Olga Figaszewska 30 września 2017 15:00
1/6
Bowllove, trend kulinarny, kuchnia, zdrowe przepisy
Copyright @David Bez/materiały prasowe
1/6

Koniec z ery szybkich dań na wynos czy niezdrowych przekąsek jedzonych w pośpiechu! Nowa książka Davida Beza, „BOWLLOVE”, to skarbnica pomysłów na pełnowartościowe, kolorowe posiłki, które z pewnością zadowolą wegan, wegetarian, witarian i... wszystkożerców.

 

Bowl food

Bowl food zapoczątkowali blogerzy kulinarni publikując kolejne zdjęcia na Instagramie. Kolorowe dania szybko znalazły swoich wielbicieli. To nie tylko tylko najgorętszy  trend sezonu i znakomity pomysł na zbilansowaną, zdrową dietę. Wygodny jest sam sposób podania – wystarczy łyżka albo widelec. A dodatkowo, to świetna zabawa, liczą się też walory estetyczne – kolorowe, pięknie ułożone jedzenie zachęca każdego. 13 września na rynku ukazała się właśnie kolejna, trzecia już po „SAŁATLOVE” i „ŚNIADANLOVE” kulinarna propozycja Davida Beza. Bloger odniósł spektakularny sukces! Jego książki znalazły się na liście bestsellerów w kilkudziesięciu krajach, a niedawno otworzył swoją restaurację w Londynie - Neal's Yard, gdzie spełnia swoje marzenia, o stworzeniu przestrzeni dla ludzie, w której mogą samodzielnie doświadczać, co oznacza smaczny, odżywczy i sycący posiłek.

 

Zobacz też: Poznaj jeden z najgorętszych kulinarnych trendów 2016 roku! To nie kolejny składnik, a sposób jedzenia…

 

Czym nas zaskakuje kolejna książka Davida Beza?

David Bez zrywa z tradycyjną koncepcją zupy i jak zwykle proponuje oryginalne przepisy na ciepłe dania, serwowane w miskach. Informacje zawarte w książce pozwolą dogłębnie zrozumieć, co znaczy prawdziwe sycąca i odżywcza kolacja, i z pewnością podważą dotychczasowe rozumienie terminu „zupa” czy posiłek w ogóle.

 

„Jestem prawdziwym wielbicielem prostych i pełnych różnych smaków dań z naturalnych składników. Z tego względu staram się je poddawać jak najmniejsze obróbce. Prześledziłem wiele tradycyjnych, domowych metod pracy w kuchni, żeby odkryć te najbardziej klasyczne i doszukać się inspiracji dla potraw jak najlepiej zbilansowanych, które sycąc, nie odbierają jednocześnie energii, i które pozwolą zachować potrzebę aktywności, a jednocześnie dadzą poczucie spełnienia, dobrze rozumianego komfortu, przekonuje David Bez.

 

Książka została podzielona na dwie części. W pierwszej autor skupia się na wszystkich dziwacznych zarazem wspaniałych zupach, które sam opracował. Druga część bazuje na bardziej treściwych misach na gorąco bądź ciepło.

 

Zobacz też: Oto 9 superfoods, które kochają gwiazdy! Sprawdź, co najchętniej jedzą Madonna, Victoria Beckham czy Rihanna!

 

To już trzecia kulinarna propozycja Davida Beza wydawnictwa Buchmann

 

Dodatkowo nie można przejść obojętnie obok walorów estetycznych książki. David Bez książkę stworzył samodzielnie, od podstaw! Długoletnie doświadczenie autora w branży graficznej przekłada się na jego dbałość o detale, zmysł do niezwykłych kompozycji i piękne zdjęcia.

 

Polecamy: Przepis na udane przyjęcie: TOP 7 - przekąski finger food!

 

Jak stworzyć idealne danie?

To wcale nie jest trudne. Jest jedna prosta zasada: najwięcej warzyw, jak najmniej węglowodanów. David Bez proponuje praktyczny podział składników potrawy: na bazę, warzywa, białka, toppingi oraz dressing lub bulion. Dzięki temu każdy przepis jest idealnie zbilansowany, a wszystkie kombinacje dają efekt dań sycących i odżywczych. Autor zadbał o każdy detal, aby posiłek cieszył nie tylko oczy, ale przede wszystkim podniebienie. Na pożywny obiad i lżejszą kolację, na lunch w biurze i drugie śniadanie w domu.

 

Polecamy też: Jedzenie przyszłości: na czym polega kuchnia molekularna?​

 

A może by tak użyć jarzyn zamiast makaronu? Czy da się stworzyć naprawdę smaczną potrawę z mniejszą zawartością węglowodanów, nabiałów, ryb i mięs, wzbogaconych za to warzywami, nasionami, roślinami strączkowymi i ziołami? Jeśli szukacie przepisów na najsmaczniejsze dania na pożywny obiad i lżejszą kolację, na lunch w biurze, drugie śniadanie w domu, powinniście sięgnąć po książkę Davida Beza, BOWLLOVE”. Zobaczcie w naszej galerii, jak prezentują się te niezwykłe potrawy.

 

Zobacz także: Wege jest modne! Oto 7 wegańskich i wegetariańskich restauracji w Warszawie, które odwiedzają gwiazdy!

2/6
Bowllove, trend kulinarny, kuchnia, zdrowe przepisy
Copyright @David Bez/materiały prasowe
2/6

Ogórek, feta, marchew i kasza jaglana

Składniki: 

50 g sera feta

50 g kaszy jaglanej ugotowanej

100 g swieżego ogólrka, wstążki marchwii, wstążki garść świeżej natki 

 

Krem

zmiksuj 2 czerwone papryki, upieczone

200 ml podgrzanej śmietanki 18%

kiklka kropli oliwy z oliwek

pieprz

sól

Zobacz też: Poznaj jeden z najgorętszych kulinarnych trendów 2016 roku! To nie kolejny składnik, a sposób jedzenia…

 

Zobacz też: Oto 9 superfoods, które kochają gwiazdy! Sprawdź, co najchętniej jedzą Madonna, Victoria Beckham czy Rihanna!

 

Zobacz także: Wege jest modne! Oto 7 wegańskich i wegetariańskich restauracji w Warszawie, które odwiedzają gwiazdy!

3/6
Bowllove, trend kulinarny, kuchnia, zdrowe przepisy
Copyright @David Bez/materiały prasowe
3/6

Jarmuż, awokado, pomidory i marchewkowe smoothie

 

Składniki:

garść "wymasowanego" jarmużuz dodatkiem soku z cytryny

garść pomidorków koktajlowych

garść kiełków z buraka

szczypta czarnego sezamu 

 

Krem

zmiksuj:

125 ml soku z marchwi 

1/2 awokado

1 łyżka soku z cytryny

1 żółta marchew

 sól, pieprz

 

 

To już trzecia kulinarna propozycja Davida Beza wydana przez Buchmanna

 

Zobacz także: Wege jest modne! Oto 7 wegańskich i wegetariańskich restauracji w Warszawie, które odwiedzają gwiazdy!

4/6
Bowllove, trend kulinarny, kuchnia, zdrowe przepisy
Copyright @David Bez/materiały prasowe
4/6

Łosoś, marchew, rukiew, woda i miso

 

Składniki: 

50 g surowego łososia

50 g niepalonej kaszy gryczanej, ugotowanej

1/4 marchwii, wstążki

garść rukwi wodnej

3 dymki, drobno pokrojone

kilka pasków wodorostów przyrządzonych wg wskazówek 

szczypta czarnego sezamu

 

 

Krem

200 ml gorącej wody

1 łyżka pasty miso

Zobacz też: Poznaj jeden z najgorętszych kulinarnych trendów 2016 roku! To nie kolejny składnik, a sposób jedzenia…

 

Zobacz także: Wege jest modne! Oto 7 wegańskich i wegetariańskich restauracji w Warszawie, które odwiedzają gwiazdy!

 

5/6
Bowllove, trend kulinarny, kuchnia, zdrowe przepisy
Copyright @David Bez/materiały prasowe
5/6

Bakłażam, cebula, soczewica i kurkuma

Składniki:

1/2 bakłażana upieczonego

1/2 czerwonej cebuli, upieczonej

1 łyżka kiszonej kapusty z musztardą i kurkumą

garś świeżej kolendry 

1 dymk, drobno pokrojona

 

Krem

zmiksuj: 250 ml mleka kokosowego 

150 g czerwonej ugotowanej soczewicy

1 łyżka mielonej kolendry

1 łyżecza sezamu

 sól, pieprz

Zobacz też: Poznaj jeden z najgorętszych kulinarnych trendów 2016 roku! To nie kolejny składnik, a sposób jedzenia…

 

Zobacz też: Oto 9 superfoods, które kochają gwiazdy! Sprawdź, co najchętniej jedzą Madonna, Victoria Beckham czy Rihanna!

 

Zobacz także: Wege jest modne! Oto 7 wegańskich i wegetariańskich restauracji w Warszawie, które odwiedzają gwiazdy!

Wideo

Piękni, szczęśliwi, zakochani. Tak Karol i Małgorzata Strasburgerowie pozowali w sesji dla VIVY!  

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

NATALIA KUKULSKA Z CÓRKĄ ANNĄ: Wzruszająca rozmowa o tym, jak być matką, kiedy samej się jej nie miało. JUSTYNA I JAKUB PRZYGOŃSCY: Motocyklista i kierowca rajdowy i współwłaścicielka modowej marki – jak łączą życie rodzinne z pasją i pracą? DEKADA GIERKA: Dlaczego lata 70. wciąż fascynują i inspirują? LILIANA GŁĄBCZYŃSKA-KOMOROWSKA: Aktorka i reżyserka, kobieta po przejściach, celebruje dojrzałą miłość. Matka ANNY LEWANDOWSKIEJ – MARIA STACHURSKA snuje historię cioci Stanisławy, położnej w hitlerowskim obozie koncentracyjnym.