Podczas świąt często odpuszczamy ćwiczenia oraz dietę. Jednak po dłuższym wypoczynku warto wrócić do starych przyzwyczajeń ze zdwojoną siłą. Podczas kwarantanny wiele gwiazd w swoich social mediach robi trening na żywo, więc warto z tego skorzystać i pracować nad formą! Ponadto początek wiosny to idealny moment, aby zacząć robić koktajle na bazie owoców oraz warzyw. Mimo, że ich wykonanie nie jest skomplikowane, wiele osób ma problem z dobraniem idealnej proporcji składkników. Koniecznie zobaczcie poniższe przepisy na domowe smoothie, które z powodzeniem zastąpią deser lub podwieczorek!
Kuchnia na wiosnę 2020 - detoks organizmu:
Smoothie z owoców leśnych
Potrzebne składniki:
- 1 banan
- 1 szklanka mrożonych truskawek
- 1 szklanka mrożonych jeżyn
- 1 szklanka mrożonych malin
- 1 i 1/4 szklanki mleka migdałowego
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą blendera. Gotowy koktajl przelej do szklanek, opcjonalnie możesz udekorować świeżymi listkami mięty i jeżynami.
Keto smoothie
Potrzebne składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mrożonych truskawek
- 1 i 1/2 szklanki mrożonych malin
- 1 szklanki mrożonych jeżyn
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 1 szklanka młodego szpinaku
- cząstki kokosa do dekoracji
Sposób przygotowania:
W blenderze połącz wszystkie składniki (z wyjątkiem kokosa). Gdy konsystencja będzie gładka koktajl przelej do szklanek i udekoruj kawałkami kokosa.
Koktajl proteinowy Piña Colada
Potrzebne składniki:
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 banan
- 2/3 szklanki mrożonego ananasa
- 1/3 szklanki mrożonego mango
- 1 miarka białka w proszku
Sposób przygotowania:
Banana pokrój w mniejsze kawałki i połącz z mlekiem kokosowym, ananasem, mango oraz białkiem za pomocą blendera.
Smoothie z mrożonymi owocami
Potrzebne składniki:
- 1 szklanka mrożonych malin
- 1/2 szklanki mrożonego mango
- 1/2 szklanki ananas
- 1 szklanka mleka kokosowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszaj w blenderze, do uzyskania gęstej konsystencji. Koktajl udekoruj kawałkami ananasa i mrożonymi malinami.
Jagodowy koktajl z awokado
Potrzebne składniki:
- 1/2 szklanki niesłodzonego waniliowego mleka migdałowego
- 1/2 szklanki jogurtu
- 1 szklanka młodego szpinaku
- 1/2 szklanki mrożonych jagód
- 1/2 dojrzałego awokado
- 2-3 łyżeczki syropu klonowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą blendera. Gdy koktajl będzie miał jednolitą konsystencję, przelej go do szklanek, opcjonalnie możesz udekorować jagodami oraz wiórkami kokosowymi.