Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!
Fot. Karolina Roszak
ewa szabatin dla vivy!

Marzysz o egzotyczny podróżach i smakach orientalnej kuchni?

Zacznij od… Buddha bowl!

Ewa Szabatin 5 maja 2019 15:00
Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!
Fot. Karolina Roszak

Każdy z nas marzy o dalekich podróżach. O odwiedzeniu egzotycznych miejsc i rozsmakowaniu się w aromatycznych i zdrowych potrawach. Jeśli czas nie pozwala nam udać się na orientalne wakacje, warto kupić kilka prostych składników i samemu przygotować pyszne i zdrowe, orientalne danie, które swoim aromatem przeniesie nas w odległe zakątki Azji.

Buddha Bowl – co to jest?

W ostatnim czasie bardzo popularne stały się kolorowe miski pełne wartościowych składników. Buddha bowl bo o nich mowa, to zbilansowane i pełne zdrowia pomysły na nietuzinkowy posiłek, po który sięgnie każdy niezależnie od wieku. Te naładowane po brzegi miski są bogate w produkty o wysokiej wartości substancji ożywczych, często zbilansowany i dokonały w smaku. Przygotowanie Buddha Bowl jest niezwykle proste i nie wymaga zakupu drogich składników. To w jaki sposób skomponujemy to pyszne danie zależy wyłącznie od nas. Dlatego mogą być to michy łagodne lub ostre, pełne warzyw lub w wersji dla mięsożerców, mięsa i aromatycznych przypraw.

Buddha Egg Bowl

Porcja dla 1 osoby

Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!

Składniki:

1 jajko

¼ słodkiego ziemniaka

½ awokado pokrojone w plastry

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1/8 łyżeczki mielonego chili

¼ łyżeczki soli

2 garście rukoli

hummus

5 pomidorków cherry przekrojonych na pół

mała garść pistacji

sezam do smaku

Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo w lekko posolonej wodzie. Na blaszę z papierem dopieczenia połóż pokrojonego w kwadraty batata, a następnie skrop oliwą i dodaj sól i pieprz. Bataty włóż do piekarnika nastawionego na 175C na ok 10 min. Po 10 min sprawdź bataty czy są miękkie. Jeśli trzeba do wymieszaj je i ponownie włóż do piekarnika na kolejne 10 minut. W tym czasie do miski przełóż rukolę i polej oliwą, dołóż upieczonego ziemniaka, jajko przekrojone na pół, dwie duże łyżki hummusu, pomidorki cherry, awokado. Na koniec dodaj sól i chilli. Posyp wszystko pistacjami i sezamem.  

Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!

Ewa Szabatin

Zakochana w modzie oraz w zdrowym stylu życia. Zawodowa tancerka. Siedmiokrotna mistrzyni Polski w tańcach latynoamerykanskich i standardowch. Dwukrotna finaslistka Mistrzostw Świata. Popularność medialną w Polsce przyniósł jej udział w programie telewizyjnym „Taniec z gwiazdami”. Od 10 lat uprawia jogę, fitness i promuje zdrowe jedzenie. Parę lat temu przeszła metamorfozę i postanowiła zmienić swoje życie. Ewa wierzy, że nigdy nie jest za późno na zmianę! Dlatego jej misją jest inspirowanie innych, dodawania im odwagi i zachęcania, by wzięli życie we własne ręce. Tak powstał pomysł na założenie bloga www.ewaszabatin.pl oraz kanału na YouTube związanego ze zdrowym odżywianiem i sportem... ale zawsze w modnej odsłonie. Dziś chce zarazić ludzi modą na zdrowie, bo bycie modnym nie dotyczy tylko ubrania... bycie modnym to też bycie fit!

Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!
Fot. Katarzyna Piwecka

Wideo

Byli małżeństwem przez 3 lata. Oto historia miłości Agnieszki i Piotra Woźniak-Staraków

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

„Napisałam tę książkę po to, żeby oczyścić siebie dla dzieci. Żeby nie mieć już bagażu”, mówi w poruszającym wywiadzie wybitna pływaczka, OTYLIA JĘDRZEJCZAK. Były mąż Anji Rubik, SASHA KNEZEVIC, rozpoczął nowe życie – jako tata i jako… artysta. DEMI MOORE odkrywa mroczne strony swojego życia. Ile zostało z buntowniczki w MAŁGORZACIE OSTROWSKIEJ?