Słodycze w wersji fit mn
Fot. Adobe Stock
KUCHNIA 2022

Znane słodycze w wersji fit deserów!

Są pyszne i nie tuczą! 

Aleksandra Trendak 3 lipca 2022 14:30
Słodycze w wersji fit mn
Fot. Adobe Stock

Cukier nie jest zdrowy i powinnyśmy go unikać dla naszego zdrowia. Jednak każdy lubi czasami przekąsić coś słodkiego - czekoladę, batonika lub deser. Jest rozwiązanie dla wszystkich miłośników słodkości, którzy chcą zmniejszyć ilość cukru w swojej diecie i odżywiać się zdrowiej. Poznać przepisy na fit wersje znanych słodyczy, które są przepyszne, proste w przygotowaniu i nietuczące. 

ZOBACZ TEŻ: Kuchnia na wiosnę i lato 2022 - pomysł na przepyszne ciasta z truskawkami!

Pianka Kinder 

Składniki: 

100g skyra waniliowego 

30g białka jaj 

100g chudego twarogu 

10g żelatyny + 60g wrzątku 

Aromat śmietankowy 

Polewa: 15g czekolady mlecznej, 5g żelatyny, 50g mleka 0,5% 

Przygotowanie: 

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Białko jajka ubijamy na sztywno. Twaróg blendujemy ze skyrem i aromatem i wszystko razem łączymy. Przelewamy masę do foremki i chłodzimy w lodówce. Składniki na polewę łączymy razem w garnku, chwilę studzimy i wylewamy masę na piankę i znowu chłodzimy. 

Słodycze w wersji fit Kinder
Fot. Adobe Stock

Deser Delicje jagodowe 

Składniki na biszkopt: 

1 jajko 

20g mąki tortowej pszennej 

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 

4 pokruszone pastylki słodzika 

Składniki na masę jagodową: 

50g skyru z jagodami 

180ml gotowej galaretki jagodowej/owoce leśne 

Składniki na polewę: 

15g czekolady mlecznej  

5g oleju kokosowego 

Przygotowanie: 

Rozrabiamy galaretkę według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do ostudzenia. Białko jaja oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy resztę składników, delikatnie łączymy je ze sobą i smażymy z obu stron, dzięki temu mamy gotowy omlet biszkoptowy. Wykładamy go na dno naczynia, a gdy wystygnie smarujemy go dokładnie skyrem, tworząc tym samym warstwę jagodową. Łyżeczką delikatnie wylewamy ostudzoną galaretkę, tak by nie połączyć jej ze skyrem. Całość wkładamy do lodówki na około dwie godziny. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę i łączymy ją z rozpuszczonym olejem kokosowym i wylewamy na górę schłodzonego deseru na stężałą galaretkę. Następnie znowu wkładamy na dwie godziny lub na całą noc.  

Słodycze w wersji fit Delicje
Fot. Adobe Stock

Deser Milka Bubbly 

Składniki: 

50ml mleka 

15g śnieżki 

1 białko 

2 łyżeczki odżywki białkowej o smaku białej czekolady 

Łyżeczka żelatyny + łyżka wrzątku 

3 kostki czekolady deserowej + odrobina mleka 

Przygotowanie: 

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Odstawiamy żelatynę do ostygnięcia, pilnując, żeby nie stężała. Śnieżkę ubijamy z zimnym mlekiem, dodajemy odżywkę białkową i miksujemy. Osobno ubijamy białko i dodajemy do śnieżki. Następnie dodajemy ostudzoną żelatynę i miksujemy na najniższych obrotach. Masę przekładamy do pojemnika (200ml). Całość wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej z odrobiną mleka i polewamy nią deser i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 

Słodycze w wersji fit MilkaBubbly
Fot. Adobe Stock

Deser Twix Ginger 

Składniki: 

3 herbatniki maślane 

80g deseru słony karmel Ave Vege Bakoma (lub innej marki) 

Jedno białko jajka 

3 kostki czekolady mlecznej z odrobiną oleju kokosowego 

Pół łyżeczki przyprawy do piernika 

Łyżeczka żelatyny + dwie łyżki wrzątku 

Sposób przygotowania: 

Herbatniki blendujemy razem z przyprawą do piekarnika i wysypujemy na dno naczynia. Białko ubijamy z odrobiną soli i odkładamy do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy żelatynę w dwóch łyżkach wrzątku i mieszamy, aby nie powstały grudki. Odstawiamy żelatynę do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając, żeby nie dopuścić do stężenia. Wylewamy masę do naczynia z herbatnikowym spodem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym i polewamy nią deser, a następnie znowu wkładamy do lodówki na kilka godzin. 

Słodycze w wersji fit Twix
Fot. Adobe Stock

Deser Milka Choc&Choc 

Składniki: 

9 biszkoptów 

Słodka, czarna herbata 

2 łyżki kremu czekoladowego 

4 kostki mlecznej czekolady i odrobina oleju kokosowego 

Przygotowanie: 

8 biszkoptów blendujemy z dwoma łyżkami słodkiej herbaty. Połową wykładamy dno naczynia, smarujemy je kremem czekoladowym i przykrywamy drugą połową masy biszkoptowej. Następnie na górę kładziemy jeden cały biszkopt. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym i polewamy nią deser, a następnie wkładamy do lodówki, żeby stężał. 

Słodycze w wersji fit Milka ChocChoc
Fot. Adobe Stock

Deser MilkyWay 

Składniki: 

Białko jajka 

150g chudego białego sera 

70ml mleka 

5g budyniu śmietankowego  

5g budyniu czekoladowego 

75g skyra 

5g żelatyny + 50ml wrzątku 

4 kostki mlecznej czekolady 

10g mleka w proszku 

Słodzik lub łyżeczka cukru 

3 herbatniki kakaowe 

Przygotowanie: 

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Budynie mieszamy z mlekiem i gotujemy, następnie rozpuszczamy w nich dwie kostki czekolady. Biały ser blendujemy ze skyrem i żelatyną na gładką masę (gdyby była za gęsta dodajemy trochę mleka). Do masy dodajemy ugotowany budyń i mleko w proszku, słodzimy i znowu blendujemy, aż do powstania gładkiej masy. Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Na spód naczynia wykładamy herbatniki, na to wylewamy masę serową i wkładamy do lodówki, żeby zastygła. Następnie polewamy deser resztką roztopionej czekolady. 

Słodycze w wersji fit MilkyWay
Fot. Adobe Stock

Deser Papita śmietankowa 

Składniki: 

100g jogurtu greckiego 

100g serka mascarpone 

1 łyżeczka cukru waniliowego 

1 łyżeczka żelatyny + wrzątek do rozpuszczenia żelatyny 

3 biszkopty 

3 kostki czekolady 

Kilka lentilek (kolorowych cukierków typu Smarties) 

Przygotowanie: 

Na dno naczynia układamy biszkopty. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostudzenia, pilnując, żeby nie stężała. Miksujemy jogurt grecki z mascarpone i cukrem, następnie dodajemy żelatynę i miksujemy ponownie. Wylewamy masę na biszkopty i wkładamy na kilka godzin do lodówki, aż do stężenia. Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy na deser i dekorujemy lentilekami lub Smartisami 

Słodycze w wersji fit Papita
Fot. Adobe Stock

Który deser zaciekawił Was najbardziej i najchętniej go przygotujecie? 

Wideo

Za nami 25 lat tworzenia magazynu VIVA!. Tak wraz z gwiazdami zapamiętaliśmy ten wyjątkowy czas

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

JULIA WIENIAWA o magii sceny, dorastaniu na oczach widzów, manii kontroli i miłości. ADRIANNA BIEDRZYŃSKA i MICHALINA ROBAKIEWICZ – Matka i córka opowiadają, jak gra się im na jednej scenie i nosi... te same ubrania. JERZY SKOLIMOWSKI: Artysta wszechstronny – reżyser, scenarzysta, poeta i malarz, w szczerej rozmowie o życiowej rewolucji. W cyklu Kobiety ikony – co się dzieje z… SOPHIA LOREN, bogini kina, zjawiskowa piękność, która na swoje miejsce na Ziemi wybrała Rzym zamiast Hollywood. W cyklu Podróże – gdzie jeżdżą gwiazdy: Greckie wyspy. Tu odpoczywają JOANNA PRZETAKIEWICZ, ANNA PUŚLECKA i RITA ORA. Sztuka gotowania JOANNY BRODZIK.