Czym się od siebie różnią?

Weronika Chocholska 20 lutego 2020 10:29

Lubicie pączki? Co powiecie na wersję izraelską, albo włoską? Tłusty Czwartek jest świętem typowo polskim, lecz tradycja smażenia, czy wypiekania pączków znana jest na całym świecie. Ludzie z całego świata uwielbiają pączki, a w różnych zakątkach globu sposób przygotowania i nadziewania tych smakołyków jest zgoła odmienny. W tym dniu nie żałujemy sobie słodyczy. W takim razie, może warto postawić na niekonwencjonalnego pączka, który będzie ciekawą odmianą od klasyki? Z pewnością będzie to urozmaicenie czwartkowej rozpusty, a pączki z różnych zakątków świata z pewnością zaskoczą rodzinę i znajomych! 

1) Pączek polski

Jest jednym z najbardziej kalorycznych pączków, jego wartość energetyczna wynosi około 244 kcal. Powszechnie uznaje się, że idealny polski pączek jest puszysty z jasną obwódką dookoła, która świadczy o świeżości tłuszczu na jakim jest smażony.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pączki dynia + cynamon = słodki SMAK jesieni ✨ Jesteście na TAK ❤️ , czy wolicie inne połączenia? ⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #srem #śrem#srempoland #pączki #pączkownia#pączek #polishsweets #pysznepączki#pączkipolskie #zapraszamy #słodkie#pyszne #wypieki  #mniam #pączkinaśmietanie #cоldwеаther#happуsundау #hеllоsеptеmbеr#septembervibеs #аutumn2O19 #sерthere #sерtembеredays #septembersers #tłustyczwartek#karnawał  #najlepszepączki  #drożdżowe#blogerka #pączkipieczone #pieczone

Post udostępniony przez Pączkownia | Śrem i Jarocin (@paczkownia_polska)

2) Pączek włoski - bombolini

To bardzo lekka odmiana pączka. Puszyste, z cienką skórką i chłoną mało tłuszczu. Są nadziewane najczęściej waniliowym lub czekoladowym crème pâtissièren (rodzajem kremu budyniowego) lub konfiturą malinową.

3) Amerykański donut

Przypominają nasze oponki, ale zrobione są z drożdżowego ciasta. Ich znakiem rozpoznawczym jest dziurka pośrodku, a brak nadzienia rekompensuje duża ilość czekoladowego lub innego kolorowego lukru. Są bardzo puszyste, więc można ich zjeść nawet kilka na raz!

4) Pączek turecki - lokma

W Turcji podawane są z okazji różnych świąt i uroczystości. To małe pączusie na jeden gryz, zazwyczaj obtoczone w miodzie lub cukrowym syropie i oprószone posiekanymi orzechami.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🎥👏Lokma tatlısı severlerden rekor beğeni bekliyorum😁 Arkadaşlar yaptığınız her yorum her beğeni bizim için çok önemli❤ LOKMA TATLISI TARİFİ Tarif sahibi @sevdeyemek'e teşekkürler. Malzemeler: 1 kg un 1 paket yaş maya  1 litre su  1 çay kaşığı tuz 2 yemek kaşığı şeker  Şerbet için; 1 kg şeker  Yarım litre su  Yarım limon suyu İlk iş olarak şerbetimizi hazırlayalım. Şerbetimiz biraz koyu olacak. Hamur için gerekli olan malzemeleri bir kaba alıp güzelce yoğurun. Hamur kek kıvamında olacak, 1 saat kadar mayalanacak. Tavaya yağı koyun, ocağa alıp kızdırın. Avucunuzun içinde hamuru yumruk yapar gibi sıkarak yağa batırılmış çay kaşığıyla yumruğunuzun üzerinde kalan hamuru alıp kızgın yağın içine atın. Bu işlemi oldukça hızlı yapmalısınız. Lokmalari bir kevgirle sık sık karıştırarak altın sarısı renk alana kadar kızartın. Yağın içinden alır almaz soğuk şerbetin içine atıp 2 dakika bekletip servis tabağına alın. . #şerbetlitatlılar #lokma #keşfet

Post udostępniony przez Tarif Saati (@tarifsaati)

5) Pączek izraelski - sufganijot

Są zjadane z okazji obchodów Chanuki. Smażone na głębokim oleju, lecz od naszych, polskich pączków różnią się sposobem nadziewania - konfitura podawana jest od góry. Z tego powodu na wierzchu zawsze jest odrobina konfitury lub dżemu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@abbymckiel enjoyed her #sufganijot making play date today... thanks, Liel :-)

Post udostępniony przez Andy McKiel (@amckiel)

6) Pączek holenderski

Tradycyjnie Holendrzy objadają się nimi w Sylwestra i Nowy Rok. Są małymi, nieforemnymi kulkami z lekkiego ciasta drożdżowego smażonego na głębokim tłuszczu. W smaku są mniej słodkie niż nasze wypieki, lecz do smaku dodaje się do nich rodzynki, żurawinę lub kawałki jabłek!

Wideo

Wiosna 2020 - design, kulinarne inspiracje, podróże bez wychodzenia z domu!

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

ANJA RUBIK przed czterdziestką robi podsumowanie. Jakie ma marzenia, co jeszcze pragnie osiągnąć? Czy chce założyć rodzinę? Muzyk BARTEK KRÓLIK zdradza, jak przetrwał trudne momenty i odnalazł szczęście. MANUELA GRETKOWSKA w wyjątkowej rozmowie o AGNIESZCE OSIECKIEJ. Specjalnie na lato: sztuka gotowania blogerki DARII ŁADOCHY, w czym tkwi magia ZAKOPANEGO oraz aktorka KATARZYNA ZAWADZKA w kreacjach od ZIENIA w sesji nad polskim morzem.