Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!
Fot. Karolina Roszak
ewa szabatin dla vivy!

Marzysz o egzotyczny podróżach i smakach orientalnej kuchni?

Zacznij od… Buddha bowl!

Ewa Szabatin 5 maja 2019 15:00
Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!
Fot. Karolina Roszak

Każdy z nas marzy o dalekich podróżach. O odwiedzeniu egzotycznych miejsc i rozsmakowaniu się w aromatycznych i zdrowych potrawach. Jeśli czas nie pozwala nam udać się na orientalne wakacje, warto kupić kilka prostych składników i samemu przygotować pyszne i zdrowe, orientalne danie, które swoim aromatem przeniesie nas w odległe zakątki Azji.

Buddha Bowl – co to jest?

W ostatnim czasie bardzo popularne stały się kolorowe miski pełne wartościowych składników. Buddha bowl bo o nich mowa, to zbilansowane i pełne zdrowia pomysły na nietuzinkowy posiłek, po który sięgnie każdy niezależnie od wieku. Te naładowane po brzegi miski są bogate w produkty o wysokiej wartości substancji ożywczych, często zbilansowany i dokonały w smaku. Przygotowanie Buddha Bowl jest niezwykle proste i nie wymaga zakupu drogich składników. To w jaki sposób skomponujemy to pyszne danie zależy wyłącznie od nas. Dlatego mogą być to michy łagodne lub ostre, pełne warzyw lub w wersji dla mięsożerców, mięsa i aromatycznych przypraw.

Buddha Egg Bowl

Porcja dla 1 osoby

Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!

Składniki:

1 jajko

¼ słodkiego ziemniaka

½ awokado pokrojone w plastry

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1/8 łyżeczki mielonego chili

¼ łyżeczki soli

2 garście rukoli

hummus

5 pomidorków cherry przekrojonych na pół

mała garść pistacji

sezam do smaku

Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo w lekko posolonej wodzie. Na blaszę z papierem dopieczenia połóż pokrojonego w kwadraty batata, a następnie skrop oliwą i dodaj sól i pieprz. Bataty włóż do piekarnika nastawionego na 175C na ok 10 min. Po 10 min sprawdź bataty czy są miękkie. Jeśli trzeba do wymieszaj je i ponownie włóż do piekarnika na kolejne 10 minut. W tym czasie do miski przełóż rukolę i polej oliwą, dołóż upieczonego ziemniaka, jajko przekrojone na pół, dwie duże łyżki hummusu, pomidorki cherry, awokado. Na koniec dodaj sól i chilli. Posyp wszystko pistacjami i sezamem.  

Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!

Ewa Szabatin

Zakochana w modzie oraz w zdrowym stylu życia. Zawodowa tancerka. Siedmiokrotna mistrzyni Polski w tańcach latynoamerykanskich i standardowch. Dwukrotna finaslistka Mistrzostw Świata. Popularność medialną w Polsce przyniósł jej udział w programie telewizyjnym „Taniec z gwiazdami”. Od 10 lat uprawia jogę, fitness i promuje zdrowe jedzenie. Parę lat temu przeszła metamorfozę i postanowiła zmienić swoje życie. Ewa wierzy, że nigdy nie jest za późno na zmianę! Dlatego jej misją jest inspirowanie innych, dodawania im odwagi i zachęcania, by wzięli życie we własne ręce. Tak powstał pomysł na założenie bloga www.ewaszabatin.pl oraz kanału na YouTube związanego ze zdrowym odżywianiem i sportem... ale zawsze w modnej odsłonie. Dziś chce zarazić ludzi modą na zdrowie, bo bycie modnym nie dotyczy tylko ubrania... bycie modnym to też bycie fit!

ewa-szabatin-viva-przpiesy-na-dania-1
Fot. Katarzyna Piwecka

Wideo

Urszula Dudziak pojawi się w kolejnej edycji The Voice of Poland? Zapytaliśmy!

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

KLAUDIA EL DURSI: „Nie myślałam o show-biznesie. Ani o pozowaniu do »Playboya«”, mówi uczestniczka „Top Model” i prowadząca program „Hotel Paradise”. Rektor warszawskiej Akademii Teatralnej WOJCIECH MALAJKAT o przemocy i mobbingu w szkołach artystycznych i o tym, dlaczego nie został… nauczycielem w mazurskim miasteczku. KSIAŻĘ WILLIAM I KSIĄŻĘ HARRY: Koniec braterskiej miłości? Historia MIŁKI RAULIN brzmi jak bajka o odważnej dziewczynie, która dzięki marzeniom zdobyła Koronę Ziemi. W cyklu Extra – na fieście w Andaluzji.