Fot. Materiały Prasowe/Bocca Bar
KUCHNIA

Stare przepisy śniadaniowe w nowej, niecodziennej odsłonie

Zaskocz swoje podniebienie!

Paulina Borówka 15 sierpnia 2019 08:30
Fot. Materiały Prasowe/Bocca Bar

Kolejne nudne śniadanie? Tosty, jajka, płatki… to nie brzmi dobrze. Spojrzeliśmy na to z innej perspektywy. Tym razem z prostych, dostępnych w każdym sklepie składników ugotujesz coś naprawdę nieoczywistego. Zaskocz siebie i rodzinę wprowadzając przepisy naszych babć w nowoczesnej odsłonie do waszego menu! Oto kilka odświeżonych i podkręconych przepisów na dobry początek dnia. 

Kwaśno-słony omlet z sosem holenderskim

Składniki:

  • 2 jajka
  • bób
  • pomidorki wiśniowe
  • maliny
  • 4 żółtka
  • łyżka soku z cytryny
  • 100g masła
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

Na początku ugotuj bób. 15 minut w zupełności wystarczy, aby stał się jędrny i nabrał ładnego koloru. Z dwóch jajkek oddziel żółtka, a białka ubij na puszysto. Żółtka utrzyj i dodaj do nic mąkę oraz mleko, a następnie delikatnie wymieszaj z puszystym białkiem - dzięki temu omlet będzie lekki. Przypraw odrobiną soli i ciasto gotowe! Możesz śmiało wylać je na patelnię. Sos Żółtka ubij na parze dodając sok z cytryny, sól i pieprz. Wciąż ubijając, stoponiowo dodawaj gorące, rozpuszczone wcześniej masło. Sos nabierze konsystencji majonezu. Kiedy omlet będzie gotowy podaje go na talerzu posypanego obranym bobem, pomidorkami, kilkoma malinami oraz z bogatą ilością sosu holenderskiego, bo dobrego nigdy za wiele! Smacznego. 

Crostini z borówkami i serkiem halloumi 

Składniki:

  • bagietka
  • ser halloumi
  • borówki
  • cukier trzcinowy
  • mięta
  • oliwa

Przygotowanie:

Skrojoną niedbale bagietkę obtaczamy w oliwie i pieczemy w 200 stopniach do uzyskania brązowego koloru (ok. 10 minut). Serek kroimy w grubsze plastry i grillujemy z dwóch stron na patelni skropionej oliwą. Na drugiej patelni zrobimy coś w rodzaju domowej borówkowej konfitury- wymieszamy borówki z cukrem trzcinowym i poczekamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na bagietkach ułożymy kolejno- serek, sporą łyżkę konfitury i ozdobimy świeżą, pachnącą miętą. Gotowe! 

Indyjskie naleśniki

Składniki:

  • 250g mąki ryżowej
  • wiórki kokosowe
  • 10g świeżych drożdży
  • 625ml wody
  • sól
  • 50g cukru
  • olej kokosowy

Przygotowanie:

125 mililitrów wody podgrzewamy mieszając z łyżką mąki ryżowej do zgęstnienia i zagotowania. Resztę wody mieszamy z drodżami. Rozpuszczone drożdże i podgrzaną mieszankę mąki ryżowej łączymy z resztą mąki, cukrem, solą oraz ok. 150g wiórków kokosowych. Po dokładnym wymieszaniu przykrywamy ciasto i odstawiamy na noc do lodówki. Naleśniki smażymy na oleju kokosowym i podajemy z ulubionymi owocami. Mango, granat, marakuja? Wybór pozostawiamy tobie.

Owsianka na koglu-moglu 

Składniki:

  • pół szklanki płatków owsianych
  • mleko
  • jajko
  • banan
  • syrop klonowy/miód
  • maliny

Przygotowanie:

Płatki zalej wrzątkiem w rondelku i odczekaj 3 minuty, aż zrobią się miękkie. Wbij do nich jajko, ponieważ ono odgrywa tu główną rolę. Podrzewając mieszaj energicznie, żeby nie doprowadzić do ścięcia się białka na jajecznicę i dodaj tyle syropu klonowego, ile tylko chcesz. Dalej podgrzewając dodaj mleko, aż do uzyskania lekkiej, puszystej konsystencji. Podawaj ze świeżymi malinami i ciesz się słodkością!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Jordan Kruger / Toatally Oats (@toatallyoats)

Jajko poche z sosem holenderskim

Składniki:

  • jajko
  • bagietka
  • ocet
  • 4 żółtka
  • 100g masła
  • łyżka soku z cytryny
  • awokado
  • świeża bazylia
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Żółtka na sos holenderski ubij na parze z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ubijając dodawaj gorące, rozpuszczone wcześniej masło. Sos powinien mieć konsystencję majonezu. Kawałek bagietki obtocz w oliwie i piecz przez ok. 10 minut w piekarniku. Jak zrobić idealne jajko poche? Do gotującej się wody dodaj 1-2 łyżki octu i na lekko bulgoczącą wodę wybij ostrożnie jajko. Powinno gotować się około 3-4 minut, aby żółtko było płynne. Awokado kroimy w delikatne plasterki, kładziemy na upieczonej bagietce. Na awokado układamy jajko poche, kropimy sosem holenderskim i obsypujemy listkami bazylii. Smacznego! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Bertha Maria - Nutricion (@bmnutricion09)

Wideo

Dziś wypada 3. rocznica ich ślubu. Oto historia miłości Agnieszki i Piotra Woźniak-Staraków

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Wydanie de Luxe VIVA!, a w nim: ANJA RUBIK o tym, jak się czuje w roli singielki i o planach na przyszłość. Intymna sesja KINGI KORTY z synkiem GREYSONEM i inspirująca rozmowa na temat późnego macierzyństwa. Skandalista i geniusz – ELTON JOHN. RODZINA KOKCZYŃSKICH, właścicieli Park Cafe w Konstancinie, o tym, jak stworzyć „fajne miejsce”.