Dziś jest Tłusty Czwartek! Jesteście już po pierwszym pączku? Co powiecie na wersję izraelską, albo włoską? Tłusty Czwartek jest świętem typowo polskim, lecz tradycja smażenia, czy wypiekania pączków znana jest na całym świecie. Ludzie z całego świata uwielbiają pączki, a w różnych zakątkach globu sposób przygotowania i nadziewania tych smakołyków jest zgoła odmienny. W tym dniu nie żałujemy sobie słodyczy. W takim razie, może warto postawić na niekonwencjonalnego pączka, który będzie ciekawą odmianą od klasyki? Z pewnością będzie to urozmaicenie czwartkowej rozpusty, a pączki z różnych zakątków świata z pewnością zaskoczą rodzinę i znajomych! Zobacz naszą galerię, aby poznać rodzaje pączków z siedmiu różnych krajów!
Są holenderskie, włoskie, amerykańskie…Oto nasz przewodnik po pączkach świata!


Czym się od siebie różnią?

Pączek polski - Jest jednym z najbardziej kalorycznych pączków, jego wartość energetyczna wynosi około 244 kcal. Powszechnie uznaje się, że idealny polski pączek jest puszysty z jasną obwódką dookoła, która świadczy o świeżości tłuszczu na jakim jest smażony.

Pączek włoski - bombolini - To bardzo lekka odmiana pączka. Puszyste, z cienką skórką i chłoną mało tłuszczu. Są nadziewane najczęściej waniliowym lub czekoladowym crème pâtissièren (rodzajem kremu budyniowego) lub konfiturą malinową.

Pączki angielskie - oponki - Te serowe oponki przygotowuje się z serków homogenizowanych. Są to pączki bez drożdży, zamiast nich wykorzystuje się proszek do pieczenia. Nie są niczym nadziewane, zazwyczaj posypuje się je cukrem pudrem lub zwykłym cukrem.

Amerykańskie donuty - Przypominają nasze oponki, ale zrobione są z drożdżowego ciasta. Ich znakiem rozpoznawczym jest dziurka pośrodku, a brak nadzienia rekompensuje duża ilość czekoladowego lub innego kolorowego lukru. Są bardzo puszyste, więc można ich zjeść nawet kilka na raz!

Pączki tureckie - lokma - W Turcji podawane są z okazji różnych świąt i uroczystości. To małe pączusie na jeden gryz, zazwyczaj obtoczone w miodzie lub cukrowym syropie i oprószone posiekanymi orzechami.

Pączki izraelskie - sufganijot - Są zjadane z okazji obchodów Chanuki. Smażone na głębokim oleju, lecz od naszych, polskich pączków różnią się sposobem nadziewania - konfitura podawana jest od góry. Z tego powodu na wierzchu zawsze jest odrobina konfitury lub dżemu.

Pączki holenderskie - Tradycyjnie Holendrzy objadają się nimi w Sylwestra i Nowy Rok. Są małymi, nieforemnymi kulkami z lekkiego ciasta drożdżowego smażonego na głębokim tłuszczu. W smaku są mniej słodkie niż nasze wypieki, lecz do smaku dodaje się do nich rodzynki, żurawinę lub kawałki jabłek!