grupa znajomych przy wigilijnym stole
Magiczne Święta

Jak zorganizować wegańskie święta Bożego Narodzenia 2020?

Przedstawiamy pyszne przepisy!

Piotr Mikulski 20 października 2020 10:26
grupa znajomych przy wigilijnym stole

Dbasz o zdrową dietę, jesteś zdeklarowaną weganką, a może na Twojej Wigilii pojawi się ktoś, kto nie je mięsa, ryb, jaj i nabiału? Jak przygotować wegańskie Święta 2020? Czy potrzebna będzie prawdziwa kuchenna rewolucja? Czy będziesz musiała sięgać po wymyślne przepisy i drogie produkty? Podpowiadamy, jak przygotować pyszne i naprawdę wyjątkowe wegańskie potrawy, które przypadną do gustu całej Twojej rodzinie na Boże Narodzenie 2020.

Weganizm 2020 – z czym się to je? 

Coraz częściej słyszymy, że ktoś jest weganem, docierają do nas informacje o diecie wegańskiej, ale czym tak naprawdę jest weganizm? Czym różni się od wegetarianizmu? 

Weganizm to tak naprawdę ścisły wegetarianizm. Obie opcje mają ze sobą wiele wspólnego – zakładają rezygnację z jedzenia mięsa. Weganie idą jednak o krok dalej i wykluczają ze swojej diety wszelkie produkty odzwierzęce – w tym także jajka, masła, sery, mleko, miód. 

Weganizm to pewna filozofia życia zakładająca dbanie o dobro zwierząt. Bycie weganinem wiąże się z wieloma zmianami – powszechnie używane dotąd produkty trzeba zastąpić innymi. Nauka gotowania zaczyna się praktycznie na nowo. I o ile przygotowanie codziennego menu z czasem przestaje być problemem, o tyle skomponowanie jadłospisu na Święta 2020 jest już większym wyzwaniem. 

Czy Boże Narodzenie 2020 da się zorganizować po wegańsku? Okazuje się, że tak!

Jak przygotować wegańską Wigilię 2020 – 5 wskazówek

Wegańska Wigilia 2020? To może się udać. Poznaj 5 praktycznych wskazówek, dzięki którym z łatwością przygotujesz menu na wegańskie Święta Bożego Narodzenia 2020:

  • Zwykły majonez zamień na majonez roślinny – kup gotowy produkt w sklepie z wegańską żywnością lub przygotuj go samodzielnie z mleka roślinnego i oleju. Dzięki niemu jarzynowa sałatka będzie smakowała wyśmienicie.
  • Nie rezygnuj z bigosu – kiełbasę i boczek zamień na wędzone tofu – potrawa w niczym nie będzie ustępowała wersji mięsnej.
  • Ciasto na pierogi bez jajek – wegańskie pierogi przygotujesz prawie tak samo, jak tradycyjne ciasto – podczas wyrabiania po prostu pomiń jajko lub zastąp je olejem roślinnym. 
  • Miód zamień na syrop roślinny – do piernika, kutii i innych świątecznych deserów zamiast miodu, użyj słodkiego syropu z agawy lub syropu klonowego. 
  • Odkryj nowy przepis na sernik – weganie rezygnują z jedzenia twarogu – jak jednak bez jego udziału przyrządzić świąteczny sernik? Wystarczy ser zamienić na kaszę jaglaną. Ciasto wyjdzie puszyste i wyjątkowo smaczne. 

Pomysły na dania wigilijne 2020 w wersji wegańskiej

Szukasz sprawdzonych pomysłów na świąteczne potrawy w wegańskim stylu? Oto kilka przepisów, które podrasują Twoje menu na Boże Narodzenie 2020:

  1. Wegańskie dodatki do barszczu

Uszka wegańskie: tu sprawa wydaje się prosta – wegańskimi uszkami będą tradycyjne uszka z kapustą i grzybami. Wystarczy, że podczas przygotowywania ciasta pominiesz jajko – jeśli ciasto się nie klei, dodaj odrobinę roślinnego oleju i gotowe.

Wegańskie paszteciki z pieczarkami na Boże Narodzenie 2020

  • Składniki: Wegańskie ciasto francuskie, 800 g pieczarek, 3 cebule, sól, pieprz do smaku, olej roślinny do smażenia.

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone w plastry pieczarki – i smaż je przez kilka minut na dużym ogniu. Następnie zmniejsz płomień i smaż aż do odparowania płynów. Dopraw solą i pieprzem, odstaw do ostudzenia. 

Ciasto rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pokrój w kwadraty. Nakładaj farsz i zwijaj w wałeczki. Grzbiet pasztecików posmaruj mlekiem roślinnym, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 1800 na ok. 30 minut.

barszcz w misce w kształcie gwiazdy

Wegański bigos na Boże Narodzenie 2020

  • Składniki: cebula, ząbek czosnku, 1 marchew, 500 g kiszonej kapusty, 200 g czerwonej soczewicy, 3 łyżki sosu sojowego, 10 suszonych śliwek, 25 g suszonych grzybów, 3 szklanki wody. Przyprawy: 1 liść laurowy, 3 ziarna jałowca, 3 kulki ziela angielskiego, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka oregano. 

Cebulę podsmaż na oliwie, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i startą na tarce marchew. Smaż przez 3 minuty. Dodaj kiszoną kapustę, soczewicę, pokrojone śliwki i pokruszone grzyby. Dopraw solą, pieprzem i przyprawami, a następnie zalej wodą. Dodaj sos sojowy i łyżeczkę cukru, gotuj na wolnym ogniu ok. 45 minut. 

bigos w misce

Seleryba na Boże Narodzenie 2020

  • Składniki: ½ selera, przyprawa do ryb, 2 łyżki sosu sojowego, sos tamari, 2 arkusze sprasowanego nori, 2 łyżki siemienia lnianego, 12 łyżek wody, bułka tarta, olej roślinny do smażenia.

Seler gotuj do miękkości w wodzie z dodatkiem sosu sojowego i soli. Następnie ostudź go, pokrój w plastry o grubości 1 cm i owiń nori. Całość obtocz najpierw w kleiku z siemienia i wody, a następnie w panierce z dodatkiem przyprawy do ryb. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju. 

Zupa grzybowa na Święta 2020

  • Składniki: garść suszonych grzybów (borowiki będą najlepsze), 1 pietruszka, 2 marchewki, ½ selera, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, 1 łyżeczka tymianku, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, 1,5 litra wody, 120 g komosy ryżowej.

Grzyby mocz przez całą noc w zimnej wodzie. Po wyjęciu ich z wody nie wylewaj wywaru! Warzywa obierz i gotuj z przyprawami do miękkości. Cebulę podsmaż na patelni razem z pokrojonymi w paski grzybami i dopraw tymiankiem.

Dodaj cebulę z grzybami do wywaru warzywnego i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 25 minut. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem – jeśli zupa jest mało aromatyczna, możesz dodać wodę z grzybów i dalej gotować aż do uzyskania głębokiego smaku. Podawaj z ugotowaną komosą. 

  1. Wegańskie śledzie 

  • Składniki: 250 g boczniaków, ½ pora, natka pietruszki, koperek, 2 kiszone ogórki, sok z 1 cytryny, 1,5 szklanki mleka roślinnego, 1,5 szklanki płatków ryżowych, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz, ocet jabłkowy.

Płatki ryżowe zalej mlekiem, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 2 minuty. Następnie dodaj sok z cytryny oraz musztardę i zmiksuj na gładko. Dopraw solą i pieprzem. Masa powinna mieć konsystencję jogurtu – jeśli jest za gęsta – dodaj odrobinę wody.

Boczniaki pokrój na kawałki i podsmaż na patelni na złoty kolor. Dopraw solą i pieprzem. Ogórki, pora, natkę pietruszki i koperek drobno pokrój i przełóż do miski – dodaj sos i boczniaki, wymieszaj. Odstaw do lodówki na min. godzinę. 

Wegańska galareta na Święta 2020

  • Składniki: pęczek włoszczyzny, 2 łyżeczki agaru, 800 ml wody, 3 liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, 1 łyżeczka lubczyku, sok z cytryny.

Włoszczyznę gotuj do miękkości w wodzie z dodatkiem przypraw. Ugotowane i ostudzone warzywa pokrój w kostkę i przełóż do filiżanek lub małych kubeczków. Do garnka z bulionem warzywnym dodaj agar – wymieszaj i gotuj przez ok. 3 minuty. Warzywa w filiżankach zalej wywarem, a gdy przestygnie umieść naczynia w lodówce. Gdy galareta stężeje, przełóż ją na talerz i polej sokiem z cytryny.

Wegański makowiec zawijany na Boże Narodzenie 2020

  • Składniki: 200 g mąki pszennej, 3 łyżki mąki razowej, 2/3 szklanki mleka roślinnego, 2 łyżeczki drożdży instant, 2 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki masła kokosowego, 1,5 szklanki maku, orzechy włoskie, migdały, rodzynki, skórki kandyzowane, 2 banany, olej kokosowy.

Suchy mak wsyp do garnka, zalej 2 szklankami wrzącej wody i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut, aż cały płyn odparuje. Przestudzony mak zmiel dwukrotnie maszynką do mięsa, dodaj posiekane orzechy włoskie, migdały, rodzynki, skórki kandyzowane i wymieszaj. Banany rozgnieć widelcem i wymieszaj z makiem, dodaj 2 łyżki oleju kokosowego. Z podanych składników zagnieć ciasto, przełóż je do miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto przełóż na stolnicę, podziel na dwie części i rozwałkuj na placki o grubości ok. 0,5 cm.  Na tak przygotowane placki wykładaj masę makową i dokładnie rozprowadź ją po cieście. Makowiec zawijaj wzdłuż dłuższego boku, przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj mlekiem roślinnym. Piecz w piekarniku nagrzanym do 1800 przez ok. 30-40 min.

pokrojony makowiec

Przygotowanie wegańskiej Wigilii 2020 to nie taka trudna sprawa. Jeśli przyjrzysz się z bliska tradycyjnym potrawom świątecznym, dostrzeżesz, że wiele z nich spełnia założenia wegańskie – uszka z kapustą i grzybami? Wystarczy, że podczas lepienia ciasta pominiesz jajko. Kapusta z grochem – danie wegańskie w całej okazałości. Sernik na Boże Narodzenie 2020? Można zrobić z kaszy jaglanej. Zupa grzybowa – wegańska aż się patrzy! Z naszymi przepisami bez trudu przyrządzisz smakowite potrawy, których z chęcią spróbuję nawet zapaleni mięsożercy podczas Świąt 2020. Smacznego!  

Wideo

Marynarki, kardigany, sukienki maxi, kozaki na słupku. Te produkty będą modne jesienią i zimą 2020/2021

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

JOANNA PRZETAKIEWICZ I RINKE ROOYENS Mężczyzna z przeszłością, kobieta po przejściach… Dlaczego zdecydowali się na ślub? KASIA STRUSS Życiowa rewolucja supermodelki. JOE BIDEN – rodzinne tragedie, trudne wybory i droga na szczyt 46. prezydenta Stanów Zjednoczonych. VINCENT ŻUŁAWSKI Co zawdzięcza rodzicom – Andrzejowi Żuławskiemu i Sophie Marceau? Polska „junioromania”, czyli wszystko o EUROWIZJI JUNIOR 2020. W cyklu Extra Elitarne szkoły i uczelnie Wielkiej Brytanii (nie)tylko dla wybranych.