Lody mn
Fot. Adobe Stock
KUCHNIA 2022

Kuchnia na lato 2023 - przepisy na lody domowej roboty!

Mamy przepis na pyszne wegańskie sorbety i deser dla miłośników słonego karmelu!

Redakcja VIVA! 25 czerwca 2023 18:31
Lody mn
Fot. Adobe Stock

Lody to przekąska, która w upały jest niezastąpiona. Dlatego zdradzamy przepisy na domowe lody, które będą tak samo smaczne jak te z najlepszych, rzemieślniczych lodziarni. Przygotowywane według tradycyjnego przepisu lody mają teraz swoje pięć minut, choć jeszcze kilka lat temu próżno było szukać ich w lokalnych lodziarniach. Poniżej zdradzamy, jak zrobić pyszne domowe lody.

CZYTAJ TEŻ: Znane słodycze w wersji fit deserów!

Lody mogą być zdrowe!

Coraz więcej lodziarni ma w swojej ofercie naturalne lody przygotowywane na miejscu, ze świeżych owoców i naturalnych produktów. W ich składzie nie znajdziemy konserwantów, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku. Od gotowych, pakowanych lodów różnią się nie tylko składem, ale również smakiem. To właśnie dlatego stają się tak popularne i zyskują coraz większe grono miłośników. A co najlepsze, możesz je przygotować również w domu!

Przepisy na domowe lody 

Domowe lody? Jak najbardziej! Tylko na jaki smak się zdecydować? Tu ogranicza Cię tylko twoja wyobraźnia. Lokale oferujące domowe lody własnej roboty prześcigają się z pomysłami – od znanych wszystkim tradycyjnych smaków jak np. wanilia z czekoladą, przez lody o smaku waty cukrowej, aż po bazyliowe! Poniżej przedstawiamy przepisy na przepyszne lody domowej roboty, zarówno dla miłośników klasyki, jak i wielbicieli nieoczywistych smaków. Koniecznie spróbujcie!

Kuchnia na lato 2023 - jak zrobić domowe lody?

Przepis na klasyczne domowe lody czekoladowe

Czekolada... Kto jej nie kocha? Oto przepis na idealnie kremowe i mleczne domowe lody czekoladowe. Gwarantujemy, że nie będą długo stać w lodówce.

Potrzebne składniki:

  • 2 jajka
  • 300 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 60 g cukru
  • tabliczka czekolady
  • przegotowana woda

Sposób przygotowania:

Przygotowanie lodów zacznij od roztopienia czekolady w kąpieli wodnej. Ubij schłodzoną wcześniej śmietankę na sztywno. Następnie oddziel żółtka od białek. Żółtka zmieszaj z połową cukru oraz jedną łyżeczką przegotowanej wody. Całość utrzyj do uzyskania puszystej, kremowej masy. Oddzielone wcześniej białko ubij na sztywną pianę, a następnie wymieszaj z drugą połową cukru. Ostudź rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj z ubitym białkiem i kremową masą z żółtka, a następnie odstaw do zamrażarki na całą noc. Domowe lody czekoladowe możesz śmiało zjeść drugiego dnia na śniadanie!

lody domowe
Fot. adobe.stock.com

Wegańskie, domowe lody owocowe

Kochasz niebanalne smaki? Domowe lody o smaku słodkiego mango połączonego z marakują to idealny wybór dla Ciebie. Są pyszne i orzeźwiające!

Potrzebne składniki:

  • 2 mango
  • 1,5 szklanki śmietanki kokosowej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 marakuja
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

Przed przystąpieniem do pracy obierz mango i usuń z nich pestki oraz wydrąż marakuję. Owoce pokrój w kostkę i razem z resztą składników zmiksuj w blenderze. Gotową masę przełóż do pojemnika i umieść w zamrażarce. Co około pół godziny wyjmuj ją i mieszaj przez dwie minuty, aby zapobiec krystalizacji. Czynność powtórz kilka razy, do momentu zamrożenia się masy. Podając domowe lody możesz je ozdobić kilkoma listami mięty lub owocami.

lody mango
Fot. adobe.stock.com

Domowe lody o smaku solonego karmelu

Połączenie słonej soli i słodkiego karmelu stało się kulinarnym hitem ostatnich lat. Kochają je wszyscy! Rozpieść swoje zmysły i zrób karmelowe lody domowej roboty.

Składniki na lody:

  • 700 ml mleka 2%
  • 300 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%

Składniki na karmel:

  • 120 g cukru
  • 80 g masła
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2 szczypty soli morskiej

Przygotowanie karmelu:

Cukier i masło umieść w rondelku i podgrzewaj do momentu roztopienia. Następnie zwiększ ogień i mieszaj przez ok 10 minut, aż do momentu uzyskania gęstego sosu.

Sposób przygotowania lodów:

Zacznij od zrobienia mleka skondensowanego. W rondelku zagotuj mleko z laską wanilii. Następnie otwórz wanilię, wyskrob z niej ziarenka i dodaj do mleka. Dosyp cukier i mieszaj do momentu jego rozpuszczenia. Poczekaj, aż mleko zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Gotowe mleko przelej do naczynia i pozostaw do całkowitego schłodzenia.

Śmietankę ubij na sztywno, a następnie powoli dodaj mleko skondensowane i dokładnie wymieszaj. Przelej połowę masy do naczynia, a na jej wierzchu rozprowadź słony karmel. W kolejnym kroku wylej resztę masy i ponownie nałóż na nią słony karmel. Tak gotowy „przekładaniec” umieść w zamrażarce na całą noc. 

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

Maciej Musiał zadzwonił do Dagmary Kaźmierskiej z przeprosinami. Wcześniej zamieścił w sieci niestosowny komentarz

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

MAŁGORZATA ROZENEK-MAJDAN: czy tęskni za mediami, kiedy znowu… włoży szpilki i dlaczego wpada w „dziki szał”, gdy przegrywa. MICHAŁ WRZOSEK: kiedyś sam się odchudził, dziś motywuje i uczy innych, jak odchudzać się z głową. EWA SAMA swoje królestwo stworzyła w… kuchni domu w Miami. ONI ŻYJĄ FIT!: Lewandowska, QCZAJ, Steczkowska, Chodakowska, Klimentowie, Jędrzejczyk, Danilczuk i Jelonek, Paszke, Skura…