ewa szabatin dla vivy!

Śniadanie pełne superfoods? Mamy świetny przepis!

Powinno być nie tylko pożywne, ale też pełne wartościowych składników

Ewa Szabatin 12 maja 2019 15:01
Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!
Fot. Karolina Roszak

Poznaj mój sposób na szybkie i super zdrowe śniadanie. Superfoods to nie tylko modne obecne słowo. To przede wszystkim filozofia odzywania oparta na składnikach, które dodają naszym potrawom niesamowitych wartości odżywczych. Poza tym korzystnie wpływają na kondycję naszego organizmu. Nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego, że w Polsce dostępnych jest wiele składników o cudownych właściwościach. Należą do nich znany z dzieciństwa jarmuż, popularny czosnek, ale też nasiona konopi, jagody acai czy komosa ryżowa.

Dlaczego superfoods?

W superfoods znajdują się przeciwutleniacze hamujące rozwój komórek nowotworowych, ale też witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe. Dzięki nim układ krwionośny, nerwowy, odpornościowy i pokarmowy pracuje bardziej wydajnie, przez co mniej chorujemy i możemy cieszyć się dobrą kondycja przez długie miesiące. Dlatego codzienną dietę warto wzbogacić o superfoods, a na pewno nasz organizm będzie pracował lepiej, a my będziemy w świetnej dyspozycji zarówno fizycznej jak i umysłowej.

Placki owsiane z jabłkiem i super foods

Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!
Fot. Karolina Roszak

Składniki:

2 jajka bio

szklanka płatków owsianych najlepiej bezglutenowych

1 jabłko

garść rodzynek

1/4 szklanki mleka kokosowego

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 łyżki miodu lub syropu z agawy

mieszanka super foods (1 łyżka nasion chia,1 łyżka nasion konopi)

1 łyżeczka masła Ghee (masło klarowane)

opcjonalnie: świeże owoce

Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!
Fot. Karolina Roszak

Sposób przygotowania:

Jajka, płatki owsiane, mleko kokosowe, cynamon, wanilię oraz miód przełóż do blendera i zmiksuj je na gładką masę. Następnie dodaj pokrojone w drobną kosteczkę jabłko, rodzynki oraz mieszankę super foods. Wszystkie składniki wymieszaj łyżką. Rozgrzej patelnię z odrobiną masła Ghee. Przy pomocy łyżki przełóż porcję ciasta na patelnię i smaż małe placuszki na wolnym ogniu aż staną się złociste po obu stronach. Gotowe placuszki owsiane polej miodem lun syropem z agawy. Opcjonalnie jeśli lubisz możesz dodać świeże owoce.  

Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!
Fot. Karolina Roszak

Ewa Szabatin

Zakochana w modzie oraz w zdrowym stylu życia. Zawodowa tancerka. Siedmiokrotna mistrzyni Polski w tańcach latynoamerykanskich i standardowch. Dwukrotna finaslistka Mistrzostw Świata. Popularność medialną w Polsce przyniósł jej udział w programie telewizyjnym „Taniec z gwiazdami”. Od 10 lat uprawia jogę, fitness i promuje zdrowe jedzenie. Parę lat temu przeszła metamorfozę i postanowiła zmienić swoje życie. Ewa wierzy, że nigdy nie jest za późno na zmianę! Dlatego jej misją jest inspirowanie innych, dodawania im odwagi i zachęcania, by wzięli życie we własne ręce. Tak powstał pomysł na założenie bloga www.ewaszabatin.pl oraz kanału na YouTube związanego ze zdrowym odżywianiem i sportem... ale zawsze w modnej odsłonie. Dziś chce zarazić ludzi modą na zdrowie, bo bycie modnym nie dotyczy tylko ubrania... bycie modnym to też bycie fit!

Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!
Fot. Katarzyna Piwecka

Wideo

Poznaj historię miłości Agnieszki Woźniak-Starak i jej męża Piotra!

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Blanka Lipińska  o swojej misji, seksualnych preferencjach i związku, Andrzej Chyra o ojcostwie po 50-tce i Roksana Węgiel o zwycięstwie w Eurowizji Junior i cenie sławy.