Majówka 2020
Fot. STOCK ADOBE
KUCHNIA

Kuchnia na wiosnę 2020 - pomysł na zdrowe warzywne dania z grilla

Poznaj przepisy!

Marta Baran 3 maja 2020 14:30
Majówka 2020
Fot. STOCK ADOBE

Tegoroczna majówka na pewno będzie wyglądać inaczej niż w ubiegłych latach. Dla bezpieczeństwa powinniśmy zostać w domu i nie narażać się na potencjalne zarażenie koronawirusem. Jeśli do tej pory długi weekend nie mógł obyć się bez grilla, nie rezygnuj z tego również w tym roku! Wspólnie z domownikami warto trochę poeksperymentować w kuchni i z pomocą patelni grillowej przygotować zdrowe niskokaloryczne dania z warzywami. Poniżej znajdziecie inspirujące przepisy, które są proste w przygotowaniu i nie zajmą dużo czasu.

Kuchnia na wiosnę 2020:

Grillowane szparagi

Potrzebne składniki:

  • 2 pęczki przyciętych szparagów
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Szparagi to ciekawa propozycja na grilla, ponieważ są mało kaloryczne. Idealnie sprawdzą się w pojedynkę lub jako dodatek do podsmażonego tofu lub mięsa. Ich przygotowanie jest banalnie proste:

  1. Rozgrzej patelnię grillową na dużym ogniu. Wlej na rozgrzane naczynie oliwę i przełóż szparagi. Dopraw solą oraz pieprzem. Grilluj, obracając od czasu do czasu ok. 3-4 minut.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Celina Statkiewicz (@celina.statkiewicz)

Sałatka z grillowaną fasolką szparagową

Potrzebne składniki:

  • 450 g zielonej fasolki szparagowej z przyciętymi końcówkami
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu chilli
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 garść płatków czerwonej papryki
  • sól
  • nasiona sezamu do dekoracji
  • 1 cienko skrojona cebulka
  • posiekane, podprażone orzeszki ziemne

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej dużą patelnię grillową na średnim ogniu. W dużej misce wymieszaj olej, sos sojowy, pastę z chili, miód i płatki czerwonej papryki, a następnie dodaj zieloną fasolę i wrzuć na patelnię. Całość dopraw solą i smaż około 7 minut.
  2. Gotowe danie udekoruj ziarnami sezamu, cebulą i orzeszkami ziemnymi.

Grillowany kalafior w przyprawach

Potrzebne składniki:

  • 2 duże kalafiory
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 2 szklanki posiekanego sera cheddar
  • 8 plasterków ugotowanego, skrojonego w kostkę boczku
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

Potrzebne składniki:

  1. Różyczki kalafiora pokrój w grubsze plasterki. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek oraz paprykę. Całość dopraw solą i pieprzem.
  2. Rozgrzej patelnię grillową. Posmaruj kawałki kalafiora mieszanką z oliwą z oliwek. Następnie przełóż na rozgrzaną patelnię i smaż około 8 minut z każdej strony. Następnie wyłóż steki na talerz i udekoruj serem, boczkiem i szczypiorkiem.

Grillowane warzywa

Potrzebne składniki:

  • 1 cukinia pokrojona wzdłuż
  • 1 papryka pokrojonej w szerokie paski
  • 1 duża czerwona lub biała cebula, pokrojona w grubsze krążki
  • 1/3 szklanki natki pietruszki lub bazylii, drobno posiekanej
  • oliwa z oliwek

Potrzebne składniki na sos balsamiczny:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 starte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • mielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, czosnek, sól i pieprz. Odłóż na bok.
  2. Rozgrzej olej na patelni grillowej. Następnie dodaj warzywa i smaż pod przykryciem przez 12 minut. Gdy warzywa będą miękkie przełóż je do miski, polej sosem balsamicznym, posyp pietruszką lub bazylią i delikatnie wymieszaj.
  3. Podawaj na ciepło z grillowanym mięsem lub owocami morza, a także z komosą ryżową lub brązowym ryżem.  

Majówka 2020
Fot. STOCK ADOBE

Wideo

Wiosna 2020 - design, kulinarne inspiracje, podróże bez wychodzenia z domu!

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

„Pandemia nie zmieniła mojego życia, to ja sama je zmieniłam…”, mówi AGNIESZKA MACIĄG. Kraśko, Olejnik, Rodowicz, Rusinek, Szczygieł, Wojciechowska… o emocjach i rodzinnych relacjach w izolacji domowej. JACEK SANTORSKI radzi, jak nie zwariować w czasie pandemii. Zmierzch zachodniej cywilizacji? Beata Pawlikowska w egzystencjalnych rozważaniach w dobie koronawirusa.