Masz ochotę coś przegryźć? Postaw na tuńczyka! W ciągu dnia przychodzi taki moment, że mamy ochotę coś przegryźć. Zamiast sięgać po śmieciowe jedzenie pełne tłuszczów i kalorii, wybierzcie tuńczyka i awokado. Te dwa produkty świetnie się uzupełniają, są pełne witamin i co najważniejsze niskokaloryczne!
Dlaczego warto jeść tuńczyka?
Tuńczyk to niskokaloryczna ryba o dużej zawartości białka. Jest on też źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mięso tuńczyka dostarcza do organizmu zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Pomagają one w walce z miażdżycą, przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów, obniżają poziom frakcji LDL cholesterolu oraz poziomu trójglicerydów. Kwasy omega-3 działają przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Tuńczyk to też dobre źródło niacyny, czyli witaminy B3. Witamina ta wspomaga zamianę pożywienia w energię, czyli bierze udział w produkcji i rozkładzie aminokwasów, kwasów tłuszczowych i węglowodanów, które przekształcane są w niezbędną do działania energię. Niacyna hamuje działanie toksyn w organizmie, monitoruje poziom cholesterolu i uczestniczy w procesie powstawania erytrocytów. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowanie układu nerwowego. Tuńczyk to też źródło witamin D3 i B12. Witamina D3 jest szczególnie potrzebna dla organizmu w okresie mniej słonecznym i dlatego teraz kiedy jesień za pasem powinno się ją dostarczać z pożywieniem oraz suplementować.

Tuńczyk w połączeniu z awokado to moja ulubiona przekąska. Uwielbiam ją za to, że w szybki sposób mogę dostarczyć do organizmu niezbędne witaminy, ale przede wszystkim energię. Mała ilość kalorii to dodatkowa cecha tego idealnego duetu. Dlatego, jeśli zastanawiasz co dziś zjeść to z całego serca polecam tuńczyka!
Awokado z pastą z tuńczyka

Składniki:
1 awokado
tuńczyk eko w szklanym słoiczku w oliwie
szczypta soli
1/4 czerwonej cebuli
2 łyżeczki białego octu winnego
trochę wody, aby składniki się zblendowały

Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę, zrób trochę większą dziurkę na pastę. Zblenduj składniki na pastę z tuńczyka i przełóż do dziurki wyżłobionej awokado, ozdób sałatką i niskokaloryczna przekąska gotowa!

Ewa Szabatin
Zakochana w modzie oraz w zdrowym stylu życia. Zawodowa tancerka. Siedmiokrotna mistrzyni Polski w tańcach latynoamerykańskich i standardowych. Dwukrotna finalistka Mistrzostw Świata. Popularność medialną w Polsce przyniósł jej udział w programie telewizyjnym „Taniec z gwiazdami”. Od 10 lat uprawia jogę, fitness i promuje zdrowe jedzenie. Parę lat temu przeszła metamorfozę i postanowiła zmienić swoje życie. Ewa wierzy, że nigdy nie jest za późno na zmianę! Dlatego jej misją jest inspirowanie innych, dodawania im odwagi i zachęcania, by wzięli życie we własne ręce. Tak powstał pomysł na założenie bloga www.ewaszabatin.pl oraz kanału na YouTube związanego ze zdrowym odżywianiem i sportem... ale zawsze w modnej odsłonie. Dziś chce zarazić ludzi modą na zdrowie, bo bycie modnym nie dotyczy tylko ubrania... bycie modnym to też bycie fit!

Tak jak my lubicie przepisy Ewy? Koniecznie zajrzyjcie do jej sklepu internetowego, w którym znajdziecie nowość - ebook Beauty Food Book. To poradnik śniadaniowy, dzięki któremu każdy dzień można zacząć z dawką zdrowej energii!
