Szparagi mn
Fot. Adobe Stock
KUCHNIA 2022

Sezon na szparagi rozpoczęty! Oto najlepsze przepisy ze szparagami!

Musisz je wypróbować!

Redakcja VIVA! 28 maja 2022 13:30
Szparagi mn
Fot. Adobe Stock

Dobre wieści dla miłośników szparagów! Sezon oficjalnie uważamy za rozpoczęty! Na najsmaczniejsze szparagi najlepiej polować od połowy kwietnia do końca czerwca. Gdy już traficie na te idealne, pora zastanowić się co z nich przyrządzić! Dla tych, którzy jeszcze nie mają pomysłu, przygotowaliśmy kilka przepisów ze szparagami!

Czytaj też: Marzysz o podróży na Sycylię? Zacznij od…

Szparagi
Fot. Adobe Stock

Szparagi z jajkiem sadzonym

To najbardziej klasyczne danie z udziałem szparagów. W przepisie wersja z bekonem - niejedzący mięsa mogą go pomiąć.

SKŁADNIKI

  • 8 zielonych szparagów
  • 8 cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 cienkie kawałki masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • gruboziarnista sól morska
  • pieprz mielony
  • 1-2 jajka

WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do 220'C. Szparagi umyć, osuszyć, odciąć łuski i zdrewniałe końce . Blachę z piekarnika wyłożyć folią aluminiową, natłuścić oliwą, skropić sokiem z cytryny, posypać mieloną solą i pieprzem. Cienkie plasterki masła podzielić na mniejsze kawałki, rozłożyć w kilku miejscach na blaszce. Osuszone i oczyszczone szparagi owinąć w plastry boczku, ułożyć na blaszce, delikatnie oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Szparagi włożyć do rozgrzanego piekarnika, zapiekać 8-10 minut. Podawać z jajkiem sadzonym.

Zupa krem ze szparagów

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kg szparagów
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka bulion drobiowy
  • 1/2 szklanki śmietany (plus kilka łyżek do dekoracji)
  • świeżo posiekany szczypiorek do dekoracji
  • świeżo posiekany koper do dekoracji

WYKONANIE

Stopić masło w garnku. Dodać czosnek i gotować przez minutę. Dodać szparagi, następnie przyprawić solą i pieprzem. Zostawić na niewielkim ogniu na 5 minut. Dolać bulion i gotować pod przykryciem do momentu, aż szparagi będą zupełnie miękkie (10-15 minut). Zblendować zupę na gładką masę, po czym gotując ją w garnku, dodaj śmietanę. Doprawić do smaku. Podawać z koperkiem oraz szczypiorkiem.

Sałatka szparagowa

SKŁADNIKI

  • 300 g białych szparagów
  • 300 g zielonych szparagów
  • sól
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 1/2 pęczka koperku
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego, z białego moszczu gronowego
  • czarny pieprz
  • 4 bagietki

Szparagi umyć. Białe szparagi obieramy całe, zielone na jednej trzeciej długości. Białe szparagi gotować we wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli i cukru przez 15 minut, zielone dodać na ostatnie 8 minut. Pomidory koktajlowe umyć i pokroić w ćwiartki. Końcówki drobno posiekać. Wymieszać z olejem, 1 łyżką wody, pieprzem, 1/2 łyżeczki soli i pozostałym cukrem. Bagietki piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 8-10 minut. Szparagi wyjąć, polać zimną wodą i odsączyć. Układać na talerzu, posypać ćwiartkami pomidorów i skropić sosem winegret. Podawać z bagietkami. 

Szparagi z jajkiem
Fot. Instagram

Zupa krem ze szparagów
Fot. Instagram

Wideo

Za nami 25 lat tworzenia magazynu VIVA!. Tak wraz z gwiazdami zapamiętaliśmy ten wyjątkowy czas

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

MARIA DĘBSKA ma 31 lat i na koncie wiele wspaniałych ról. Nam opowiada o tym, dlaczego nie została pianistką, gdzie najlepiej łapie dystans i za co kocha podróże. AGATA WĄTRÓBSKA I JANUSZ CHABIOR w dowcipnej i pełnej czułości rozmowie o swoim związku, ukochanych psach i magii małżeńskiej obrączki. MOHAMED AL-FAYED: egipski miliarder, właściciel paryskiego Ritza, ojciec kochanka księżnej Diany, bohater „The Crown”. Kim jest naprawdę? KASPER BAJON: scenarzysta, pisarz, reżyser. Fachu filmowego uczył się od swojego ojca, reżysera Filipa Bajona. Czy dziś słucha jego uwag?