Wegańskie potrawy mogą być równie smaczne jak tradycyjne! Wypróbujesz?

Aleksandra Tylińska 15 marca 2018 11:00

Wielkanoc kojarzy się z pysznym jedzeniem! Pasztet z gęsi, jajka z majonezem, żurek, babka piaskowa czy mazurek są punktami obowiązkowymi podczas Świąt Wielkanocnych. Jeśli jesteś weganinem, wcale nie musisz rezygnować z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Co więcej, dzięki wegańskiej wersji dań wielkanocnych zadbasz o zdrowie oraz linię. Poniżej przedstawiamy Wam ciekawe propozycje na wegańskie brownie czekoladowe, pasztet z warzyw i deser składający się jedynie z jabłek. Te pyszne dania w pełni usatysfakcjonują Wasze wegańskie (i nie tylko) podniebienia.

Wegańskie czekoladowe brownie

Przepis:

5 łyżek stołowych oleju słonecznikowego

200 g wegańskiej gorzkiej czekolady

170 g mąki samo-rosnącej

3 łyżki kakao

180 g cukru brązowego

sól morska

1 laska wanilii

230 ml niesłodzonego organicznego mleka sojowego

200 g orzechów pecan

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Odrobiną oleju wysmaruj blaszkę (około 20 cm) i wyłóż papierem do pieczenia. Żaroodporną miskę umieść nad garnkiem z parującą wodą. Upewnij się, że dno naczynia nie dotyka wody. Rozpuść 15 g czekolady w misce i odłóż na bok do wystudzenia. W międzyczasie, przesiej mąkę i kakao do dużej miski, potem dodaj cukier i szczyptę soli. Laskę wanilii przetnij na pół, wybierz ziarna i dodaj do miski. Wymieszaj do połączenia składników. Pozostałą czekoladę oraz orzechy potnij na małe kawałki i dodaj do miski, pozostawiając część do ozdoby. Całość wymieszaj. Powstałą masę wylej na przygotowaną blaszkę. Udekoruj orzechami i włóż do piekarnika na 20 do 25 minut, do czasu kiedy ciasto będzie spieczone z zewnątrz, ale wciąż lepkie w środku. Pozostaw do wystudzenia na około 5 minut. Brownie najlepiej smakuje serwowane z łyżką lodów waniliowych.

Wegański pasztet

Przepis:

1 marchewka

1 bakłażan

1 czerwona papryka

1 ząbek czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz

1 puszka ciecierzycy

¼ szklanki orzechów włoskich

12 suszonych pomidorów

pół łyżeczki soli

1 łyżka kaparów

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Pokrój paprykę, bakłażana i marchewkę w drobna kostkę i rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Oprósz pieprzem i solą. Główkę czosnku, połóż na boku, odetnij mały kawałek na końcówce, tak żeby wszystkie ząbki były odsłonięte, ale nie naruszone, następnie skrop mała ilością oliwy z oliwek, oprósz solą i pieprzem i zawiń w folię. Piecz warzywa i czosnek przez 30 minut, aż zmiękną. Wystudź. Zblenduj warzywa i czosnek wraz zresztą składników na gładką masę.

Jabłka pieczone w piekarniku

Przepis:

3 jabłka (umyte, wydrążone, przekrojone na pół)

¼ szklanki cukru brązowego

¼ szklanki płatków owsianych

1 łyżka masła orzechowego

½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

goździki do smaku

1 szklanka wody

Rozgrzej piekarnik. Wymieszaj w małej misce cukier, płatki owsiane, masło orzechowe i przyprawy i przełóż do przekrojonych jabłek. Przełóż jabłka do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Jabłka podlej szklanką wody i piecz przez 25 minut.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🇬🇧vegan pate with chickpea, carrot, zucchini, parcley root. . Miniony weekend upłynął pod znakiem rodzinnej imprezy. Było dużo gotowania i pieczenia za to mało czasu na uwiecznienie specjałów na zdjęciach. Na szczęście został jeszcze kawałek warzywnego pasztetu ;) Jest wilgotny i kremowy w smaku. Wychodzi go sporo więc obiad gwarantowany na kilka dni ;) Idealny z sosem czosnkowym, grzybowym albo bez niczego;) . 1 średnia cukinia 2 marchewki 1 pietruszka 1puszka cieciorki 1szkl zmielonych ziaren słonecznika 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki oleju sól, pieprz, wędzona papryka, zioła prowansalskie, opcjonalnie 3 łyżki płatków drożdżowych Cebulę i czosnek przysmażamy i dodajemy starte na dużych oczkach marchewki, cukinię i pietruszkę. Dusimy ok 10 minut. Warzywa miksujemy na gładką masę wraz z cieciorką i kaszą. Dodajemy słonecznik i przyprawy. Wkładamy masę do foremki i pieczemy ok 1 godziny w 180st C. Pasztet musi być dobrze wystudzony zanim zaczniemy go kroić. Przechowujemy w lodówce. . Deseczka od @diegototti_deskidoserwowania :) . #veganuary2020 #weganizm #wegańskieprzepisy #kuchniaroslinna #kuchniawegańska #cojedząweganie #veganfoodspace #vegancooking #wegańskie #weganizmpolska #żrętrawę #wegańskieinspiracje #niejemmięsa #roslinniejemy #veganfood ##veganinspiration #zdroweodżywianie #bestofvegan #jemzdrowo #foodphotographer #foodshot #worldwideveganfood #fotografiakulinarna #dietawegańska #meatless #wegańskipasztet #pasztetwarzywny #veganpate

Post udostępniony przez Beata (@my_vege_table)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The Best Healthy Express BAKED CARAMEL APPLES 😍🍎✨ [AD] Better than apple pie, I kid you not! These incredible soft-baked like apples are filled with a delicious, refined sugar-free Homemade Date Caramel Sauce and topped with Paleo Pecan Cinnamon Granola! 👏🏼 These make for the perfect Thanksgiving or Holiday dessert when you use the Express Pressure Cooking setting on the Crock-Pot Express Easy Steam Release - allowing you to feed a large crowd and make Holiday entertaining a breeze!✨ Find all the recipes below. Have a great one everybody! #CrockPotxTarget #CrockPotRecipes #Medgal⁣ ⁣ •Date caramel sauce:⁣ 2 cups pitted medjool dates⁣ 1 can coconut milk⁣ 1 teaspoon vanilla⁣ Tiny pinch sea salt (optional)⁣ Directions:⁣ 1. Place all ingredients in Crock-Pot Express Easy Steam Release⁣ 2. Press DESSERT setting. Cook 15 minutes.⁣ 3. Allow natural release. ⁣ 4. Blend with an immersion blender or regular blender. Store in an airtight container in the fridge.⁣ ⁣ •Express Baked Apples:⁣ 7-10 apples (I used HoneyCrisp and Gala apples)⁣ 1 cup water⁣ 1 tablespoon cinnamon⁣ ⁣ Directions: ⁣ 1. Wash and core apples. Using a cookie scoop or spoon scoop out some of the inside of the apple. Leaving ½ inch at the bottom so the caramel does not fall out.⁣ 2. Place a rack inside Crock-Pot Express Easy Steam Release. Then pour water on the bottom. ⁣ 3. Place apples on top of the rack — make sure they’re not submerged in water. ⁣ 4. Sprinkle cinnamon over the top.⁣ 5. Use the Express DESSERT function. Cook 5 minutes. Allow manual pressure release. ⁣ 6. Remove apples and fill with date caramel sauce then top with either homemade Paleo granola (see notes below) or store bought if you’re in a pinch for time. Optional, and highly recommended drizzle maple syrup over the top. Enjoy!

Post udostępniony przez Adriana Fox (Marcano), MD (@fitandwellmedgal)

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

Maciej Musiał zadzwonił do Dagmary Kaźmierskiej z przeprosinami. Wcześniej zamieścił w sieci niestosowny komentarz

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

MAŁGORZATA ROZENEK-MAJDAN: czy tęskni za mediami, kiedy znowu… włoży szpilki i dlaczego wpada w „dziki szał”, gdy przegrywa. MICHAŁ WRZOSEK: kiedyś sam się odchudził, dziś motywuje i uczy innych, jak odchudzać się z głową. EWA SAMA swoje królestwo stworzyła w… kuchni domu w Miami. ONI ŻYJĄ FIT!: Lewandowska, QCZAJ, Steczkowska, Chodakowska, Klimentowie, Jędrzejczyk, Danilczuk i Jelonek, Paszke, Skura…