Reklama

Chcesz poczuć się jak na włoskich wakacjach? Przygotuj pyszną pastę z pesto! Włoskie smaki są szczególnie bliskie Polakom. Już wiele lat temu rozsmakowaliśmy się w makaronach z pysznymi sosami, bruschettach z aromatycznymi pomidorami czy smacznych minestrone. Jednym z ulubionych włoskich dań jest jednak spaghetti pesto – szynki w przygotowaniu i super zdrowe jednocześnie.

Reklama

ZOBACZ TAKŻE: Pyszne i nietuczące? Wypróbuj te ciasteczka owsiane!

Pesto dla zdrowia i urody

Pesto to włoski sos przygotowany w 100% ze świeżych i naturalnych składników. Stanowi on idealny dodatek do makaronów czy pieczywa. Pierwszy przepis na pesto z bazylią został opublikowany w książce La Cucinera Genovese w 1863 roku i od tego czasu na stałe zagościł na włoskich stołach.

Tradycyjne pesto przygotowuje się ze świeżej bazylii, orzeszków piniowych, twardego sera, czosnku oraz oliwy z oliwek. Ja ten przepis wzbogaciłam super zdrowym awokado, które dodaje tradycyjnej recepturze pazura. Pesto dzięki obecności orzeszków piniowych jest świetnym źródłem białka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Reguluje ono ciśnienie we krwi, bierze udział w odbudowie tkanek oraz utrzymuje odpowiednie pH płynów ustrojowych. Pesto jest też źródłem witaminy K, która warunkuje prawidłowe krzepnięcie krwi i ma właściwości przeciwbakteryjne. Ponadto pesto zawiera znaczną ilość witaminy E, która ma działanie przeciwutleniające, wapń, fosfor, magnez i selen. Zielone pesto ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz szczególnie poleca się je w walce o odporność.

Spaghetti z pesto z awokado - przepis Ewy Szabatin

Karolina Roszak

Składniki na pesto:

1 szklanka bazylii

1 duże awokado

¼ szklanki orzechów pinii

2 ząbki czosnku

½ łyżki soku z cytryny

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki pieprzu

½ szklanki oliwy z oliwy

200g makaronu bezglutenowego typu spaghetti lub innego rodzaju

Karolina Roszak

Wszystkie składniki na pewno zblenduj. Czynność powtórz jeszcze 3-4 razy, aby masa nie miała grudek. Makaron zagotuj w osolonej wodzie. Przed podaniem odcedź makaron i wymieszaj go z pesto.

Ewa Szabatin

Reklama

Zakochana w modzie oraz w zdrowym stylu życia. Zawodowa tancerka. Siedmiokrotna mistrzyni Polski w tańcach latynoamerykańskich i standardowych. Dwukrotna finalistka Mistrzostw Świata. Popularność medialną w Polsce przyniósł jej udział w programie telewizyjnym „Taniec z gwiazdami”. Od 10 lat uprawia jogę, fitness i promuje zdrowe jedzenie. Parę lat temu przeszła metamorfozę i postanowiła zmienić swoje życie. Ewa wierzy, że nigdy nie jest za późno na zmianę! Dlatego jej misją jest inspirowanie innych, dodawania im odwagi i zachęcania, by wzięli życie we własne ręce. Tak powstał pomysł na założenie bloga www.ewaszabatin.pl oraz kanału na YouTube związanego ze zdrowym odżywianiem i sportem... ale zawsze w modnej odsłonie. Dziś chce zarazić ludzi modą na zdrowie, bo bycie modnym nie dotyczy tylko ubrania... bycie modnym to też bycie fit!

Katarzyna Piwecka
Reklama
Reklama
Reklama