Idealne na Wigilię
Fot. STOCK ADOBE
KUCHNIA

Boże Narodzenie 2019 – pomysł na świąteczne ciasta w nowej odsłonie!

Zobacz nasze propozycje

Marta Baran 2 grudnia 2019 18:30
Idealne na Wigilię
Fot. STOCK ADOBE

Oficjalnie mamy grudzień! Ten magiczny czas odliczania do świat nie może się obyć bez ubierania choinki, wybierania dekoracji, pieczenia pierniczków oraz ciast. Nawet jeśli nie masz do tego ręki, mamy dla Ciebie nasze sprawdzone przepisy, które nie mogą się nie udać. Co powiecie na receptury na tradycyjne wypieki w nieco odświeżonej wersji? Koniecznie czytajcie dalej!

Ciasto z suszonymi owocami

Składniki:

  • 175g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 i 2/3 szklanki mieszanki suszonych owoców
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • sok z jednej pomarańczy + skórka
  • skórka z jednej cytryny
  • 1/2 szklanki grubo zmielonych migdałów
  • 3 duże jajka lekko ubite
  • 1+2/3 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 4 łyżki brandy wiśniowego

Sposób przygotowania:

Do rondelka dodaj masło, cukier, suszone owoce, żurawinę, skórkę pomarańczową oraz cytrynową i 4 łyżki brandy wiśniowego. Całość podgrzać na średnim ogniu, do momentu powstawania delikatnych bąbelków. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Zdejmij rondelek z ognia i pozostaw do ostygnięcia na 30 minut.

Dodaj zmielone migdały do lekko schłodzonej mieszanki i wymieszaj, następnie dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Wszystkie składniki połącz, przełóż do formy do pieczenia o średnicy 23 cm, włóż do rozgrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piecz przez około 45 minut. Po wystygnięciu możesz polać ciasto odrobiną brandy.

Naleśniki w świątecznej odsłonie

Składniki:

  • 180 g zwykłej mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki ciemnobrązowego cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 lekko ubite jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka z 1 cytryny
  • 190 ml maślanki
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Umieść mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, ciemnobrązowy cukier oraz cukier puder, sól, imbir, cynamon i goździki w dużej misce. Dodaj jajko, ekstrakt waniliowy, skórkę cytryny i maślankę, a następnie wymieszaj całość.

Roztop masło na dużej patelni na średnim ogniu, a następnie za pomocą ręcznika papierowego rozprowadź je po całej patelni, aby cała była idealnie pokryta. Wylewaj około 60 ml ciasta na patelnię i smaż około 2–3 minut z każdej strony. Gotowe naleśniki możesz ozdobić na przykład drobnymi pierniczkami, żurawiną lub syropek klonowym.

Ciasto na święta
Fot. STOCK ADOBE

Świąteczna rolada z makiem

Składniki ciasto:

  • 100g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 100g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru

Składniki na krem:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1/4 szklanki cukru (opcjonalnie gdy budyń nie jest słodzony)
  • 750ml mleka
  • 200g masła roślinnego
  • 5 łyżek masy makowej

Sposób przygotowania:

W szklanym naczyniu ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier, a następnie dodaj żółtka cały czas miksując. Wsyp przesianą mąkę oraz kakao i wymieszaj do połączenia wszystkich składników. Przygotuj blachę i wyłóż pergaminem, przełóż do niej masę i piecz około 15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wyjmij ciasto z formy, zwiń w gruby rulon i przełóż na ściereczkę do wystygnięcia.

Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do wystudzenia. Zimny budyń połącz z masłem i masa makową. Rozwiń gotowe ciasto, posmaruj masą budyniową i ponownie zwiń. Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki. Gotową roladę możesz udekorować polewą czekoladową, pierniczkami lub cukrem pudrem.

Ciasto piernik

Składniki:

  • 230g szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 30g cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki miodu
  • 250g powideł śliwkowych
  • 120g roztopionego masła
  • 3 duże jajka

Sposób przygotowania: W misce połącz przesianą mąkę, sodę, cukier puder, kakao, przyprawę do piernika i cukier puder. W drugiej misce ubij jajka aż będą mieć puszystą konsystencję. W trzeciej misce wymieszaj mleko, powidła, miód oraz masło i połącz z suchymi składnikami. Następnie dodaj jajka i zmiksuj wszystkie składniki. Gotową masę przelej do foremki i piecz około godziny w temperaturze 180 stopni.  

Ciasto na święta
Fot. STOCK ADOBE

Wideo

Byli małżeństwem przez 3 lata. Oto historia miłości Agnieszki i Piotra Woźniak-Staraków

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

„Mama przy stole jest szczęśliwa”, mówią o MAGDZIE GESSLER jej dzieci – LARA GESSLER i TADEUSZ MULLER. „Ta tęsknota jest jeszcze gorsza niż na początku…”, wyznaje MAGDALENA ADAMOWICZ, żona tragicznie zmarłego prezydenta Gdańska PAWŁA ADAMOWICZA. OLGA TOKARCZUK, noblistka z dredami. RAFAŁ i GRZEGORZ ZAWIERUCHA. Aktor i uczestnik „MasterChef” – na czym polega siła braci? EWA PACUŁA i NICOLE SALETA - jak nieuleczalna choroba determinuje ich życie.