WIDEO VIVY.PL

Te dania idealnie nadają się na Sylwestra! Poznaj najlepsze przepisy jurorów MasterChef Junior

Każdy z nich zdradził nam swoją sprawdzoną recepturę

Rafał Kowalski 29 grudnia 2020 20:44

Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Na szczęście jest jeszcze czas, by zaplanować wyjątkowe menu na ten dzień. Brak pomysłów? Idealnie się składa, bo o kilka godnych polecenia zapytaliśmy jurorów MasterChefa Juniora – Anię Starmach, Michela Morana i Mateusza Gesslera. Sprawdźcie ich receptury.

Przepisy na Sylwestra – dorada pieczona w soli i inne...

Zdaniem Mateusza Gessler ostatni dzień w roku to nie czas, by stać długo nad garnkami. Mimo wszystko danie, które podamy wieczorem gościom powinno robić wrażenie. Te dwa warunki zdecydowanie spełni cała dorada pieczona w soli.

Jak ją zrobić? „Bierzecie kilo soli i mieszacie ją z odrobiną wody  lub odrobiną białka – tylko tyle, by namoczona sól będzie łatwiejsza do pracy. Następnie kładziecie rybę do brytfanki i wkładacie z nią koper, cytrynę, sól, pieprz. Potem obkładamy solą, ale zostawiając odsłoniętą głowę dorady – gdy z pyszczka będzie przy wkłuciu widelca leciała woda – jeszcze nie jest gotowa; gdy nic – ryba jest już upieczona. Piekarnik powinien być nagrzany do 220-230 stopni”, opowiedział nam na planie show TVN jego juror dodając, że czas pieczenia to około 25 minut.

Nie musicie się też martwić, że danie będzie za słone. Nic bardziej mylnego. Ryba przyjmie tylko tyle soli, ile należy.

ryba pieczona w soli
Fot. adobe stock

To jednak nie koniec pomysłów znakomitego szefa kuchni. Co jeszcze podałby on na kolację 31 grudnia? Więcej pomysłów znajdziecie w wideo zamieszczonym pod tym newsem. Z kolei na górze strony zamieściliśmy film, w którym Michel Moran zdradził pomysł na najlepszą sylwestrową zupę, a Ania Starmach poleciła – szczególnie dla najmłodszych – pomysł na świetną przekąskę.

Wszystkiego dobrego na 2021 rok i… powodzenia w kuchni! 

Wideo

Urszula Dudziak pojawi się w kolejnej edycji The Voice of Poland? Zapytaliśmy!

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

AGNIESZKA CEGIELSKA: „»Stary świat nie wróci«, napisałam to dwa lata temu w mojej książce »Naturalnie«, mówi dziennikarka, specjalistka od zdrowego żywienia. PATRYCJA WOY-WOJCIECHOWSKA, fotografka, autorka książek dla dzieci, dziewczyna z wielkiego miasta, zaczęła drugie życie na Mazurach. Jak ono wygląda? PROFESOR KRZYSZTOF SIMON – słynie z ciętego języka i tego, że nie owija w bawełnę. Właśnie został odznaczony medalem 75-lecia misji Jana Karskiego za wkład w walkę z pandemią. A także: Dlaczego robimy z naszej planety wielkie wysypisko śmieci? Czy mogę wpłynąć na los Ziemi, będąc w domu? Czy luksusowe hotele mogą być eko?