Wielkanoc 2020
Fot. STOCK ADOBE
WIELKANOC 2020

Wielkanoc 2020 - przepisy na wyśmienite serniki 

Wszyscy domownicy się w nich zakochają!

Marta Baran 5 kwietnia 2020 11:30
Wielkanoc 2020
Fot. STOCK ADOBE

Święta wielkanocne nieodzownie kojarzą się z pysznymi słodkościami przy rodzinnym stole. Ostatnio przedstawiliśmy Wam sekretne receptury na babki wielkanocne i sprawdzone przepisy na przepyszne mazurki. Tym razem przyszła kolej na ulubiony deser wszystkich Polaków - sernik. Chyba każdy nas ma ulubioną wersję tego ciasta - z owocami, z czekoladą oraz na zimno. Poniżej zebraliśmy dla Was przepisy na serniki w różnej odsłonie. Bez względu na to, czy czujecie się w kuchni jak ryba w wodzie, czy też nie wierzycie w swoje kulinarne możliwości - te proste receptury to gwarancja udanych Świąt!

Sernik na zimno bez pieczenia

Potrzebne składniki:

  • 2 opakowania herbatników
  • 8 łyżek stołowych stopionego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 opakowania śmietanki w temperaturze pokojowej
  • 1 1/4 szklanki słodzonego skondensowanego mleka
  • 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 x 280g serka śmietankowego (typu Philadelphia)

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki przełóż do jednorazowej torebki i rozmiażdż przy pomocy wałka na drobne kawałki. Okruchy przełóż do średniej wielkości miski i wymieszaj z cukrem oraz masłem. Masę przełóż równomiernie do formy i wstaw na około 10 minut do zamrażarki.
  2. W tym czasie zrób krem - połącz serek z kondensowanym mlekiem za pomocą miksera, dodaj sok cytryny i ekstrakt waniliowy. Spód ciasta wyjmij z zamrażarki i rozsmaruj na nim masę serową. Ciasto przełóż do lodówki na około 3 godziny. 

Sernik wielkanocny z czekoladą

Potrzebne składniki na spód ciasta:

  • 250 g czekoladowych herbatników
  • 100 g masła
  • Potrzebne składniki do masy serowej:
  • 3x 280g serka śmietankowego (typu Philadelphia)
  • 200 g cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mocnej czarnej kawy
  • 3 duże jajka
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 25g mlecznej stopionej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki zmiel przy pomocy robota kuchennego. Okruchy połącz z masłem i przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Spód wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut.
  2. W tym czasie możesz ubić śmietankowy serek z cukrem. Następnie dodaj kakao, cukier wanilinowy, kawę, jajka, śmietanę i rozpuszczoną czekoladę. Składniki wymieszaj trzepaczką. Masę rozprowadź na spodzie ciasta i ponownie blachę włóż do piekarnika, piecz około 20-30 minut. Gotowe ciasto możesz ozdobić czekoladowymi jajkami, lukrem, płynną czekoladą.

Klasyczny sernik z owocami

Składniki potrzebne na spód:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g margaryny
  • 50 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

Potrzebne składniki na masę:

  • 1 kg tłustego twarogu (zmielonego)
  • 125 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 10 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 10 ml ekstraktu waniliowego
  • owoce i płynna czekolada do ozdoby 

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż składniki, z których powstanie spód i wszystko dokładnie wymieszaj - ciasto powinno mieć kruchą konsystencję. Następnie rozwałkuj je, przełóż do formy do pieczenia i zrób niewielkie dziurki np. widelcem. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut.
  2. W tym czasie przygotuj masę serową ubijając żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Ciągle mieszając dodaj twaróg, maso, mąkę ziemniaczaną oraz ekstrakt waniliowy. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z masą serową. 
  3. Na gotowy spód wylej masę serową i ponownie wstaw do piekarnika na około 50 minut, piecz w temperaturze 180 stopni. Gotowy sernik ozdób czekoladą oraz świeżymi owocami - malinami, truskawkami, jagodami itp.  

Zobacz receptury
Fot. STOCK ADOBE

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Ashley | Baker By Nature (@bakerbynature)

Wideo

Wiosna 2020 - design, kulinarne inspiracje, podróże bez wychodzenia z domu!

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

„Pandemia nie zmieniła mojego życia, to ja sama je zmieniłam…”, mówi AGNIESZKA MACIĄG. Kraśko, Olejnik, Rodowicz, Rusinek, Szczygieł, Wojciechowska… o emocjach i rodzinnych relacjach w izolacji domowej. JACEK SANTORSKI radzi, jak nie zwariować w czasie pandemii. Zmierzch zachodniej cywilizacji? Beata Pawlikowska w egzystencjalnych rozważaniach w dobie koronawirusa.