KUCHNIA

Oto proste przepisy na orzeźwiające koktajle!

Koniecznie musisz je spróbować

Marta Baran 11 czerwca 2019 08:00
Przepisy na smaczne koktajle na lato
Fot. STOCK ADOBE

Gdy na dworze temperatura jest wysoka, warto schłodzić się zimnym, a przy okazji zdrowym i pysznym koktajlem! Są one idealne do sączenia na leżaku podczas upajania się błogim lenistwem oraz sprawdzą się jako przekąska do pracy. Wypróbuj nasze sprawdzone mikstury, dzięki którym orzeźwisz się w tak upalne dni.

Tropikalne smoothie

  • 1 obrana i pokrojona w kostkę papaja
  • 100 g mrożonych kawałków mango
  • sok z połowy limonki
  • 1/2 pokrojonej w plasterki limonki
  • 100 ml ulubionego mleka (może być roślinne)

Sposób przygotowania:

Zmiksuj kawałki papai, mango oraz sok z limonki. Następnie dodaj mleko aż uzyskasz gładką konsystencję. Gotowy koktajl możesz ozdobić cienkimi plasterkami limonki.

Orzeźwiający arbuz

  • 1 arbuz
  • sok z 4 cytryn
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 ml wody sodowej
  • 1 garść kruszonego lodu
  • 8 listów świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Wydrąż miąższ z arbuza, a następnie zblenduj. Przelej do dzbanka dodając resztę składników. Całość mieszaj do rozpuszczenia cukru pudru.

Owocowe smoothie

  • 40 g płatków owsianych
  • 2 pokrojone w kostkę kiwi
  • 100 g truskawek
  • 2 banany
  • 100 g malin
  • 50 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

W blenderze zmiksuj wszystkie składniki. Następnie wymieszaj całość do uzyskania gładkiej masy. Aby napój zagęścić, dodaj więcej płatków owsianych, aby rozrzedzić konsystencję dolej więcej mleka.

Koktajl z owoców leśnych

  • 140 g jogurtu greckiego
  • 320 g mrożonych owoców leśnych
  • 70 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 400 g mleka (może być roślinne)

Sposób przygotowania:

Zmiksuj w blenderze jogurt, jagody, owies i miód. Następnie dodaj mleko, aby rozrzedzić konsystencję. Gotowy koktajl przelej do szklanki lub słoika, możesz dodatkowo ozdobić go płatkami owsianymi i owocami.

Nawadniający koktajl

  • 500 ml wody kokosowej lub mineralnej
  • 1 szczypta mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 jabłko
  • 4 małe różyczki brokułów
  • 1 posiekana marchewka
  • 1 obrana pomarańcza
  • 1 garść liści szpinaku
  • 1 garść grubo posiekanego jarmużu
  • 1 mrożony banan

Sposób przygotowania:

Składniki umyj i obierz. Następnie umieść je w blenderze i miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Absolutnie Dobre (@absolutniedobre)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez M. (@missdresspl)

Wideo

Poznaj historię miłości Agnieszki Woźniak-Starak i jej męża Piotra!

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Trzy kobiety, które w najnowszym serialu Polsatu „Zawsze warto” połączyło przypadkowe dramatyczne wydarzenie: Weronika Rosati, Katarzyna Zielińska i Julia Wieniawa. Edyta Geppert o pasji śpiewania i życiowych wyborach oraz Dominika Gwit i Wojciech Dunaszewski o tym, co ślub zmienił w ich życiu.