Magda Gessler, VIVA! grudzień 2017, 25/2017
Fot. Mateusz Stankiewicz/AF PHOTO
O TYM JEST GŁOŚNO

Magda Gessler zdradziła tajną recepturę swoich słynnych pączków! Dlaczego tyle kosztują?

Restauratorka zdradziła wszystkie słodkie sekrety

Damian Brillowski 24 lutego 2022 14:59
Magda Gessler, VIVA! grudzień 2017, 25/2017
Fot. Mateusz Stankiewicz/AF PHOTO

Z okazji „Tłustego Czwartku” Magda Gessler podzieliła się z fanami tajną recepturą na przygotowanie, jak najlepszych pączków według jej pomysłu. Jakie składniki dodaje do ciasta? Co takiego w sobie zawierają, że ich cena za jedną sztukę to aż 15 zł? Poznaj wyjątkowy przepis restauratorki. 

Wielkie kolejki u Magdy Gessler w „Tłusty Czwartek”

Magda Gessler to prawdziwa kreatorka smaków. Potrawy, które serwuje zachwycają podniebienia najbardziej wybrednych smakoszy, zaś jej restauracje po brzegi wypełnione są klientami. W swoich lokalach proponuje głównie polskie dania, które są wyjątkowe i niebanalne, o co dba sama zainteresowana. Na brak klientów gwiazda TVN nie może narzekać. W jej restauracjach gościły największe polskie i zagraniczne sławy m.in. supermodelka Naomi Campbell. 

Szczególnym powodzeniem restauracje Magdy Gessler cieszą w ostatni czwartek przed Wielkim Postem, zwanym potocznie „Tłustym Czwartkiem”. Wielu Polaków tego dnia wybiera się osobiście do lokali prowadzącej „Kuchenne rewolucje”, aby zakupić jej słynne pączki. Nie straszne są im kilkunastometrowe kolejki na mrozie. Każdy z nich chce spróbować tego dnia legendarnych pączków według przepisu Magdy Gessler. 

Czytaj także: Najpiękniejsze pączki i donaty z Instagrama!

Magda Gessler, VIVA! 8/2021
Fot. Filip Zwierzchowski/Das Agency

Magda Gessler, VIVA! 8/2021

Magda Gessler zdradza recepturę na słynne pączki. Ile kosztują?

„Tłusty Czwartek” w tym roku przypadł 24 lutego. Z tej okazji restauracje Magdy Gessler przygotowały dla złaknionych klientów same pyszności. Wśród wielu smakołyków królują oczywiście pączki o różnych nadzieniach m.in. z marmoladą różaną lub malinową . Od świtu przed lokalami Magdy Gessler tworzą się gigantyczne kolejki. Klientów nie odstraszają nawet wysokie ceny. Dla przykładu w restauracji „U Fukiera” za jednego pączka trzeba zapłacić 13 zł, z kolei w lokalu „Słodki… Słony” aż 15 zł. 

Restauratorka w rozmowie z dziennikiem „Fakt”, zdradziła skąd biorą się tak wysokie ceny jej pączków. „Żeby wyprodukować naprawdę dobry pączek, trzeba wydać pieniądze. Tego się nie robi z powietrza, tylko trzeba wydać 30 żółtek i prawie pół kilograma masła na kilogram mąki. To kosztuje!”, podkreśla gwiazda. 

Jednocześnie przyznała, że po każdej partii smażenia pączków wymienia smalec, co generuje ogromne koszty. „Jeżeli będziemy używać tego samego smalcu cztery razy, to wiadomo, że będzie to gorsza jakość, przez co może być taniej. Natomiast jeżeli smalcu używa się jednorazowo do każdego smażenia, koszt pączków jest ogromny. Trudno, żeby to kosztowało mniej w obecnej sytuacji”, tłumaczy Magda Gessler w „Fakcie”.

A oto tajna receptura Magdy Gessler na wyborne pączki:

SKŁADNIKI

  • 2 kg mąki szymanowskiej
  • 300 g cukru
  • 30 jajek
  • 500 g masła
  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • pół łyżeczki soli
  • 100 g drożdży
  • 2,5 kg smalcu
  • konfitura
  • domowy lukier

Do mleka trzeba dodać 100 g cukru i pokruszone drożdże. Podgrzewać i mieszać, aż cukier i drożdże się rozpuszczą. Gdy mleko będzie miało temperaturę ok. 30-35 stopni wsypać szklankę mąki. Następnie zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.  Z 20 jajek oddziel żółtka od białek. Żółtka, 10 całych jajek i 200 g cukru, cukier waniliowy i sól podgrzewać i wymieszać trzepaczką do temperatury 30-35 stopni. Gdy objętość masy z drożdży powiększy się dwukrotnie wymieszaj go z masą jajeczną. Wsyp do tego 1,2 kg mąki i wymieszaj rękami. Ciasto wyrabiaj aż nabierze konsystencji i nie będzie się przyklejać. Podsypuj je też mąką. Na koniec dodaj roztopione masło. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W trakcie rośnięcia krótko wyrabiaj ciasto rękoma. Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze porcje, uformuj z nich ruloniki i pokrój na małe kawałki. Każdy należy spłaszczyć i położyć na nich konfiturę, a następnie zlepić jak sakiewkę. Następnie pączkom nadaj kulisty kształt. Ułóż zlepieniem do dołu i przykryj ściereczką na 30-45 minut. W rondlu do temperatury 180 stopni rozgrzej smalec. Smaż pączki porcjami i obracaj je. Na koniec odsącz je od tłuszczu na ręczniku papierowym i polej lukrem.

Jak widać pączki Magdy Gessler bronią się przede wszystkim smakiem, i mimo wysokich cen klientów nie brakuje.  

Czytaj także: Tłusty Czwartek: gdzie zjeść najlepsze pączki w Warszawie?

Wideo

Za nami 25 lat tworzenia magazynu VIVA!. Tak wraz z gwiazdami zapamiętaliśmy ten wyjątkowy czas

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

KAROLINA PISAREK i ROGER SALLA: tuż przed ślubną ceremonią modelka opowiada o niespodziewanych oświadczynach, swoim związku i przygotowaniach do ślubu. MICHAŁ WIŚNIEWSKI: po co mu ten ślub?! Wyznania mężczyzny, który pięć razy mówił „tak”. AGATA TUSZYŃSKA często przedkładała wszystko nad kolejne książki. Czy to był dobry wybór? Czy nie żałuje? I czy w ogóle umie żyć inaczej? Do refleksji. ŚLUBY WSZECH CZASÓW: Kelly i książę Rainier, Beaulieu i Presley, Yoko Ono i Lennon, Diana i książę Karol… Ich śluby zawładnęły zbiorową wyobraźnią.