Dla wszystkich stęsknionych za wyjściami do ulubionych restauracji, mamy dobrą wiadomość - rozpoczął się kultowy Restaurant Week! Wiosenna edycja potrwa do 5 lipca. Weźmie w niej udział ponad 300 najciekawszych restauracji z całej Polski. Szefowie Kuchni przygotowali popisowe 3 - daniowe menu w formule #SzanujJedzenie, festiwalowy koktajl Martini Fiero&Kinley Tonic, a także nowość – Coca-Cola w prezencie. To wszystko otrzymacie w niezmiennej, promocyjnej cenie 49 zł. Wystarczy wejść na www.RestaurantWeek.pli zarezerwować stolik w wybranej restauracji! Podpowiadamy Wam, które restauracje szczególnie warto odwiedzić:
Restaurant Week: najlepsze miejsca
Momu | Warszawa
Warszawska restauracja MOMU to perła dobrego smaku, kunsztu sztuki i muzyki, a wszystko to w wyjątkowym miejscu, jakim jest Plac Teatralny, łącznik Starego Miasta z nowoczesną zabudową stolicy. To miejsce słynie przede wszystkim z potraw pieczonych dymem. Jeśli macie ochotę na tradycyjną polską kuchnię w oryginalnym wydaniu, to koniecznie zarezerwujcie stolik w tej restauracji. Z okazji Festiwalu Restaurant Week, Szef Kuchni przygotował mi.in. Ruben Sandwich z pastrami, kapustą kiszoną, piklowanym ogórkiem, sosem rosyjskim oraz kiszonkami.
King Kong | Łódź
W tym roku dalekie podróże to jedynie marzenie, ale co powiecie na kulinarną podróż po Łodzi? Wystarczy wybrać się na Restaurant Week i wybrać klimatyczną restaurację z ciekawą kuchnią. Pod tym względem warto zwrócić uwagę na King Kong. Szef Kuchni nie tylko zadba o wasze podniebienia, ale również o klimat. Magia tajskiej dżungli sprawi, że zapomnicie o tym, że znajdujecie się w centrum miasta! W festiwlaowym menu znajduje się mi.in słodkie wspomnienie z Tajlandii, czyli mus z mango i lychee podany na purée z jabłka i imbiru, z coulis malinowym oraz sosem limonkowo-cytrynowym. Brzmi pysznie, a smakuje jeszcze lepiej!
Pańska 85 | Warszawa
Warszawska restauracja, która łączy tradycyjną chińską kuchnię z wyraźną nutą nowoczesności i świeżości. Wszystkie dania są wypełnione pasją i pikanterią. To miejsce to przede wszystkim sztuka kreowania nowych smaków. Z okazji Restaurant Week, Szef Kuchni przygotował m.in. delikatną cielęcinę w sosie z czarnego pieprzu z groszkiem cukrowym, papryką, szalotkami oraz smażonym ryżem.
Patio | Grand Hotel Rzeszów
Kolejna propozycja to restauracja Patio, w Hotelu Grand. Bardzo klimatyczne i eleganckie miejsce, w którym skosztujecie potraw kuchni śródziemnomorskiej, europejskiej i polskiej. Czekają na Was nietuzinkowe połączenia smaków! W menu mięsnym króluje tatar z polędwicy wołowej z majonez grzybowym, żółtkiem, piklami, chlebem własnego wypieku i wędzonym masłem. Na osoby, które od mięsa stronią, czeka krem z młodej marchewki z dodatkiem białego wina, lodami bazyliowymi i ziołami.
Aksameet Bistro – Restauracja | Wrocław
Na kulinarnej mapie Wrocławia warto odhaczyć Askameet Bistro. Szef kuchni doskonale wie jak trafić w kulinarne gusta Gości. Perfekcyjny wygląd dań sprawia, że smakują równie dobrze jak wyglądają! Jeśli chodzi o Wrocław, to miejsce zdecydowanie zasługuje na zaufanie. Dajcie porwać się w podróż pełną smakowitości. W ramach festiwalowego menu będziecie mieli okazję spróbować m.in. piersi z kaczki sous vide z czereśniami, polentą z borówkami i kwaśną śmietaną oraz sosem kaczym z kafirem.
Nie zwlekajcie, najlepsze stoliki znikają w mgnieniu oka! Rezerwacji możecie dokonać na www.RestaurantWeek.pl. Festiwal odbywa się w oparciu o Kartę Higieny, czyli bieżące wytyczne sanitarno-epidemiologiczne. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu wspierasz niemarnowanie jedzenia.
Do zobaczenia przy stole!