Pączki w Warszawie na Tłusty Czwartek
Fot. Adobe Stock
o tym się mówi

Już jutro Tłusty Czwartek! Gdzie zjeść najlepsze pączki w Warszawie?

Oto 5 TOP miejsc!

Redakcja VIVA! 27 lutego 2019 10:08
Pączki w Warszawie na Tłusty Czwartek
Fot. Adobe Stock

Już jutro, 28 lutego 2019, Tłusty Czwartek! To dzień, w którym możemy sobie odpuścić ścisłą dietę i pozwolić na słodkie szaleństwa. Jak wiadomo, pączek pączkowi nierówny. Gdzie wybrać się po najlepszej jakości wypieki? Oto nasz warszawski przewodnik po słodkościach!

Słodki... Słony

Dzięki znajomości sztuki kulinarnej i cukierniczej Magdy Gessler, Słodki...Słony to miejsce z wybitnymi pączkami. Do wyboru z marmoladą różaną lub malinową, a dla tych, którzy nie chcą ucztować tak bardzo... pudełeczko mini pączków! Restauracje połączoną z cukiernią znajdziecie w Warszawie na ulicy Mokotowskiej 45. Każdy zwolennik tradycyjnych pączków musi tu zajrzeć lub zrobić je według przepisu!

SKŁADNIKI

  • 2 kg mąki szymanowskiej
  • 300 g cukru
  • 30 jajek 500 g
  • masła 500 ml mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • pół łyżeczki soli
  • 100 g drożdży
  • 2,5 kg smalcu konfitura
  • domowy lukier
Do mleka trzeba dodać 100 g cukru i pokruszone drożdże. Podgrzewać i mieszać, aż cukier i drożdże się rozpuszczą. Gdy mleko będzie miało temperaturę ok. 30-35 stopni wsypać szklankę mąki. Następnie zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.  Z 20 jajek oddziel żółtka od białek. Żółtka, 10 całych jajek i 200 g cukru, cukier waniliowy i sól podgrzewać i wymieszać trzepaczką do temperatury 30-35 stopni. Gdy objętość masy z drożdży powiększy się dwukrotnie wymieszaj go z masą jajeczną. Wsyp do tego 1,2 kg mąki i wymieszaj rękami. Ciasto wyrabiaj aż nabierze konsystencji i nie będzie się przyklejać. Podsypuj je też mąką. Na koniec dodaj roztopione masło. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W trakcie rośnięcia krótko wyrabiaj ciasto rękoma. Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze porcje, uformuj z nich ruloniki i pokrój na małe kawałki. Każdy należy spłaszczyć i położyć na nich konfiturę, a następnie zlepić jak sakiewkę. Następnie pączkom nadaj kulisty kształt. Ułóż zlepieniem do dołu i przykryj ściereczką na 30-45 minut. W rondlu do temperatury 180 stopni rozgrzej smalec. Smaż pączki porcjami i obracaj je. Na koniec odsącz je od tłuszczu na ręczniku papierowym i polej lukrem.

Zagoździński

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🇵🇱🇵🇱🇵🇱 Te pączki jadał sam Józef Piłsudski! Nie wiem czy jadał je na śniadanie, ale to w sumie nieważne, bo skoro spałem nad nimi to noo, były na śniadanie. Ale jeśli lubicie rzeczy mokre, miękkie, słodkie i bez zbędnego fifarafa to są to pewnie najlepsze pączki na jakie traficie 🙌🍩 . Those doughnuts are legendary! 100 years ago famous polish politican, Józef Piłsudski ordered them many times. Need more recomendations? . #zagrodziński #pracowniacukiernicza #pracowniacukierniczazagoździński #pączki #paczki #tlustyczwartek #pączkiday #streetfoodpolska #streetfood #munchies #warsawfood #warsawfoodies #warsawfoodie #gdziezjescwwarszawie #foodbywarsaw #food4warsaw #dobrejedzenie #górczewska #warszawa #warszawa_love #krytykakulinarna #hotbreakfast #slodycze #doughnuts #doughnuts🍩 #józefpiłsudski #piłsudski #legendaryfoods

Post udostępniony przez Adam Szostek (@adam_eat_world)

Kultowe miejsce z pączkami na Woli, na ul. Górczewskiej 15. Pączki na Górczewskiej cieszą się popularnością już od 1925 roku! Słodkości z marmoladą wieloowocową, z naturalnych składników, smażone na tradycyjnym smalcu, robione ręcznie według starej, sprawdzonej receptury Władysława Zagoździńskiego. W Tłusty Czwartek ustawiają się tam gigantyczne kolejki, jednak zapewniamy, że warto jest poczekać!

Cukiernia Pawłowicz

Spacerujący po ulicy Chmielnej nie przechodzą obok tego miejsca obojętnie - już z daleka czuć bajeczny zapach drożdżowych wypieków. Pączki Pawłowicza to po prostu niebo w gębie! Zawsze świeże, ciepłe i z rozmaitymi nadzieniami - krówka, chałwa, róża, czekolada. Każdy znajdzie coś dla siebie. To obowiązkowy punkt na mapie Warszawy podczas Tłustego Czwartku!

Lukullus

Nie ukrywamy, że to nasz ulubieniec. Znakomite, chrupiące faworki to idealna alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za pączkami (choć nie wierzymy, że tacy istnieją). Natomiast pączki z nadzieniem z marakui, róży lub z prawdziwymi powidłami śliwkowymi. Aż warto zgrzeszyć przed Tłustym Czwartkiem!

Cukiernia Andrzej Kozak

Przy ulicy Walcowniczej 50 czekają na Was najpiękniejsze pączki z różanym lukrem! Są mięciutkie, puszyste, a przede wszystkim bardzo smaczne. Cukiernia założona przez Andrzeja Kozaka, cukiernika z powołania, w 1978 roku. Mimo podążania za postępem w cukiernictwie, możecie być pewni, że dostaniecie tu produkty, które zostały przygotowane według tradycyjnych receptur!

Wideo

Polska nie mogła wygrać Eurowizji Junior trzeci raz? Sara James odpowiada na słowa Jacka Kurskiego

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

IRENA SANTOR mówi: „Cóż jest piękniejszego, niż żyć, istnieć? Interesuje mnie jutro, odkąd zachorowałam na raka...”. MAGDA i JASIEK MELA – Był najmłodszym zdobywcą bieguna, pomimo utraty ręki i nogi. Co dziś najbardziej w nim ceni jego żona Magda? ANNE APPLEBAUM, słynna dziennikarka, laureatka Pulitzera, o odwadze Polaków, domu w Chobielinie i wolności. PIOTR JACOŃ o córce Wiktorii i tym, jak to jest być rodzicem dziecka transpłciowego oraz budowaniu rodzinnych relacji na nowo.