FINE DINING WEEK
Fot. Mat. prasowe
O TYM JEST GŁOŚNO

Startuje Fine Dining Week. Oto 5 restauracji wartych odwiedzenia!

Trwa sezon na polski fine dining!

Gabriela Czernecka 25 sierpnia 2020 15:05
FINE DINING WEEK
Fot. Mat. prasowe

Trwa sezon na polski fine dining. Startuje Fine Dining Week! Przed nami dziewiąta edycja Fine Dining Week, festiwal sztuki restauracyjnej potrwa od 26 sierpnia do 13 września i będzie doskonałą okazją do odkrycia polskiego fine diningu. Na Gości czeka autorskie, pięciodaniowe menu, które łączy tradycję z nowoczesnością oraz promuje najlepsze polskie, sezonowe składniki. Rezerwacje trwają na www.FineDiningWeek.pl. 

Fine Dining Week 5 restauracji wartych odwiedzenia

Niesztuka Restaurant&Bar Klub Aktora - Gdańsk

Trójmiejski fine dining ma się doskonale! Swoje kroki skierujcie do Niesztuki. To neo bistro, które twórczo łączy sezonowe, lokalne produkty z wpływami z całego świata. Sam klimat i wystrój wnętrz sprawi, że poczujecie się wyjątkowo. Jednak o najlepsze zadbał Szef Kuchni, który w ramach Festiwalu Fine Dining Week przygotował m.in. żebro wołowe z mulami, puree z selera, emulsją ziołową i dymką. W drugiej propozycji menu wasze podniebienia oczaruje biały halibut z fasolą, kurkami w towarzystwie lardo, miso z czarnym czosnkiem i koperkiem. W obydwu wersjach menu będziecie mieli okazję spróbować wyśmienitej bezy kukurydzianej z kremem kukurydzianym z czarnym bzem, palonymi liśćmi kukurydzy i pudrem z bzu. 

Dyletanci - Warszawa

To wyjątkowo klimatyczne miejsce na warszawskim Powiślu. Utalentowany Szef Kuchni Rafał Hreczaniuk, bazuje wyłącznie na sezonowych produktach pochodzących z ekologicznych źródeł, w tym z własnej farmy warzyw i owoców. Tej edycji zaserwuje Gościom tuńczyka z kwiatem cukinii i cytrusami czy buraka z chrzanem i orzechami włoskimi. Zaskoczy również doskonale skomponowanym i nieoczywistym deserem - kozim serem ze szczawiem i jeżynami. Sommelierzy     zaproponują idealnie komponujące się wina, a mają z czego wybierać! Dyletanci to również winebar z jedną z największych kart win (1 100 pozycji!) w Polsce.

Brasserie Warszawska - Warszawa 

Kolejne miejsce na finediningowej mapie Stolicy to restauracja Brasserie Warszawska, która inspirowana jest warszawską tradycją oraz europejską współczesnością. Menu to przede wszystkim połączenie prostoty i elegancji, dlatego w festiwalowej propozycji znajdziecie m.in. dorsza z dynią, czarnym bzem i porzeczką. Natomiast w wersji wege skosztujecie lasagne z grzybami i szpinakiem. Zwieńczeniem pięciodniowej uczty będzie letnie compote owocowe z sorbetem cytrynowym. 

Restauracja Babinicz - Dworzysko 

Zaledwie 45 minut od Wrocławia mieści się folwark Dworzysko z Restauracją Babinicz. Miejsce to zostało wyróżnione już czterokrotnie w prestiżowym Żółtym Przewodniku Gault&Millau. Nie bez powodu więc, kolejny raz bierze udział w Festiwalu Fine Dining Week. Tym razem będziecie mieli okazję spróbować gnocchi z koziego sera z puree morelowym i karmelizowanym kalafiorem czy jagnięciny z puree grzybowym, szpinakiem i sosem z kasztanów i aronii. 

Powidok - Restauracja Autorska - Łódź 

Jeśli szukacie stylowego i niepowtarzalnego miejsca, gdzie serwowane dania to prawdziwe dzieła sztuki, to zróbcie rezerwację w Restauracji Powidok. W wersji mięsnej nasz faworyt to filet z kaczki z burakiem, śliwką i cepelinem. Natomiast w opcji wege skosztujecie boczniaków z kapustą i pomidorem. Kulinarną ucztę dopełni wystawa obrazów - czeka więc na Was uczta dla ciała i ducha.  

Aby zarezerwować stolik w wybranej przez was restauracji, wejdźcie na stronę www.FineDiningWeek.pl.

TAGI #kuchnia

Wideo

Marynarki, kardigany, sukienki maxi, kozaki na słupku. Te produkty będą modne jesienią i zimą 2020/2021

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

MAŁGORZATA ROZENEK-MAJDAN i RADOSŁAW MAJDAN w przejmującej rozmowie o walce o dziecko, mierzonej poświęceniem, niepewnością, ale i wdzięcznością. MICHAŁ ŻEBROWSKI i EUGENIUSZ KORIN, dyrektor i reżyser Teatru 6. piętro. Czy się lubią, podziwiają i... kłócą. MARIOLA BOJARSKA FERENC Los naznaczony tragediami: wypadek mamy, walka o życie synka, rozwód, choroba męża. W cyklu EXTRA: Czy w kontekście niemieckich obozów koncentracyjnych może być mowa o modzie? – opowiada antropolożka mody Karolina Sulej. PODRÓŻ „Będziecie tam wracać”, mówi o Bieszczadach słynna podróżniczka Elżbieta Dzikowska.