Przepis na tuńczyka według Ewy Szabatin
Fot. Karolina Roszak
ewa szabatin dla vivy!

Pomysł na pyszną przekąskę: awokado z tuńczykiem!

Zrobienie tego przepisu Ewy Szabatin zajmie Ci chwilę

Redakcja VIVA! 6 sierpnia 2022 10:30
Przepis na tuńczyka według Ewy Szabatin
Fot. Karolina Roszak

Masz ochotę coś przegryźć? Postaw na tuńczyka! W ciągu dnia przychodzi taki moment, że mamy ochotę coś przegryźć. Zamiast sięgać po śmieciowe jedzenie pełne tłuszczów i kalorii, wybierzcie tuńczyka i awokado. Te dwa produkty świetnie się uzupełniają, są pełne witamin i co najważniejsze niskokaloryczne!

ZOBACZ TAKŻE: Pyszne i nietuczące? Wypróbuj te ciasteczka owsiane!

Dlaczego warto jeść tuńczyka?

Tuńczyk to niskokaloryczna ryba o dużej zawartości białka. Jest on też źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mięso tuńczyka dostarcza do organizmu zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Pomagają one w walce z miażdżycą, przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów, obniżają poziom frakcji LDL cholesterolu oraz poziomu trójglicerydów. Kwasy omega-3 działają przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Tuńczyk to też dobre źródło niacyny, czyli witaminy B3. Witamina ta wspomaga zamianę pożywienia w energię, czyli bierze udział w produkcji i rozkładzie aminokwasów, kwasów tłuszczowych i węglowodanów, które przekształcane są w niezbędną do działania energię. Niacyna hamuje działanie toksyn w organizmie, monitoruje poziom cholesterolu i uczestniczy w procesie powstawania erytrocytów. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowanie układu nerwowego. Tuńczyk to też źródło witamin D3 i B12. Witamina D3 jest szczególnie potrzebna dla organizmu w okresie mniej słonecznym i dlatego teraz kiedy jesień za pasem powinno się ją dostarczać z pożywieniem oraz suplementować.

Przepis na tuńczyka według Ewy Szabatin
Fot. Karolina Roszak

Tuńczyk w połączeniu z awokado to moja ulubiona przekąska. Uwielbiam ją za to, że w szybki sposób mogę dostarczyć do organizmu niezbędne witaminy, ale przede wszystkim energię. Mała ilość kalorii to dodatkowa cecha tego idealnego duetu. Dlatego, jeśli zastanawiasz co dziś zjeść to z całego serca polecam tuńczyka!

Awokado z pastą z tuńczyka

Przepis na tuńczyka według Ewy Szabatin
Fot. Karolina Roszak

Składniki:

1 awokado

tuńczyk eko w szklanym słoiczku w oliwie

szczypta soli

1/4 czerwonej cebuli

2 łyżeczki białego octu winnego

trochę wody, aby składniki się zblendowały

Przepis na tuńczyka według Ewy Szabatin
Fot. Karolina Roszak

Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę, zrób trochę większą dziurkę na pastę. Zblenduj składniki na pastę z tuńczyka i przełóż do dziurki wyżłobionej awokado, ozdób sałatką i niskokaloryczna przekąska gotowa!

Przepis na tuńczyka według Ewy Szabatin
Fot. Karolina Roszak

Ewa Szabatin

Zakochana w modzie oraz w zdrowym stylu życia. Zawodowa tancerka. Siedmiokrotna mistrzyni Polski w tańcach latynoamerykańskich i standardowych. Dwukrotna finalistka Mistrzostw Świata. Popularność medialną w Polsce przyniósł jej udział w programie telewizyjnym „Taniec z gwiazdami”. Od 10 lat uprawia jogę, fitness i promuje zdrowe jedzenie. Parę lat temu przeszła metamorfozę i postanowiła zmienić swoje życie. Ewa wierzy, że nigdy nie jest za późno na zmianę! Dlatego jej misją jest inspirowanie innych, dodawania im odwagi i zachęcania, by wzięli życie we własne ręce. Tak powstał pomysł na założenie bloga www.ewaszabatin.pl oraz kanału na YouTube związanego ze zdrowym odżywianiem i sportem... ale zawsze w modnej odsłonie. Dziś chce zarazić ludzi modą na zdrowie, bo bycie modnym nie dotyczy tylko ubrania... bycie modnym to też bycie fit!

ewa-szabatin-viva-przpiesy-na-dania-1
Fot. Katarzyna Piwecka

Wideo

Za nami 25 lat tworzenia magazynu VIVA!. Tak wraz z gwiazdami zapamiętaliśmy ten wyjątkowy czas

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

JULIA WIENIAWA o magii sceny, dorastaniu na oczach widzów, manii kontroli i miłości. ADRIANNA BIEDRZYŃSKA i MICHALINA ROBAKIEWICZ – Matka i córka opowiadają, jak gra się im na jednej scenie i nosi... te same ubrania. JERZY SKOLIMOWSKI: Artysta wszechstronny – reżyser, scenarzysta, poeta i malarz, w szczerej rozmowie o życiowej rewolucji. W cyklu Kobiety ikony – co się dzieje z… SOPHIA LOREN, bogini kina, zjawiskowa piękność, która na swoje miejsce na Ziemi wybrała Rzym zamiast Hollywood. W cyklu Podróże – gdzie jeżdżą gwiazdy: Greckie wyspy. Tu odpoczywają JOANNA PRZETAKIEWICZ, ANNA PUŚLECKA i RITA ORA. Sztuka gotowania JOANNY BRODZIK.