Poznaj sposoby
Fot. STOCK ADOBE
KUCHNIA

Jak zwiększyć odporność? Oto produkty, po które warto sięgać!

Zobacz nasze sprawdzone przepisy

Marta Baran 12 marca 2020 10:01
Poznaj sposoby
Fot. STOCK ADOBE

W okresie przejściowym jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienie oraz choroby. Aby nabrać większej odporności w tym czasie, warto skupić się na przestrzeganiu odpowiedniej diety – pełnej w witaminy i minerały. Przygotowaliśmy listę składników, których nie powinno teraz zabraknąć w posiłkach, ponadto zdradzimy receptury na zdrową zupę oraz koktajl, których koniecznie trzeba spróbować!

Jakich więc produktów nie powinno zabraknąć, aby budować odporność? Koniecznie zobaczcie listę!

Cytrusy

To one są bogate w witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy, a także wpływa na zwiększoną produkcję białych krwinek. Dlatego w diecie nie powinno zabraknąć między innymi grejpfrutów, pomarańczy, mandarynek oraz cytryn.

Czerwona papryka

Składnik, którego absolutnie nie powinno zabraknąć w zdrowej diecie. Warzywo zawiera w sobie witaminę C, jest źródłem beta–karotenu, a także pomaga utrzymać zdrową skórę. Papryka idealnie sprawdzi się w formie surowej, jak i jako składnik w daniach.

Brokuły

Są bogate w witaminy (A, C, E), minerały, zawierają wiele przeciwutleniaczy i są źródłem błonnika. Uważa się, że brokuły są jednym ze zdrowszych warzyw, dlatego zdecydowanie nie powinno ich zabraknąć w zdrowej diecie.

Czosnek

Został doceniony już we wczesnych cywilizacjach, jako składnik zwalczający infekcje. Ponadto czosnek może pomóc w obniżeniu krwi, a także spowalnia stwardnienie tętnic.

Imbir

Zmniejsza stan zapalny, co może pomóc zmniejszyć ból gardła i inne choroby zapalne. Idealnie sprawdza się jako składnik napojów lub dodatek w deserach oraz daniach wytrawnych.

Szpinak

Roślina jest bogata nie tylko w witaminę C. Jest również wypełniona licznymi przeciwutleniaczami i beta karotenem, który ma zdolność wzmacniania układu odpornościowego. Najwięcej właściwości ma, gdy jest lekko ugotowany – w ten sposób łatwiej uwalnia witaminę A oraz inne składniki odżywcze.

Migdały

Jeśli chcemy zapobiegać przeziębieniu, oprócz witaminy C warto pamiętać o suplementacji witaminy E, która jest kluczem do zdrowego układu odpornościowego. Jej źródłem są między innymi migdały, które będą komponować się na przykład z owsiankami.

Drób

Od pokoleń rosół jest sprawdzonym sposobem na radzenie sobie z przeziębieniem. Jednak rozgrzewająca zupa przynosi prawdziwy efekt, gdy jest ugotowana na mięsie drobiowym. Ma ono w sobie wysoką zawartość witaminy B6, która odgrywa ważną rolę w reakcjach chemicznych zachodzących w organizmie. Ponadto bulion gotowany na kościach z kurczaka zawiera żelatynę, chondroitynę i inne składniki odżywcze pomocne w gojeniu się jelit oraz wspomagają odporność.

Koniecznie zobacz przepisy, które idealnie sprawdzą się w okresie przesilenia. receptury są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu!

Wiosenny bulion warzywny z posiekanym kurczakiem

Potrzebne składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 pierś z kurczaka
  • 500 ml wywaru z kurczaka
  • 1 kromka chleba na zakwasie (pokrojona w kostkę)
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 garści wiosennych warzyw (drobno pokrojonych)
  • 4 włócznie szparagów (przycięte, przekrojone na pół i pokrojone w grube kawałki)
  • 40 g świeżego lub mrożonego groszku
  • 400 g puszki fasoli borlotti (odsączonej i wypłukanej)

Sposób przygotowania:

Podgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W naczyniu rozgrzej olej i podsmaż kurczaka. Na patelnię dodaj wodę i gotuj kurczaka w wywarze przez około 5 minut. Następnie odstaw naczynie pod przykryciem na pół godziny.

Na blaszce ułóż kostki chleba, skrop oliwą, solą i parmezanem. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku przez 6 minut aż będzie chrupiący i złoty.

Wyjmij kurczaka z patelni i pokrój go w mniejsze kawałki. Ponownie zagotuj wywar, dodaj warzywa, szparagi i groszek. Gotuj przez około 1 minutę, następnie dodaj fasolę. Podgrzej wszystko, podawaj w miseczkach z tostami.

Zobacz przepisy
Fot. STOCK ADOBE

Zielone smoothie

Potrzebne składniki:

  • 1 garść szpinaku
  • 100g (grubo posiekanych brokułów)
  • 2 selery
  • 4 łyżki suszonego kokosa
  • 1 banan
  • 300 ml mleka ryżowego
  • 1/4 łyżeczki spiruliny
  • 1 miarka białka w proszku

Sposób przygotowania:

Wymieszaj 300 ml wody z wyżej wymienionymi składnikami. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy.  

Zobacz przepisy
Fot. STOCK ADOBE

Wideo

Zobaczcie 12 najgorętszych trendów na wiosnę 2020!

Akcje

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

EWA CHODAKOWSKA stara się żyć eko, ale mówi: „Popełnianie błędów to historia mojego życia. Słynny himalaista PIOTR PUSTELNIK długo wierzył, że zmiany klimatyczne są dziełem natury. Mylił się. EWA ZGRABCZYŃSKA, uratowała tygrysy, teraz ma nową misję. GRETA THUNBERG – świat wreszcie uwierzył młodej aktywistce.