Przepis Ewy Szabatin na danie z zielonych warzyw
Fot. Karolina Roszak
ewa szabatin dla vivy!

Sposób na zdrową dietę? Jedz zielone!

Oto przepis na pyszne danie ze szpinakiem, natką pietruszki, jarmużem i brokułami

Barbara Łubko 11 sierpnia 2019 15:01
Przepis Ewy Szabatin na danie z zielonych warzyw
Fot. Karolina Roszak

Szpinak, natka pietruszki, jarmuż, brokuły. Dużo by wymieniać. Zielonych warzyw na rynku jest mnóstwo. Warto wprowadzić je do codziennego menu ponieważ zawierają sporo witaminy C, cennego magnezu, ale przede wszystkim są niskokaloryczne. Kolor nadawany jest przez karotenoidy, w których maskowany jest zielony barwnik – chlorofil. Wspomaga on procesy oczyszczania organizmu dzięki czemu mniejsza ilość szkodliwych związków dociera do najważniejszych tkanek w naszym ciele. Co więcej chlorofil pomaga odświeżyć oddech i ma działanie przeciwutleniające. Medycyna naturalna uznała chlorofil jako składnik, który sprzyja odnowie organizmu, wspomaga pracę wątroby, leczy anemię, a także łagodzi stany zapalne.

Siła zielonych warzyw

Zielone warzywa zagościły w moim menu już wiele lat temu. To właśnie dzięki nim odzyskałam wewnętrzną równowagę, a moje ciało przeszło spektakularną przemianę. Jeśli chcecie być zdrowi, ale też pełni energii koniecznie postawcie na zielone. Wybór zielonych warzyw i owoców jest tak duży, że na pewno znajdziecie coś dla siebie. Ja na początek proponuję zielony talerz, który jest bombą witaminową i energetyczną jednocześnie!

Zielony talerz

Przepis Ewy Szabatin na danie z zielonych warzyw
Fot. Karolina Roszak

Składniki:

1 jajko na półmiękko bio

10 szparagów

garść szpinaku

1 mały ogórek gruntowy

¼ awokado

¼ szklanki cieciorki bio

orzeszki piniowe

½ łyżeczki masła klarowanego

1 łyżka oliwy z oliwek

Balsamico

sól i pieprz do smaku

Przepis Ewy Szabatin na danie z zielonych warzyw
Fot. Karolina Roszak

Przygotowanie:

Jajko gotuj w wodzie około 5 minut. W tyn czasie na maśle klarowanym podsmaż szparagi. Powinno to zająć nie wiecej niż 5 minut. Umyj szpinak, pokrój ogórka oraz awokado, dorzuć cieciorkę i orzeszki piniowe. Na koniec dodaj oliwę, sól, pieprz oraz balasmico. Wymieszaj wszystkie składniki i ciesz się orzeźwiającą i super zdrową sałatką!

Przepis Ewy Szabatin na danie z zielonych warzyw
Fot. Karolina Roszak

Ewa Szabatin

Zakochana w modzie oraz w zdrowym stylu życia. Zawodowa tancerka. Siedmiokrotna mistrzyni Polski w tańcach latynoamerykańskich i standardowych. Dwukrotna finalistka Mistrzostw Świata. Popularność medialną w Polsce przyniósł jej udział w programie telewizyjnym „Taniec z gwiazdami”. Od 10 lat uprawia jogę, fitness i promuje zdrowe jedzenie. Parę lat temu przeszła metamorfozę i postanowiła zmienić swoje życie. Ewa wierzy, że nigdy nie jest za późno na zmianę! Dlatego jej misją jest inspirowanie innych, dodawania im odwagi i zachęcania, by wzięli życie we własne ręce. Tak powstał pomysł na założenie bloga www.ewaszabatin.pl oraz kanału na YouTube związanego ze zdrowym odżywianiem i sportem... ale zawsze w modnej odsłonie. Dziś chce zarazić ludzi modą na zdrowie, bo bycie modnym nie dotyczy tylko ubrania... bycie modnym to też bycie fit!

Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!
Fot. Katarzyna Piwecka

Tak jak my lubicie przepisy Ewy? Koniecznie zajrzyjcie do jej sklepu internetowego, w którym znajdziecie nowość - ebook Beauty Food Book. To poradnik śniadaniowy, dzięki któremu każdy dzień można zacząć z dawką zdrowej energii!

Ewa Szabatin Beauty Food Book
Fot. mat. prasowe

Wideo

Dziś wypada 3. rocznica ich ślubu. Oto historia miłości Agnieszki i Piotra Woźniak-Staraków

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Wydanie La Dolce VIVA!, a w nim: Ania Starmach, jurorka polskich edycji MasterChef oraz MasterChef Junior, o związkach – tych rodzinnych oraz ze sztuką i kuchnią. Piotr Adamczyk naszym przewodnikiem po Rzymie. Jak to się dzieje, że Monica Bellucci z każdym rokiem staje się… piękniejsza. Włoszka Tessa Capponi-Borawska o arystokratycznych korzeniach i o tym, kto zaszczepił jej pasję gotowania.