Poznaj sposoby
Fot. STOCK ADOBE
KUCHNIA

Jak wzmocnić odporność podczas przesilenia wiosennego 2021?

Wypróbuj sprawdzone i pyszne przepisy…

Marta Baran 11 kwietnia 2021 15:27
Poznaj sposoby
Fot. STOCK ADOBE

Nie tylko ze względu na pandemię koronawirusa, ale też z powodu zmiennej pogody jesteśmy teraz bardziej narażeni. Jak uniknąć przeziębienia i innych chorób? Aby nabrać większej odporności, warto skupić się na przestrzeganiu odpowiedniej diety – bogatej w witaminy i minerały. Przygotowaliśmy listę składników, których nie powinno teraz zabraknąć w posiłkach, ponadto zdradzamy receptury na zdrową zupę oraz koktajl, których koniecznie musisz spróbować! Jakich więc produktów nie powinno zabraknąć, aby budować odporność? Koniecznie zobaczcie listę!

Czytaj też: Wzmocnij odporność swojego dziecka!

Jak wzmocnić odporność dietą: cytrusy

To one są bogate w witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy, a także wpływa na zwiększoną produkcję białych krwinek. Dlatego w diecie nie powinno zabraknąć między innymi grejpfrutów, pomarańczy, mandarynek oraz cytryn.

Jak wzmocnić odporność dietą:  czerwona papryka

Składnik, którego absolutnie nie powinno zabraknąć w zdrowej diecie. Warzywo zawiera w sobie witaminę C, jest źródłem beta–karotenu, a także pomaga utrzymać zdrową skórę. Papryka idealnie sprawdzi się w formie surowej, jak i jako składnik w daniach.

Jak wzmocnić odporność dietą: brokuły

Są bogate w witaminy (A, C, E), minerały, zawierają wiele przeciwutleniaczy i są źródłem błonnika. Uważa się, że brokuły są jednym ze zdrowszych warzyw, dlatego zdecydowanie nie powinno ich zabraknąć w zdrowej diecie.

Jak wzmocnić odporność dietą: czosnek

Został doceniony już we wczesnych cywilizacjach, jako składnik zwalczający infekcje. Ponadto czosnek może pomóc w obniżeniu krwi, a także spowalnia stwardnienie tętnic.

Jak wzmocnić odporność dietą: imbir

Zmniejsza stan zapalny, co może pomóc zmniejszyć ból gardła i inne choroby zapalne. Idealnie sprawdza się jako składnik napojów lub dodatek w deserach oraz daniach wytrawnych.

Jak wzmocnić odporność dietą: szpinak

Roślina jest bogata nie tylko w witaminę C. Jest również wypełniona licznymi przeciwutleniaczami i beta karotenem, który ma zdolność wzmacniania układu odpornościowego. Najwięcej właściwości ma, gdy jest lekko ugotowany – w ten sposób łatwiej uwalnia witaminę A oraz inne składniki odżywcze.

Jak wzmocnić odporność dietą: migdały

Jeśli chcemy zapobiegać przeziębieniu, oprócz witaminy C warto pamiętać o suplementacji witaminy E, która jest kluczem do zdrowego układu odpornościowego. Jej źródłem są między innymi migdały, które będą komponować się na przykład z owsiankami.

Jak wzmocnić odporność dietą: drób

Od pokoleń rosół jest sprawdzonym sposobem na radzenie sobie z przeziębieniem. Jednak rozgrzewająca zupa przynosi prawdziwy efekt, gdy jest ugotowana na mięsie drobiowym. Ma ono w sobie wysoką zawartość witaminy B6, która odgrywa ważną rolę w reakcjach chemicznych zachodzących w organizmie. Ponadto bulion gotowany na kościach z kurczaka zawiera żelatynę, chondroitynę i inne składniki odżywcze pomocne w gojeniu się jelit oraz wspomagają odporność.

Koniecznie zobacz przepisy, które idealnie sprawdzą się w okresie przesilenia. receptury są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu!

Bulion warzywny z posiekanym kurczakiem

Potrzebne składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 pierś z kurczaka
  • 500 ml wywaru z kurczaka
  • 1 kromka chleba na zakwasie (pokrojona w kostkę)
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 garści wiosennych warzyw (drobno pokrojonych)
  • 4 włócznie szparagów (przycięte, przekrojone na pół i pokrojone w grube kawałki)
  • 40 g świeżego lub mrożonego groszku
  • 400 g puszki fasoli borlotti (odsączonej i wypłukanej)

Sposób przygotowania:

Podgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W naczyniu rozgrzej olej i podsmaż kurczaka. Na patelnię dodaj wodę i gotuj kurczaka w wywarze przez około 5 minut. Następnie odstaw naczynie pod przykryciem na pół godziny.

Na blaszce ułóż kostki chleba, skrop oliwą, solą i parmezanem. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku przez 6 minut aż będzie chrupiący i złoty.

Wyjmij kurczaka z patelni i pokrój go w mniejsze kawałki. Ponownie zagotuj wywar, dodaj warzywa, szparagi i groszek. Gotuj przez około 1 minutę, następnie dodaj fasolę. Podgrzej wszystko, podawaj w miseczkach z tostami.

Zobacz przepisy
Fot. STOCK ADOBE

Zielone smoothie

Potrzebne składniki:

  • 1 garść szpinaku
  • 100g (grubo posiekanych brokułów)
  • 2 selery
  • 4 łyżki suszonego kokosa
  • 1 banan
  • 300 ml mleka ryżowego
  • 1/4 łyżeczki spiruliny
  • 1 miarka białka w proszku

Sposób przygotowania:

Wymieszaj 300 ml wody z wyżej wymienionymi składnikami. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy.  

Zobacz przepisy
Fot. STOCK ADOBE

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

Nie pokochali się od razu, kilka lat temu pokonali kryzys. Hania Żudziewicz i Jacek Jeschke o drodze o ślubu

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

ANITA SOKOŁOWSKA zdobyła sympatię widzów jako Zuza w „Przyjaciółkach”. Wytańczyła Kryształową Kulę. Teraz przyszedł czas na realizowanie swoich projektów i marzeń. URSZULA DUDZIAK I GRZECH PIOTROWSKI: dwie silne osobowości, dwa pokolenia. Diwa jazzu i wirtuoz saksofonu połączyli siły w niesamowitym projekcie „WE” dla pokoju na świecie. KRZYSZTOF MIRUĆ: architekt z wykształcenia, osobowość telewizyjna, z zamiłowania projektant wnętrz o swojej drodze do sukcesu.