Trendy żywieniowe 2020
Fot. STOCK ADOBE
KUCHNIA 2021

Kuchnia na wiosnę 2021 - poznaj zasady najzdrowszej diety!

Na czym polega fleksitarianizm?

Marta Baran 3 maja 2021 11:27
Trendy żywieniowe 2020
Fot. STOCK ADOBE

Z powodu pandemii koronawirusa większość czasu spędzamy w domu. Aktywność fizyczna jest ograniczona i dużo częściej sięgamy po śmieciowe jedzenie. W taki sposób łatwo o dodatkowe kilogramy i kiepskie samopoczucie. Dlatego warto spróbować modnej w ostatnim czasie diety fleksi, która nie dość, że pozwala schudnąć, to według dietetyków wpływa pozytywnie na zdrowie. Jakie są zasady żywienia? Koniecznie czytajcie dalej!

Czytaj też: Jak wzmocnić odporność podczas przesilenia wiosennego 2021?

Kuchnia na wiosnę 2021

Nazwa fleksitarianizm pochodzi z języka angielskiego i jest połączeniem słów flexible i vegetarian, co oznacza elastyczny wegetarianizm. Dieta bazuje głównie na spożywaniu warzyw i owoców, jednak od czasu do czasu dozwolone są też ryby i mięso. Ten sposób żywieniowy został opracowany w połowie lat 90., a w 2008 roku zrobiło się o niej głośno dzięki książce opisującej zasady diety fleksi. Cieszy się ona ogromną popularnością, ponieważ zachęca do zmiany nawyków, ale nie jest rygorystyczna.

Grupa produktów, na których powinna opierać się dieta:

  • warzywa i owoce
  • produkty z pełnego ziarna
  • nabiał
  • przyprawy i naturalne słodziki

Obowiązuje tu jedna zasada: ,,Więcej warzyw, mniej mięsa". Prawdopodobnie dlatego dieta cieszy się aż tak dużym zainteresowaniem - nie wprowadza ogromnych zmian w jadłospisie, a ponadto nie obowiązują tu limity kalorii lub proporcje posiłków. Fleksitarianizm zakłada wyłącznie zmniejszenie spożywania mięsa (dopuszczalne są 1-2 posiłki tygodniowo), które nie powinno być głównym produktem spożywanym na co dzień. Aby dostarczyć tyle samo składników odżywczych polecane jest sięganie po takie produkty jak: tofu, fasola, soczewica, groch, jajka oraz nasiona i orzechy.

Fleksitarianizm a zdrowie

Fleksitarianizm w porównaniu z weganizmem nie wyklucza spożywania produktów odzwierzęcych, co może być plusem. Dzięki odpowiedniej ilości białka, kwasów omega-3 oraz witaminy B12 w mięsie nie powinniśmy go wykluczać całkowicie z diety, jednak spożywanie go w ograniczonych ilościach ma ogromny wpływ na zdrowie. Bogaty w warzywa, owoce oraz ziarna sposób odżywiania pomaga ochronić się przed chorobami cywilizacyjnymi, ponadto poprawia się stan zdrowia, zmniejsza tkanka tłuszczowa, ciśnienie krwi, wskaźnik glukozy i cholesterolu.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Easy & Delicious Recipes (@dashofmandi)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Karolina (@nietylkociastka.photo)

Wideo

Za nami 25 lat tworzenia magazynu VIVA!. Tak wraz z gwiazdami zapamiętaliśmy ten wyjątkowy czas

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

MARIA DĘBSKA ma 31 lat i na koncie wiele wspaniałych ról. Nam opowiada o tym, dlaczego nie została pianistką, gdzie najlepiej łapie dystans i za co kocha podróże. AGATA WĄTRÓBSKA I JANUSZ CHABIOR w dowcipnej i pełnej czułości rozmowie o swoim związku, ukochanych psach i magii małżeńskiej obrączki. MOHAMED AL-FAYED: egipski miliarder, właściciel paryskiego Ritza, ojciec kochanka księżnej Diany, bohater „The Crown”. Kim jest naprawdę? KASPER BAJON: scenarzysta, pisarz, reżyser. Fachu filmowego uczył się od swojego ojca, reżysera Filipa Bajona. Czy dziś słucha jego uwag?