXI wieku. Okazuje się, że nasiona amarantusa pod względem składników odżywczych przewyższają pszenicę. Amarantus magazynuje w sobie wiele cennych składników mineralnych – zawiera fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Spora ilość zawartego w nim błonnika działa przeciw podwyższeniu cholesterolu oraz oczyszcza przewód pokarmowy. Amarantus zawiera również związki opóźniające starzenie (skwaleny), oraz antyoksydanty. Dzięki dużej zawartości żelaza, dobrze go spozywać przy leczeniu anemii, zalecany jest również w diecie kobiet ciężarnych. Zjedzenie jednego posiłku w ciągu dnia z dodatkiem amarantusa, zaspakaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na żelazo.

Właściwości buraka
Występuje w nich kwas foliowy, niezbędny dla kobiet w ciąży. Ponadto zapobiega wapnieniu naczyń krwionośnych i wzmacnia odporność organizmu. Zapobiega  złemu samopoczuciu oraz stanom depresyjnym. Kwas foliowy ma również dobroczynne działanie na matowe włosy, przedwczesną siwiznę, łamliwe paznokcie. Ponadto buraki  regulują pracę układu trawiennego, pomagają usuwać toksyny z organizmu, są zasadotwórcze, odkwaszają organizm.  Stymulują i wzmacniają jelita, wspierają pracę nerek oraz wątroby. Sok ze świeżych buraków silnie oczyszcza i wzmacnia krew. Zalecane są przy schorzeniach gastrologicznych. Zawierają  błonnik i ułatwiają trawienie. Są bogate w potas, wapń, magnez, kobalt, żelazo,  mangan, witaminy A, C i B1.

Składniki:

1 gotowany burak
1 zielone jabłko
garść orzechów włoskich
garść prażonych pestek dyni
1/2 szklanki ugotowanego amarantusa
1 łyżka Lio SHAKE np. acai (opcjonalnie)
kawałek pieczonej dyni  (skrop oliwą i piecz ok. 15 minut w 180 stopniach,  następnie obierz ze skórki)
garść szpinaku lub jarmużu

Dressing:

oliwa z oliwek,
cytryna,
syrop klonowy,
czosnek,
1 łyżka pasty sezamowej,
pieprz i sol

Polecamy też: Silna, waleczna i wiernie wspierająca męża. Co Anna Lewandowska mówiła VIVIE! o życiu na szczycie?

3/11
Anna Lewandowska, przepisy Anny Lewandowskiej, Robert Lewandowski, Anna Lewandowska w ciąży
Copyright @Instagram Anna Lewandowska (@annalewandowskahpba)
3/11

Owsianka z amarantusa z owocami

A może propozycja śniadaniowa dla kobiet w ciąży? Mam wiele pytań od Pań w tym pięknym okresie życia co jeść, czy mogę podać jakąś propozycję.

Moją propozycją będzie owsianka ale z amarantusa z dodatkiem aceroli bogatej w witaminę C oraz nasion chia bogatych w omega 3 i omega 6.

Amarantus pełen jest drogocennych właściwości odżywczych. Zwany jest zbożem XXI wieku. Zawiera żelazo, fosfor, wapń, potas i magnez.Zjedzenie jednego posiłku w ciągu dnia z dodatkiem amarantusa, zaspakaja dzienne zapotrzebowanie poziomu żelaza w naszym organizmie. Zatem dobrze wpływa przy leczeniu anemii,  zalecany jest również w diecie kobiet ciężarnych.  Amarantus świetnie uzupełnia białko w diecie wegetariańskiej. Nie zawiera glutenu i jest bogaty w – jednio i wielonienasycone kwasy tłuszczowe Spora zawartość błonnika. itp

Acerola, nazywana także wiśnią z Barbados, jest owocem o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Stanowi jedno z najbogatszych źródeł witaminy C naturalnie występujących w przyrodzie. W proszku znajduje się aż 20% tej cennej witaminy. Acerola zawiera także β–karoten, witaminy z grupy B, oraz śladowe ilości takich pierwiastków, jak wapń czy żelazo. Znajdująca się w niej kwercetyna wykazuje działanie przeciwalergiczne oraz przeciwzapalne. Dzięki dużej zawartości polifenoli, antocyjanów oraz flawonoidów, acerola chroni komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym.

Składniki:

10 łyżek amarantusa
1 szklanka mleka roślinnego
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka cukru kokosowego (kupisz TUTAJ)
15 g nasion chia (kupisz TUTAJ) (zalane ciepłą wodą na noc i pozostawione w lodówce)
1 szklanka leśnych owoców
szczypta soli morskiej
1 łyżka aceroli (kupisz TUTAJ)  – opcjonalnie.
dowolne owoce

Sposób przygotowania:

Ugotuj amarantus na mleku roślinnym – ok. 30 minut.  Dodaj cukier i wiórki kokosowe. Zdejmij z ognia i dodaj namoczone w nocy nasiona chia. Następnie zmiksuj owoce leśne i wymieszaj je z acerolą i dodaj do amarantusa, polewając musem i ozdabiając dowolnymi owocami.

Polecamy też: Co Robert Lewandowski mówi po meczu do żony? "Poproszę naleśniczki z jabłkami". Ciekawe, o co dziś poprosi?

4/11
Anna Lewandowska, przepisy Anny Lewandowskiej, Robert Lewandowski, Anna Lewandowska w ciąży
Copyright @Instagram Anna Lewandowska (@annalewandowskahpba)
4/11

Krem z awokado

Kiedy masz słabsze dni ochoczo zbliżasz się do lodówki lub pędzisz do sklepu po słodkości.
STOP! Zamiast pośpiesznie jeść śmieciuchy zrób zdrowy deser, nie będziesz żałować.

Składniki:
– 1 dojrzałe awokado
– 20 g białka roślinnego (ja dodałam o smaku kawowym) – opcjonalnie mąka kokosowa (może mielone migdały?)
– kilka kropel soku z cytryny lub limonki
– 1 łyżka masła migdałowego
– 1 łyżeczka cukru kokosowego / ksylitolu
– kawałki surowej czekolady

Zmiksowałam wszystko, dodając na koniec sok z cytryny.


Przełożyłam do pojemnika dodając kawałki surowej czekolady i włożyłam słoiczek do lodówki. Myślę, że zamiast migdałowego można użyć masła orzechowego dobrej jakości. Zapewne zamiast surowej czekolady sprawdzi się gorzka 90%, wtedy zapewne mniej masła lub wcale. Kombinujcie, to inspiracja.

Polecamy też:  Król strzelców i mistrzyni karate. Pamiętacie tę romantyczną sesję Anny i Roberta Lewandowskich?

5/11
Anna Lewandowska, przepisy Anny Lewandowskiej, Robert Lewandowski, Anna Lewandowska w ciąży
Copyright @Instagram Anna Lewandowska (@annalewandowskahpba)
5/11

Anna Lewandowska poleca m.in. duszone warzywa.

Składniki:

czas – 15 minut.

1 żółta cukinia (talarki pokrojone na pół)
1 zielona cukinia (talarki pokrojone na pół)
6-8 małych, młodych ziemniaków, ugotowanych na półmiękko
1 łyżka masło klarowane ghee
3 drobno posiekane ząbki czosnku
1 szklanka pomidorków koktajlowych
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżki świeżego, posiekanego oregano
3 łyżki świeżego, posiekanego koperku

Przygotowanie:

W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej. Dodaj czosnek i smaż mieszając, przez około 30 sekund.

Następnie dorzuć pokrojone w połówki talarków ziemniaki oraz cukinię. Dopraw solą i pieprzem i gotuj pod przykryciem ok 5 minut.

Dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i gotuj do momentu aż warzywa będą miękkie. Na koniec dopraw oregano i posyp koperkiem.

Polecamy też: Czas pokaże, czy będziemy dobrymi rodzicami. Co Anna i Robert Lewandowscy mówili VIVIE! o dzieciach?

6/11
Anna Lewandowska, przepisy Anny Lewandowskiej, Robert Lewandowski, Anna Lewandowska w ciąży
Copyright @Instagram Anna Lewandowska (@annalewandowskahpba)
6/11

Anna Lewandowska poleca również rosół buraczany.

Buraki i ich właściwości znane są nie od dziś. Regulują pracę układu trawiennego, pomagają usuwać toksyny z organizmu, są zasadotwórcze. Stymulują i wzmacniają jelita , wspierają pracę nerek oraz wątroby. Sok ze świeżych buraków silnie oczyszcza i wzmacnia krew. Zalecane są przy schorzeniach gastrologicznych. Zawierają błonnik i ułatwiają trawienie. Są bogate w potas, wapń, magnez, kobalt, żelazo, mangan, witaminy A, C i B1.

Buraczany rosół

Zagotowałam 3 l wody i do wrzątku dodawałam w podanej kolejności (co minutę) poniższe składniki:

 1/2 łyżeczki tymianku
¼ łyżeczki kurkumy
ok ½ kg dobrego mięsa (wołowina, cielęcina, dziczyzna)
3 łyżki niepasteryzowanego octu jabłkowego
 1/2 łyżeczki kminku

Gotowałam to wszystko 1,5 godziny i dodałam:

3 średnie marchewki,
1 pietruszkę,
1 dużą cebulę,
1 pora
seler naciowy (jedna łodyga)
2 ząbki czosnku,
1/2 łyżeczki imbiru,
szczyptę pieprzu cayenne
1 listek laurowy
4 ziela angielskie
1 buraka
4 ziemniaki
sól do smaku
pół kurczaka/koguta/perliczki/bażanta

Gotowałam jeszcze 1,5 godziny na małym ogniu. Wyjęłam mięso oraz warzywa, które pokroiłam w kostkę. Na koniec do zupy dodałam 3 łyżki Lio Shake z buraka.

Do miseczek włożyłam warzywa i zalałam bulionem.

Polecamy też: Anna Lewandowska chce podbić niemiecki rynek! Dziś premiera jej książki

7/11
Anna Lewandowska, przepisy Anny Lewandowskiej, Robert Lewandowski, Anna Lewandowska w ciąży
Copyright @Instagram Anna Lewandowska (@annalewandowskahpba)
7/11

Śniadanie Białkowo - Tłuszczowe czyli MUFFINY Z JAJEK Z WARZYWAMI 🍅🌶🍳

• 8 jajek
• pół szklanki mleka roślinnego
• brokuł – kilka kawałków
• żółta papryka
• kozi ser do posypania
• garść siemienia lnianego złocistego
• garść pestek słonecznika
• tymianek, sól, pieprz

Warzywa umyłam, pokroiłam, poukładałam w foremkach. Jajka zmiksowałam z solą i mlekiem, dodałam do foremek. Piekłam 20-25 minut w 180 st C.

Polecamy też: Anna Lewandowska: z czym walczy, o czym marzy, gdzie jest jej dom i dlaczego nie płacze?

8/11
Anna Lewandowska, przepisy Anny Lewandowskiej, Robert Lewandowski, Anna Lewandowska w ciąży
Copyright @Instagram Anna Lewandowska (@annalewandowskahpba)
8/11

Placki z kaszy gryczanej

Kasza gryczana jest łatwo dostępna, a warto po nią sięgać za względu na bogactwo składników odżywczych. Przede wszystkim witamin z grupy B oraz takie minerały jak mangan,  wapń fosfor, magnez, miedź czy cynk.

W sklepach dostępna jest kasza gryczana zarówno palona jak i niepalona. Polecam drugą opcję, ponieważ w procesie palenia ginie część witamin.

Składniki:

1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
przyprawy: kurkuma, sól morska, pieprz, cynamon, imbir, bazylia
1/2 pęczku świeżej natki pietruszki
1 łyżka jarmużu lub szpinaku Lio Shake

Dodatek: dowolne zmiksowane owoce

Ugotuj kaszę gryczaną i pozostaw ją pod przykryciem, aż do wystygnięcia. Dodaj przyprawy, tłuszcz oraz pietruszkę. Zblenduj wszystko do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj Lio Shake. Smaż na suchej patelni kilka minut na jednej i stronie kilka na drugiej. Zblenduj dowolne owoce leśne, dodaj do nich odrobinę słodu jeśli preferujesz np. cukier kokosowy. Polej placki owocowym musem.

Polecamy też: Anna Lewandowska ćwiczy w ciąży i zachęca do tego inne mamy

9/11
Anna Lewandowska, przepisy Anny Lewandowskiej, Robert Lewandowski, Anna Lewandowska w ciąży
Copyright @Instagram Anna Lewandowska (@annalewandowskahpba)
9/11

Ciasto z batatów
 

Składniki:

800 g batatów
200 ml mleka roślinnego (ja dodałam kokosowego i ryżowego)
100 g cukru kokosowego (kupisz FoodsbyAnn)
40 ml oleju kokosowego (@foods_by_ann
3 jajka
1/2 pomarańczy- sok
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przypraw korzennych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 g rodzynek
50 g mąki kokosowej
Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Obierz słodkie ziemniaki, pokrój je na mniejsze kawałki i ugotuj w garnku aż do miękkości. Następnie odlej wodę i przełóż je do miski, do które dodaj następnie wszystkie inne składniki – poza rodzynkami. Miksuj do uzyskiwania jednolitej masy. Na koniec dodaj rodzynki i wymieszaj je z masą.
Przelej masę do dużej foremki i posyp po wierzchu cynamonem. Dodaj jeszcze kilka kropel soku z pozostałej pomarańczy (odrobinę). Piecz ok. 60 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto gotowe. Po upływie czasu pozostaw ciasto jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku.

Możesz alternatywnie zrobić ciasto z masą czekoladową.

polewa czekoladowa
tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju kokosowego

Polecamy też: Czas pokaże, czy będziemy dobrymi rodzicami. Co Anna i Robert Lewandowscy mówili VIVIE! o dzieciach?

10/11
Anna Lewandowska, przepisy Anny Lewandowskiej, Robert Lewandowski, Anna Lewandowska w ciąży
Copyright @Instagram Anna Lewandowska (@annalewandowskahpba)
10/11

Domowe Bounty

Składniki:
(na ok. 10 batoników):

200 g wiórków kokosowych
50 ml mleka kokosowego (gęstego)
ok. 50 g oleju kokosowego
1⁄2 łyżeczki wanilii
3 łyżki miodu lub syropu klonowego

Przygotowanie:

Polewa:

3 łyżki oleju kokosowego
5 łyżek kakao
2 łyżki miodu lub syropu klonowego

Przygotowanie:

Olej kokosowy i mleko rozpuściłam w garnuszku na małym ogniu. Dodałam wiórki kokosowe, wanilię oraz słód i wymieszałam. Masę przełożyłam do foremki i wstawiłam do lodówki na godzinę. Gdy stwardniała uformowałam batony lub kulki. W osobnym garnku przygotowałam z kolei masę czekoladową, rozpuszczając olej kokosowy ze słodem i kakao.
Na papier wyłożyłam uformowane kulki/batony kokosowe i polałam czekoladą. Wstawiłam do lodówki.

Polecamy też: Dzisiaj jest królem życia. Ale nie zawsze tak było. Poznaj niesamowitą historię Roberta Lewandowskiego!

11/11
Anna Lewandowska, przepisy Anny Lewandowskiej, Robert Lewandowski, Anna Lewandowska w ciąży
Copyright @Instagram Anna Lewandowska (@annalewandowskahpba)
11/11

Sernik na zimno z pyszną domową galaretką z owocami leśnymi. Przepis jest bardzo prosty i nie powinien nikomu przysporzyć kłopotu.

Polecam przygotowywać galaretkę samodzielnie, zamiast kupować gotowe w sklepie. Jest szybka do przygotowania i nieporównywalnie zdrowsza.

Składniki:

Spód ciasta

1/2 szklanki wiórków kokosowych
4 daktyle bez pestek (sparzone wrzątkiem)
1/2 szklanki pestek dyni

Biała środkowa część

500 ml jogurtu roślinnego (ja dodałam sojowy organiczny)
3 łyżki agar agar
1/2 łyżeczki wanilii
2 łyżki syropu klonowego lub innego płynnego sodu

Galaretka 

2 szklanki owców leśnym (ja użyłam mrożonych)
1 łyżka agar agar
słód (wedle uznania)

Przygotowanie: 

Zmiksuj wszystkie składniki na spód ciasta i schowaj do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie przygotuj środkową część sernika, podgrzewając w garnuszku wszystkie składniki na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Pozostaw na chwilkę do wystygnięcia, ale na tak krótko żeby masa nie zdążyła zastygnąć. Przelej białą część na przygotowany spód ciasta i włóż ponownie do lodówki. Zabierz się za przygotowanie galaretki. Podobnie jak w przypadku środkowej części, pogrzej składniki na małym ogniu. Na koniec przelej galaretkę na górę przygotowanego ciasta. Możesz przyozdobić dodatkowymi owcami. Po przygotowaniu trzymaj całość w lodówce około 4-5 godzin.

Polecamy też:  Tak Anna i Robert Lewandowscy okazują sobie czułość na Instagramie. Już wiosną dołączy do nich córka

Wideo

Te kultowe filmowe kwestie Jerzego Stuhra przeszły do historii! Też je uwielbiasz?

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Gwiazdami nowego numeru są: Paulina Krupińska, Kamila Szczawińska i Karolina Malinowska. Zobacz, co jeszcze w nowej VIVIE!