Najlepsze książki kulinarne premiery nowości jesień 2019
Fot. Materiały prasowe
KULTURA

Książki o kuchni i gotowaniu, które warto przeczytać tej jesieni!

Na słodko, na słono, na poważnie i z żartem!

Marcin Brzeziński 13 października 2019 12:49
Najlepsze książki kulinarne premiery nowości jesień 2019
Fot. Materiały prasowe

Oto 13 książek o kuchni i gotowaniu, które warto przeczytać tej jesieni i zimy! Przedstawiamy fantastyczne książki o kuchni, gotowaniu oraz wszystkim innym, co się wiąże ze światem smaków i aromatów! Książki o kuchni to jednak nie tylko uczta dla podniebienia, ale i dla oczu, bo są szczególnie efektownie wydawane. Aby ułatwić wam zadanie uważnie przejrzeliśmy ostatnie propozycje wydawnicze i wybraliśmy pozycje, które sprawią przyjemność każdej fance oraz każdemu fanowi kuchni i gotowania. Będzie nie tylko smacznie, ale i pięknie! Na słodko, na słono, na poważnie i z żartem!

Bartek Kieżun, Portugalia do zjedzenia, Buchmann

Portugalia do zjedzenia to połączenie książki kulinarnej i przewodnika po jednym z najczęściej odwiedzanych europejskich krajów. Znajdują się w niej zarówno fantastyczne przepisy, jak i pasjonujące opowieści o historii i sztuce, które sprawiają, że bacalhau, francesinha i pieczone sardynki smakują jeszcze lepiej. „Proste portugalskie jedzenie o wiejskich korzeniach - a więc do cna bezpretensjonalne - pachnące kolendrą i kuminem zrobiło na mnie wrażenie. Pisząc tę książkę, odkrywałem je i miałem z tego ogromną frajdę! Mam nadzieję, że Wy, gotując potrawy tu pokazane i podróżując, też odnajdziecie w tej nieskomplikowanej, ale jednak wyrafinowanej kuchni dużo przyjemności!”, pisze autor Bartek Kieżun.

Bartek Kieżun, Portugalia do zjedzenia, Buchmann
Fot. Materiały prasowe

Nilsson Tove, Ramen, Prószyński

To obok sushi największy kulinarny towar eksportowy Japonii, który od lat robi furorę na całym świecie. Niewiele dań jest równie uzależniających jak ramen, a różnorodnych połączeń smakowych - od tych najprostszych do najbardziej złożonych - możesz doświadczyć zarówno w zapyziałym barze w Tokio, jak i najmodniejszej knajpie w Los Angeles. Na Ramen składa się kilkadziesiąt przepisów, w których kluczową rolę odgrywają domowej roboty bulion i makaron ramen, ale znajdziesz tutaj również dania takie jak soba, udon, gyoza, okonomiyaki i tempura.

Nilsson Tove, Ramen, Prószyński
Fot. Materiały prasowe

Natalia Krupska, Vege słodkie, Pascal

Jak upiec ulubione ciasto w zdrowszej i lżejszej wersji, bez glutenu i laktozy? Czym zastąpić cukier, masło czy śmietanę? Jak wykorzystać warzywa, strączki i inne roślinne składniki? Przed Natalią Krupską wegańska kuchnia nie ma żadnych tajemnic. Dzięki niej pokonała zaburzenia odżywiania, a w swojej książce udowadnia, że roślinna dieta nie musi ograniczać. Wręcz przeciwnie – jest pyszna, zdrowa i pełna różnorodnych smaków, które zachwycą każdego miłośnika słodkości! Znajdziesz tu przepisy na: pożywne śniadania i szybkie desery, tradycyjne ciasta w nowej, lżejszej wersji, proste w przygotowaniu, zdrowe odpowiedniki popularnych batoników, lody, pralinki i ciasta bez pieczenia.

Natalia Krupska, Vege słodkie, Pascal
Fot. Materiały prasowe

Jamie Oliver, Wege, Insignis

Autor uwielbianych na całym świecie książek kucharskich, powraca z przepysznymi daniami warzywnymi. I w samą porę – obecnie coraz więcej z nas stara się ograniczać spożycie mięsa z pobudek zdrowotnych, finansowych lub ekologicznych.
Jamie, czerpiąc inspiracje z kuchni świata, przygotował zbiór przepisów na oryginalne i nieskomplikowane potrawy z warzywami w roli głównej. Jego dania to prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia: są tak smaczne, sycące i różnorodne, że zupełnie nie odczujesz braku mięsa. Wegetarianie, okazjonalni jarosze i żądni nowych wrażeń mięsożercy – w tej książce każdy z was znajdzie coś dla siebie!

Jamie Oliver, Wege, Insignis
Fot. Materiały prasowe

Beata Pawlikowska, makarony świata, Edipresse

Kulinarna wyprawa dookoła świata z makaronem w roli głównej. Od Makaronu Długowieczności podawanego w Chinach, przez indonezyjską kokosową zupę laksa z makaronem i cejloński deser z makaronem i lodami, aż po słynne tajskie pad thai (smażony makaron ryżowy) i tybetańską zupę thukpa z ręcznie robionymi kluskami.
Makaron towarzyszy ludziom od ponad 4000 lat. Istnieją dziesiątki odmian makaronu w zależności od mąki, z której został zrobiony, kształtu, długości i metody wykonania. W książce oprócz opowieści ze świata znajduje się też ponad 70 łatwych do przyrządzenia autorskich przepisów na potrawy z makaronu.

Beata Pawlikowska, makarony świata, Edipresse
Fot. Materiały prasowe

Łukasz Modelski, Droga przez mąkę, Znak

Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czy przy politycznych dysputach lepiej sprawdza się piwo smichovskie Jaroslava Haška, a może czerwone wino Rolanda Barthes’a? Upodobania kulinarne tajnych agentów, zarówno u Iana Fleminga, jak i Umberto Eco, mogą zadziwić. Za to postacie Hrabala hołdują raczej tradycyjnym przysmakom.
Ernest Hemingway i Francis Scott Fitzgerald dzielą się pulardą z truflami, Charles Dickens je ostrygi od ulicznego sprzedawcy, a Miguel de Cervantes i Jan Potocki wspólnie podziwiają kastylijskie duszone mięso z warzywami.
Po siedmiu latach prowadzenia kultowej Drogi przez mąkę, Łukasz Modelski wybrał 50 najbardziej literackich spośród przeprowadzonych rozmów, nadając nowy sens pojęciu „literatura dla kucharek". Na końcu każdej z nich znaleźć można przepis na najważniejsze z omawianych dań.

Łukasz Modelski, Droga przez mąkę, Znak
Fot. Materiały prasowe

Dorota Świątkowska, Moje wypieki z czekoladą, Egmont

Autorka najsłodszego bloga kulinarnego w całej blogosferze, Dorota Świątkowska, zachęca do kolejnych pysznych eksperymentów w kuchni. Moje wypieki z czekoladą przekonają nawet początkujących amatorów cukiernictwa, że piec każdy może – i to naprawdę doskonale! Tym razem autorka bloga Moje wypieki proponuje proste przepisy na czekoladowe słodkości na każdą okazję.

Dorota Świątkowska, Moje wypieki z czekoladą, Egmont
Fot. Materiały prasowe

Delia McCabe, Nakarm swój mózg, Buchmann

Książka pełna przepisów, porad i sztuczek, dzięki którym twój mózg będzie zdrowy i gotowy do efektywnej pracy! Mózg to główny organ odpowiedzialny za funkcjonowanie organizmu, dlatego potrzebuje największej ilości składników odżywczych. Delia McCabe dostarcza fascynujących informacji o produktach mających pozytywny wpływ na jego działanie. Odkrywa całą prawdę o superfoods i udziela cennych wskazówek dotyczących przygotowywania posiłków, które odżywią nie tylko ciało, lecz także umysł.

Delia McCabe, Nakarm swój mózg, Buchmann
Fot. Materiały prasowe

Justyna Dragan, Nastoletnie wypiekanie, Pascal

Tę książkę przedstawi jej autorka. „Mam na imię Justyna. Od 4 lat prowadzę bloga  Nastoletnie wypiekanie. Dla nastolatków, ale i każdego, kto jest zainteresowany pieczeniem. Znajdziesz tam przepisy dla tych, co zaczynają swoją przygodę z piekarnikiem i dla tych, co świetnie pieką. Wydaje ci się, że musi być albo zdrowo, albo smacznie? Czas na dobrą wiadomość: od dzisiaj nie musisz wybierać. Dzięki tej książce dowiesz się, jak przygotować: batoniki owsiane w czekoladzie, tropikalne żelki, lody z solonym słonecznikiem, miękkie ciągutki miodowo-orzechowe, fit sernik delikatnie cytrynowy. Na przygodę z pieczeniem nigdy nie jest za wcześnie!”

Justyna Dragan, Nastoletnie wypiekanie, Pascal
Fot. Materiały prasowe

Marianne Pfeffer Gjengedal, Klaudia Iga Pérès, Nienasycone, Dwie Siostry

Autorki (Polka i Norweżka) wybrały czternaście sławnych, twórczych i silnych kobiet i postanowiły poznać je bliżej nie tylko poprzez potrawy, które mogłyby znaleźć się na ich stołach. Zapragnęły także się w nie wcielić: odtworzyły ich stroje i otoczenie, podczas sesji zdjęciowych na chwilę wchodząc w ich role i doskonale się przy tym bawiąc.
Efektem jest zbiór wysmakowanych i dowcipnych portretów postaci takich jak Maria Antonina, Frida Kahlo, Jane Austen, Astrid Lindgren, Sophia Loren, Coco Chanel i Björk. Do każdego z nich autorki dobrały po kilka wypróbowanych przepisów na dania w odpowiednim stylu – czasem wyrafinowanych, a czasem bardzo prostych, na rozmaite okazje i nastroje.

Marianne Pfeffer Gjengedal, Klaudia Iga Pérès, Nienasycone, Dwie Siostry
Fot. Materiały prasowe

Andrzej Polan, Polana smaków, Edipresse

Najnowsza książka Andrzeja Polana to opowieść, która toczy się wokół stołu. Znany szef kuchni czerpie inspirację z polskiej tradycji kulinarnej, ale w jej nowym, lekkim wydaniu. To jego znak firmowy. Autor chce nam przypomnieć, że wspólne gotowanie i dzielenie się posiłkami zbliża, umacnia związki, utrwala przyjaźnie, scala rodzinę. Książka nawiązuje do sielskich klimatów, pełnych ziół, naturalnych składników, polnych kwiatów. Jest jak cudownie smaczne letnie wakacje – będzie je przypominać przez cały rok.

Andrzej Polan, Polana smaków, Edipresse
Fot. Materiały prasowe

Zośka Leszczyńska-Niziołek, Polowanie na grzyby, Buchmann

Polowanie na grzyby to atlas grzybów, w którym konkretne informacje przeplatają się z anegdotami i prywatnymi historiami autorki. Dzięki niemu poznacie m.in. grzyby, które zbierają tylko grzybowi guru, okazy, które w życiu można zjeść tylko raz, czy magiczne odmiany. Historie przeplatają się z niesamowitymi zdjęciami i praktycznymi poradami dotyczącymi zbierania, przygotowywania, a nawet hodowania grzybów.

Zośka Leszczyńska-Niziołek, Polowanie na grzyby, Buchmann
Fot. Materiały prasowe

Sylwia Majcher, Wykorzystuję, nie marnuję, Buchmann

Zmiana codziennych nawyków może być prosta i przyjemna! Rozpocznij pozytywne dla siebie i środowiska zmiany w swoim życiu z EKOplanerem! Znajdziesz w nim cotygodniowe ekowyzwania na cały rok, dzięki którym metodą małych kroków systematycznie i efektywnie wprowadzisz dobre zmiany w duchu zero waste w swoim życiu. Sylwia Majcher, autorka bestsellerowej książki Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku pomoże stworzyć indywidualny i dopasowany do subiektywnych potrzeb projekt zmian. W książce znajdziesz jeszcze wywiady z ekspertami (psychologami, wykładowcami, aktywistami), przydatne tipy i ciekawe rozwiązania na czas podróży, podczas codziennych dni w pracy, w domu, w kuchni, w szkole. Pełno tu także przepisów na smaczne dania sezonowe i podpowiedzi, jak gotować, aby niczego nie zmarnować.

Sylwia Majcher, Wykorzystuję, nie marnuję, Buchmann
Fot. Materiały prasowe

Wideo

Byli małżeństwem przez 3 lata. Oto historia miłości Agnieszki i Piotra Woźniak-Staraków

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

„Napisałam tę książkę po to, żeby oczyścić siebie dla dzieci. Żeby nie mieć już bagażu”, mówi w poruszającym wywiadzie wybitna pływaczka, OTYLIA JĘDRZEJCZAK. Były mąż Anji Rubik, SASHA KNEZEVIC, rozpoczął nowe życie – jako tata i jako… artysta. DEMI MOORE odkrywa mroczne strony swojego życia. Ile zostało z buntowniczki w MAŁGORZACIE OSTROWSKIEJ?