Magda Gessler, VIVA! grudzień 2017
Fot. Mateusz Stankiewicz/AF PHOTO
Magiczne Święta

Magda Gessler radzi, jak przygotować najlepszy czerwony barszcz na Święta 2020!

Czas planować Wigilię 2020!

Agata Zych 22 października 2020 10:45
Magda Gessler, VIVA! grudzień 2017
Fot. Mateusz Stankiewicz/AF PHOTO

Jedenaście lat temu Magda Gessler rozpoczęła pracę nad pierwszymi odcinkami Kuchennych rewolucji. Polska edycja show doczekała się już 20. edycji i jest niekwestionowanym sukcesem. Ale to nie koniec ambicji słynnej restauratorki. Na swoim kanale YouTube, Magda Gessler prezentuje, jak przygotowuje wigilijne potrawy. W zapowiedzi wideo, które pojawiło się w serwisie YouTube widać, jak restauratorka planuje i przygotowuje wigilijne potrawy. Zapowiada, że będzie pysznie. W pierwszym wideo podaje przepis na barszcz czerwony. Koniecznie sprawdź również przepis na najlepsze pierogi Magdy Gessler!

Jak powinien smakować wigilijny barszcz czerwony - przepis Magdy Gessler 2020

Pani Magda rozpoczyna swój pierwszy odcinek od wprowadzenia w wigilijną wyjątkową atmosferę Świąt Bożego Narodzenia 2020! Wspomina, jakie zapachy pamięta ze swojego dzieciństwa i przenosi swoich fanów do wyjątkowego miejsca, w którym najważniejsze jest postrzeganie świata zmysłami:

Magiczny polski barszcz czerwony, niby bardzo prosty, ale jednak jego smak zależy od wielu niuansów. Od nich zależy czy barszcz będzie fantastyczny, czy do niczego...Ja uwielbiam barszcz który robi się bardzo szybko, bez kiszenia buraków. Będzie przeźroczysty, pyszny i aromatyczny - mówi Magda Gessler

Przepis - barszcz czerwony Magdy Gessler

1. Buraki - Wybierz bardzo czerwone buraki, takie które są krwiste. Pamiętaj najlepszy barszcz, to miks  buraków surowych i pieczonych w piekarniku. Dlatego zawijamy pierwszą partię buraków w folię aluminiową i pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni. Nie doprawiamy ich, barszcz doprawimy na samym końcu. Dodajemy również cebule, które mogą spokojnie zapiekać się razem z burakami. Pamiętajmy, żeby nie piec buraków w opcji termoobiegu. Folia, w którą zawijamy buraki, powinna być dosyć gruba.

2. Grzyby - Wybierz borowiki i prawdziwki, to one najlepiej sprawdzają się w barszczu. Wybrane grzyby zalej zimną wodą w rondelku, żeby się powoli otworzyły. Nie wlewajmy za dużo wody, ponieważ woda może niepotrzebnie rozcieńczyć aromat prawdziwków. Stawiamy na lekki ogień i przyprawiamy. To prawdziwy smak Bożego Narodzenia 2020!

Dodajemy: ziele angielskie (4-5 kulek), liście laurowe, oraz cebulę. Zakrywamy nie dodajemy na tym etapie soli ani pieprzu.

Mówi się, że do barszczu wigilijnego dodaje się grzyby, żeby później dobrze żyć z duchami lasu - mówi Magda Gessler

 3. Warzywa - Zaczynamy od selera, dodajemy również pietruszki, następnie dodajemy surowe buraki, które dzielimy na 4 części, na koniec por. Wszystko zalewamy wodą. Kiedy warzywa w zagotowanej wodzie opadną, dodamy koper, seler naciowy oraz nasze przygotowane grzyby. Gotujemy!

4. W tym samym czasie obieramy jabłka. Najlepiej kwaśne i oczywiście polskie np. Szara reneta, Antonówka! Na pewno na koniec nam się przydadzą i nie może ich zabraknąć podczas Świąt 2020!

5. Łączymy nasz wywar z warzyw z grzybami. Możemy teraz solić! Wcześniej nie solimy! Oczywiście możemy również delikatnie posłodzić! Czekamy aż wszystko zacznie wrzeć! W tym czasie przygotowujemy jeszcze surowy czosnek, który na koniec ulokujemy na wierzchu barszczu. Dodajemy też pieprz oraz 2-3 goździki. Można spokojnie dodać również liście laurowe oraz ziele angielskie!

Pamiętajmy, że pieprz czujemy dopiero na drugi dzień więc trzeba z nim uważać - przestrzega Magda Gessler

6. Wybieramy z pieca cebulę, która już powinna być upieczona! To prawdziwy aromat na Boże Narodzenie 2020!

7. Pieczone buraki - koniecznie trzeba zetrzeć do środka, oczywiście jak lekko wystygną. One nadadzą koloru i mocy smaku. Kiedy wszystko się ze sobą połączy i zagotuje, należy dodać ocet polski. Na koniec odstawiamy barszcz. Na samą górę dodajmy wcześniej obrany czosnek oraz okładamy go jak poduszką skórkami od jabłek. Barszcz powinien być odstawiony na całą noc, żeby wszystkie smaki i składniki się połączyły.

Pachnie i pachnie! Można się rzucić na ten barszcz!

Chcesz obejrzeć cały program i ugotować najlepszy barszcz na Wigilię 2020? 

Wideo

Marynarki, kardigany, sukienki maxi, kozaki na słupku. Te produkty będą modne jesienią i zimą 2020/2021

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

ANITA WERNER I MICHAŁ KOŁODZIEJCZYK Dziennikarka TVN i dyrektor redakcji Canal+ Sport. Dziennikarskie DNA połączyli, pisząc razem książkę. A wcześniej... zakochali się w sobie. WOJOWNICZKI Marsz na Wersal, „długi piątek” w Islandii, protesty w wyniku zaostrzenia prawa aborcyjnego w Polsce… Kobiety od zawsze musiały walczyć o swoje prawa. EWA WACHOWICZ – zaskakujący bilans 50-latki. PIOTR MACHALICA o dorastaniu, życiowych rebeliach, miłości i wolności. W cyklu EXTRA Słynny fotograf – Steve McCurry uchwycił w obiektywie niezwykłe relacje między zwierzętami a ludźmi.