kuchnia

Aromatyczna zupa grzybowa na 3 sposoby

Zachwyć gości na Święta

Redakcja VIVA! 20 grudnia 2018 13:03
zupa grzybowa w białej misce

Pierogi, uszka, karp - to tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe. A zupa grzybowa na Wigilię? Czemu nie! Choć nie pojawia się w każdym domu (zwykle przegrywa z barszczem, żurem, zupą rybną), to jej głęboki leśny smak i niezwykły aromat potrafią zapaść w pamięć na długo. Zupa grzybowa to danie dla prawdziwych koneserów, którzy lubią pieścić podniebienie wyszukanymi smakołykami. Nigdy jej nie robiłaś? Z naszymi przepisami przygotujesz zupę grzybową na Wigilię, która oczaruje Twoich bliskich! 

Klarowna zupa grzybowa z łazankami na Wigilię

Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków)
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • makaron łazanki.

Przygotowanie:

Grzyby umyj i odcedź na sitku. Zalej wodą (ok. 0,5l) i odstaw na noc. Kolejnego dnia przygotuj wywar warzywny – włoszczyznę umyj, obierz, pokrój na kawałki i umieść w garnku, dodaj opaloną na gazie cebulę. Dołóż przyprawy i zioła, zagotuj. 

Grzyby oddziel od wody, w której się moczyły (nie wylewaj jej!) i dodaj do wywaru warzywnego. Wodę z grzybów delikatnie dolej do zupy – ale tak, by osad z dna się do niej nie dostał. Całość gotuj na wolnym ogniu przez ok. 45 minut i na koniec dopraw do smaku solą. Przed podaniem zupę przecedź przez sitko lub gazę, a grzyby pokrój w paseczki. 

Makaron łazanki ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, uważając, by się nie rozgotował. Smacznego!

grzyby w misce i na stole

Wigilijny barszcz grzybowy na zakwasie z kapusty

Składniki:

  • 3 duże garści suszonych prawdziwków
  • pęczek włoszczyzny
  • cebula
  • ½ szklanki wody z kiszonej kapusty
  • sól
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 10 kulek ziarnistego pieprzu
  • 2 łyżki oleju roślinnego.

Przygotowanie:

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Włoszczyznę obierz, umyj, pokrój na kawałki i zalej wodą. Dodaj przyprawy i zioła, zagotuj, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz gaz do minimum. Gdy warzywa zmiękną, wyjmij je z zupy, a do garnka dodaj opłukane na sitku grzyby oraz olej roślinny. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż grzyby będą miękkie. Następnie wyjmij grzyby z zupy, pokrój na paseczki i ponownie umieść w garnku. Dolej sok z kapusty i całość zagotuj. Przed podaniem całość dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

Kremowa zupa grzybowa na Wigilię 

Składniki:

  • 25 g suszonych grzybów (borowiki lub prawdziwki)
  • włoszczyzna
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku w skorupce
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2-3 ziemniaki
  • 80 ml śmietany 30%
  • 150 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku 

Przygotowanie:

Suszone grzyby umieść w garnku, zalej wodą i odstaw na noc. Włoszczyznę obierz, umyj, pokrój na kawałki i zalej wodą. Dodaj 2 ząbki czosnku w łupinach, opaloną na gazie cebulę, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 45 min. na wolnym ogniu. Odstaw na noc. 

Kolejnego dnia grzyby wyjmij z wody, odsącz (wody nie wylewaj) i podsmaż na patelni z dodatkiem soli. W dużym garnku podsmaż na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie zalej ją bulionem warzywnym. Zagotuj. Dodaj do zupy pokrojoną w plastry marchew, korzeń pietruszki, 3 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe. Zagotuj i trzymaj na gazie ok. 5 minut. Następnie dodaj do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj kolejne 5 minut. Dodaj podsmażone grzyby oraz wodę, w której się moczyły (bez osadu z dna). Zupę zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj ok. 15 minut. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Obie śmietany połącz z kilkoma łyżkami zupy (dzięki temu śmietana się nie zetnie) i stopniowo dodawaj do zupy, delikatnie mieszając. Dodaj posiekany koperek i gotowe.

zupa grzybowa w misce ze śmietaną

Zupa grzybowa to prawdziwy rarytas. Nie przyrządzamy jej na co dzień – a szkoda! Głęboki smak i aromat prosto z lasu potrafią zaczarować nasze kubki smakowe. Zupę grzybową można przyrządzić na wiele sposobów – najmłodszym do gustu przypadnie delikatna zupa ze śmietaną, dorosłych zachwyci zupa grzybowa na zakwasie. To także świetna potrawa, jeśli przygotowujesz wegańskie święta. Znajdź swój sposób na zupę grzybową, zaserwuj ją na swojej Wigilii i obowiązkowo wracaj do niej w sezonie jesiennym.  

Wideo

Te kultowe filmowe kwestie Jerzego Stuhra przeszły do historii! Też je uwielbiasz?

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Joanna Przetakiewicz o tym, jak być szczęśliwą po 50.! A także trendy w modzie i urodzie na wiosnę i lato!