Magda Gessler, VIVA! grudzień 2017
Fot. Mateusz Stankiewicz/AF PHOTO
WIELKANOC 2023

Wielkanoc 2023 - sprawdź sprawdzony przepis na świąteczny majonez Magdy Gessler!

Poznaj również inne pomysły na dressingi do sałatek

Redakcja VIVA! 9 kwietnia 2023 10:31
Magda Gessler, VIVA! grudzień 2017
Fot. Mateusz Stankiewicz/AF PHOTO

Wielkanoc nieodzownie kojarzy się z potrawami na bazie jajek oraz wiosennymi sałatkami. Często kluczem w ich przygotowaniu są nie tylko główne składniki, ale przyprawy. Nic tak nie podkręca smaku jak właśnie sosy. W tym roku może warto skusić się na te domowej roboty? Są one zdrowsze, mają mniej konserwantów, a przy okazji możesz dowolnie skomponować ich smak.

Najpopularniejszym dodatkiem do dań wielkanocnych jest oczywiście majonez. Jego recepturę jakiś czas temu zdradziła Magda Gessler. Jak się okazuje sos nie jest trudny w wykonaniu, składa się z zaledwie kilku składników, jest szybki i prosty w przygotowaniu! Koniecznie zobaczcie, jak go wykonać. Ponadto zdradzamy przepisy na inne aromatyczne dressingi, które po prostu trzeba spróbować!

Domowy majonez według Magdy Gessler

Potrzebne składniki:

  • 2 duże jaja (bardzo świeże)
  • 2 szklanki oleju słonecznikowego
  • sok z 2 cytryn
  • musztarda z gorczycą
  • 4 łyżki zimnego mleka

Sposób przygotowani:

Do wykonania majonezu niezbędny będzie blender kielichowy oraz wyższe naczynie o niewiele większej średnicy (może być na przykład słoik lub szklanka). Jajka sparz pod gorącą wodą i wbij do naczynia, dodaj olej, sok z cytryny, łyżkę musztardy oraz sól. Następnie włóż blender, tak aby dotykał dna. Urządzenie powinno pracować na najwyższych obrotach - miksuj około 3 minut, aż zobaczysz, że składniki na spodzie mają jednolitą konsystencję. Powoli przesuwaj blender ku górze. Gdy masa będzie gotowa, dolej mleko i ponownie miksuj do dokładnego połączenia wszystkich składników. Gotowy majonez powinien mieć na tyle gęstą konsystencję, by można było kroić go nożem.

Sos wielkanocny

Potrzebne składniki:

  • 2 jajka
  • 125 ml majonezu
  • 125 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo (tu znajdziesz przepis, jak to zrobić), obierz ze skorupek i drobno posiekaj. Jajka i pozostałe składniki włóż do miseczki i dobrze wymieszaj. Dressing idealnie nadaje się do domowej pieczeni oraz sałatek.

Sos chrzanowy

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka masła
  • pieprz, sól i cukier do smaku

Sposób przygotowania:

W niedużym garnku rozpuść masło, dodaj mąkę oraz bulion i wszystko dynamicznie wymieszaj. Gdy składniki zaczną się gotować, dodaj chrzan oraz sok z cytryny. Śmietanę wymieszaj z solą, zahartuj sosem i wlej do garnka. Całość dopraw pieprzem, cukrem i solą, jeśli jest taka potrzeba. Na koniec dodaj odrobinę tartego chrzanu, aby nadać jeszcze bardziej intensywnego smaku.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Magazyn Kocioł (@magazynkociol)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez #dom #inspiracje #dekoracje (@kaczorkowo)

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

Kocha muzykę, ale już podważano jej sukcesy. Córka Aldony Orman o cieniach posiadania znanego nazwiska

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

MARCELA I MICHAŁ KOTERSCY: w styczniu powiedzieli sobie „tak”, ale to niejedyna rewolucja w ich życiu. KATARZYNA ŻAK: o tym, co jest jej największym szczęściem i czego najbardziej żałuje. ANDREA CAMASTRA: dla zdobywcy gwiazdki przewodnika Michelin gotowanie jest jak teatralny spektakl. ALDONA ORMAN Z CÓRKĄ IDALIĄ w rozmowie pełnej metafizyki, ale też zwykłej codzienności. SWIFT, CYRUS, EILISH, GOMEZ, DUA LIPA: idolki zbiorowej wyobraźni.