Zobacz przepisy
Fot. STOCK ADOBE
Magiczne Święta

Jak namoczyć suszone grzyby, aby miały najlepszy smak na Boże Narodzenie 2022?

Poznaj nasz sprawdzony przepis na ostatnią chwilę przed świętami!

Marta Baran 18 grudnia 2022 10:30
Zobacz przepisy
Fot. STOCK ADOBE

Grzyby – bez tego składnika nie wyobrażamy sobie większości świątecznych potraw. Uszka do barszczu, wigilijna kapusta, a także świąteczne pierogi – każde z tych dań ma niezwykły smak, który dodają właśnie grzyby. Aby potrawy smakowały jak najlepiej, przed ich gotowaniem warto pamiętać o kilku istotnych kwestiach podczas Bożego Narodzenia 2022. Koniecznie zobacz nasze podpowiedzi, z pewnością nawet początkujący kucharz bez problemu sobie z tym poradzi!

ZOBACZ TEŻ: Babka z migdałami, zupa z łososia... Agnieszka Maciąg zdradza przepisy na świąteczne dania!

Jak wymoczyć suszone grzyby na Święta 2022?

Przed przystąpieniem do gotowania pierwszym krokiem jest namoczenie grzybów. Mimo, że sprawa wydaje się dość prosta, wiele osób robi to w niewłaściwy sposób. Grzyby należy zalać wodą, jednak ważne, aby była ona chłodna. Kolejną istotna sprawą jest ilość wody, której nie może być za dużo, ponieważ cały aromat może się wypłukać. Innym sprawdzonym sposobem jest namoczenie przygotowanych suszonych grzybów w mleku – będą miały idealny smak w potrawach na Boże Narodzenie 2022!

CZYTAJ TAKŻE: Jak przygotować najlepszy czerwony barszcz? Przepis Magdy Gessler jest idealny!

Jakie grzyby wybrać do potraw świątecznych na Wigilię 2022?

Oczywiście tutaj decyzja należy tylko do Ciebie, natomiast według tradycyjnych receptur będziemy potrzebować podgrzybków oraz prawdziwków. Aby stały się miękkie potrzebują około 2 godzin moczenia w wodzie. Co jakiś czas warto je zamieszać, dzięki temu wszystkie grzyby będą wymoczone równomiernie i tak samo miękkie. Po dwóch godzinach odsącz je, płyn który powstał możesz wykorzystać do wigilijnych potraw 2022, sosów lub zupy grzybowej.

CZYTAJ WIĘCEJ: Genialny przepis Magdy Gessler na świąteczny piernik na Boże Narodzenie

Przy okazji koniecznie zobacz tęż świąteczne przepisy z grzybami w roli głównej. Na naszej stronie znajdziesz mnóstwo pomysłów na dania świąteczne, które są szybkie i proste w przygotowaniu! Smacznego!  

Zobacz przepisy
Fot. STOCK ADOBE

Zobacz przepisy
Fot. STOCK ADOBE

Wideo

Za nami 25 lat tworzenia magazynu VIVA!. Tak wraz z gwiazdami zapamiętaliśmy ten wyjątkowy czas

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

LENKA I JAN KLIMENTOWIE o trudnej drodze do rodzicielstwa i o tym, jak narodziny Cristiana zmieniły ich związek. ANDRZEJ SEWERYN: czy czuje się autorytetem, czym jest dla niego sztuka i najważniejsze życiowe role. HELENA ENGLERT: dlaczego wolała studiować w Stanach, a potem wróciła do Polski i czy znane nazwisko to atut? LISA MARIE PRESLEY miała bajkowe dzieciństwo, które zakończyło się wraz ze śmiercią ojca, i smutne życie, bo znane nazwisko nie przyniosło jej szczęścia.