craftova, wrocław
Fot. Materiały prasowe
O TYM SIĘ MÓWI

Przed nami jesienna edycja Restaurant Week, największego kulinarnego wydarzenia w Polsce!

Poznaj szczegóły

Artykuł sponsorowany 15 października 2019 16:56
craftova, wrocław
Fot. Materiały prasowe

Przed nami jubileuszowa edycja największego wydarzenia kulinarnego w Polsce! Restaurant Week startuje już 16 października i potrwa aż do końca miesiąca. Odbędzie się w rekordowych 15 regionach (ponad 40 miast) pod hasłem „#KochajJedzenie”. W festiwalowej cenie 49 złotych na wszystkich gości czeka 3-daniowe menu. Sprawdźcie, gdzie według nas warto zarezerwować stolik podczas Festiwalu.

Restaurant Week - szczegóły

Cucina Mia

Miejsce, które warto odwiedzić podczas jesiennej edycji to zdecydowanie Cucina Mia – nowa włoska restauracja w hotelu Sheraton. Jej założeniem jest stworzenie miejsca z prostą kuchnią, ale ze składnikami z górnej półki. Jeśli lubicie przytulne wnętrza w dobrym stylu to zdecydowanie będzie dobry wybór. W festiwalowym menu znajdziecie popisowe culurgiones, czyli pierożki w stylu sardyńskim z ziemniakami, serem Pecorino i miętą! Przy okazji możecie udać się w kulinarną podróż do Toskanii i spróbować na deser Zupy Inglese – biszkopt cytrynowy z kremem, kakao i likierem Alchermes.

Ceviche Bar

Warto również zastanowić się nad wyborem tego miejsca. Ceviche Bar to koncept kulinarny utrzymany w klimacie Ameryki Południowej. To pierwsza restauracja w Warszawie specjalizująca się w Ceviche, daniu o wyraźnych smakach, właściwościach i przemyślanej kompozycji od przygotowania aż do podania. Może to jest ten moment, aby spróbować fileta z MOWI z sosem pad thai, piklowanym szpinakiem i purre kalafiorowym. Dajcie się porwać wyszukanym smakom, a na pewno nie będziecie żałować.

Ceviche - Granola z jogurtem bałkańskim i sorbetem malinowym
Fot. Materiały prasowe

Four

Kolejna propozycja to klimatyczna restauracja Four w samym sercu Krakowa. Tutaj możecie spodziewać się prawdziwej uczty dla podniebienia. Dania przygotowywane są przez szefa kuchni - Wita Wojasa, który doskonalił swoje umiejętności w słynnej Akademii Kulinarnej Kurta Schellera. Podczas Festiwalu będziecie mieli okazję spróbować sajgonki z liści winogron z bobem, fenkułem, tofu oraz konfiturą z kiszonych pomidorów i smażonym papierem ryżowym. Na mięsożerców natomiast czeka polędwica cielęca z chrustem z salsefii, groszkiem cukrowym, ketchupem marchewkowym i czerwoną kaszą pęczak.

Craftova

Czas na Wrocław! W Craftovej grilluje się prawdziwe steki, leje się kraftowe piwo i parzy się mocną kawę. Tu rodzą się przyjaźnie. Dlatego bez dwóch zdań, warto zarezerwować stolik właśnie w tym miejscu. Szef kuchni przygotował rump steak z krewetkami, podany z makaronem Udon oraz warzywami stir fried. Natomiast osoby, które od mięsa stronią, będą miały szansę poddać degustacji kaszę pęczak z pieczoną marchewką, grzybami sezonowymi, parmezanem i tymiankiem.

craftova, wrocław
Fot. Materiały prasowe

Papieroovka

Jeśli chodzi o Trójmiasto, to polecamy restaurację w samym sercu Gdańska, w pobliżu Długiego Targu i Starówki, która miłośników świetnego jedzenia urzeka pogodzeniem tradycji kuchni regionalnej z oryginalnością. Wszystkie dania serwowane i przyrządzane są ze składników najwyższej jakości. Podczas Festiwalu Restaurant Week jako danie główne w wersji mięsnej będzie serwowana polędwica z dorsza marynowana w buraku z czarną soczewicą, czekoladą i porem w śmietanie. Naszym faworytem jest zdecydowanie deser - mleko gdańskie a la Papieroovka z prażonymi migdałami, który smakuje obłędnie! To idealna okazja by odkryć smaki gdańskiej kuchni regionalnej w nadzwyczajnej postaci.

Papieroovka Cider Garden - danie główne - Kurczak kukurydziany sous-vide z purée z popcornu z au gratin z selera i kozieradki
Fot. Materiały prasowe

Aby zarezerwować stolik na wyjątkowy wieczór w jednej w wybranych przez Was restauracji, wejdźcie na stronę www.RestaurantWeek.pl. Każdy posiadacz rezerwacji festiwalowej w Warszawie otrzyma kod uprawniający do przejazdu BMW i3, wszystko to dzęki inngoGo.

Do zobaczenia przy stole!  

Wideo

Poznaj wyjątkowe nowości Avon na wiosnę 2020!

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

ADAMOWICZ, EGURROLA, FIGURA, GOLCOWIE, KUSZYŃSKA, SOYKA, NIEDENTHAL… w osobistych wspomnieniach o bliskich ich sercu miejscach. Według DOMINIKI KULCZYK świat zmieni tylko „czuła rewolucja”? Ważny głos w sprawie wykluczenia kobiet. „Wciąż mnie zaskakuje” – profesor JERZY BRALCZYK o języku polskim. W sentymentalną PODRÓŻ do nadbałtyckich kurortów zabierają nas m.in. CIERNIAK-MORGENSTERN, RODOWICZ, IWASZKIEWICZ.