craftova, wrocław
Fot. Materiały prasowe
O TYM SIĘ MÓWI

Przed nami jesienna edycja Restaurant Week, największego kulinarnego wydarzenia w Polsce!

Poznaj szczegóły

Artykuł sponsorowany 15 października 2019 16:56
craftova, wrocław
Fot. Materiały prasowe

Przed nami jubileuszowa edycja największego wydarzenia kulinarnego w Polsce! Restaurant Week startuje już 16 października i potrwa aż do końca miesiąca. Odbędzie się w rekordowych 15 regionach (ponad 40 miast) pod hasłem „#KochajJedzenie”. W festiwalowej cenie 49 złotych na wszystkich gości czeka 3-daniowe menu. Sprawdźcie, gdzie według nas warto zarezerwować stolik podczas Festiwalu.

Restaurant Week - szczegóły

Cucina Mia

Miejsce, które warto odwiedzić podczas jesiennej edycji to zdecydowanie Cucina Mia – nowa włoska restauracja w hotelu Sheraton. Jej założeniem jest stworzenie miejsca z prostą kuchnią, ale ze składnikami z górnej półki. Jeśli lubicie przytulne wnętrza w dobrym stylu to zdecydowanie będzie dobry wybór. W festiwalowym menu znajdziecie popisowe culurgiones, czyli pierożki w stylu sardyńskim z ziemniakami, serem Pecorino i miętą! Przy okazji możecie udać się w kulinarną podróż do Toskanii i spróbować na deser Zupy Inglese – biszkopt cytrynowy z kremem, kakao i likierem Alchermes.

Ceviche Bar

Warto również zastanowić się nad wyborem tego miejsca. Ceviche Bar to koncept kulinarny utrzymany w klimacie Ameryki Południowej. To pierwsza restauracja w Warszawie specjalizująca się w Ceviche, daniu o wyraźnych smakach, właściwościach i przemyślanej kompozycji od przygotowania aż do podania. Może to jest ten moment, aby spróbować fileta z MOWI z sosem pad thai, piklowanym szpinakiem i purre kalafiorowym. Dajcie się porwać wyszukanym smakom, a na pewno nie będziecie żałować.

Ceviche - Granola z jogurtem bałkańskim i sorbetem malinowym
Fot. Materiały prasowe

Four

Kolejna propozycja to klimatyczna restauracja Four w samym sercu Krakowa. Tutaj możecie spodziewać się prawdziwej uczty dla podniebienia. Dania przygotowywane są przez szefa kuchni - Wita Wojasa, który doskonalił swoje umiejętności w słynnej Akademii Kulinarnej Kurta Schellera. Podczas Festiwalu będziecie mieli okazję spróbować sajgonki z liści winogron z bobem, fenkułem, tofu oraz konfiturą z kiszonych pomidorów i smażonym papierem ryżowym. Na mięsożerców natomiast czeka polędwica cielęca z chrustem z salsefii, groszkiem cukrowym, ketchupem marchewkowym i czerwoną kaszą pęczak.

Craftova

Czas na Wrocław! W Craftovej grilluje się prawdziwe steki, leje się kraftowe piwo i parzy się mocną kawę. Tu rodzą się przyjaźnie. Dlatego bez dwóch zdań, warto zarezerwować stolik właśnie w tym miejscu. Szef kuchni przygotował rump steak z krewetkami, podany z makaronem Udon oraz warzywami stir fried. Natomiast osoby, które od mięsa stronią, będą miały szansę poddać degustacji kaszę pęczak z pieczoną marchewką, grzybami sezonowymi, parmezanem i tymiankiem.

craftova, wrocław
Fot. Materiały prasowe

Papieroovka

Jeśli chodzi o Trójmiasto, to polecamy restaurację w samym sercu Gdańska, w pobliżu Długiego Targu i Starówki, która miłośników świetnego jedzenia urzeka pogodzeniem tradycji kuchni regionalnej z oryginalnością. Wszystkie dania serwowane i przyrządzane są ze składników najwyższej jakości. Podczas Festiwalu Restaurant Week jako danie główne w wersji mięsnej będzie serwowana polędwica z dorsza marynowana w buraku z czarną soczewicą, czekoladą i porem w śmietanie. Naszym faworytem jest zdecydowanie deser - mleko gdańskie a la Papieroovka z prażonymi migdałami, który smakuje obłędnie! To idealna okazja by odkryć smaki gdańskiej kuchni regionalnej w nadzwyczajnej postaci.

Papieroovka Cider Garden - danie główne - Kurczak kukurydziany sous-vide z purée z popcornu z au gratin z selera i kozieradki
Fot. Materiały prasowe

Aby zarezerwować stolik na wyjątkowy wieczór w jednej w wybranych przez Was restauracji, wejdźcie na stronę www.RestaurantWeek.pl. Każdy posiadacz rezerwacji festiwalowej w Warszawie otrzyma kod uprawniający do przejazdu BMW i3, wszystko to dzęki inngoGo.

Do zobaczenia przy stole!  

Wideo

Byli małżeństwem przez 3 lata. Oto historia miłości Agnieszki i Piotra Woźniak-Staraków

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

„Napisałam tę książkę po to, żeby oczyścić siebie dla dzieci. Żeby nie mieć już bagażu”, mówi w poruszającym wywiadzie wybitna pływaczka, OTYLIA JĘDRZEJCZAK. Były mąż Anji Rubik, SASHA KNEZEVIC, rozpoczął nowe życie – jako tata i jako… artysta. DEMI MOORE odkrywa mroczne strony swojego życia. Ile zostało z buntowniczki w MAŁGORZACIE OSTROWSKIEJ?