Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!
Fot. Karolina Roszak
ewa szabatin dla vivy!

Rano brakuje ci energii? Zjedz na śniadanie pożywną owsiankę!

Oto sposób na przygotowanie szybkiej owsianki!

Ewa Szabatin 28 kwietnia 2019 15:01
Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!
Fot. Karolina Roszak

Z samego rana konieczne należy dostarczyć do organizmu zdrowych i wartościowych składników, które dodadzą nam energii przynajmniej na kilka godzin! Dlaczego? Po całej nocy organizm potrzebuje energii, która pozwoli nam dobrze zacząć dzień.

Dlaczego warto zjeść pożywne śniadanie?

Nie wyobrażam sobie zacząć dnia bez zjedzenia pysznego i pożywnego śniadania. Dla mnie jest to najważniejszy posiłek dnia. Dlatego warto zadbać o to, aby składniki jakie dostarczamy do naszego organizmu zaraz po przebudzeniu były wartościowe. Mają one zapewnić nam dobrą energię na początek, długiego dnia i dać nam porządnego kopa, aby wykonać wszystkie poranne obowiązki szybko i sprawnie. W takim przypadku idealnie sprawdza się owsianka bogata w błonnik, witaminy i mikroelementy. Dzięki tym wszystkim składnikom jest ona pożywna i syci na długo co powoduje, że mniej chętnie sięgamy po niezdrowe przekąski przed kolejnym posiłkiem.

Orzechowa owsianka z nasionami chia oraz musem czekoladowym z awokado

Porcja dla 2 osób

Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!
Fot. Karolina Roszak

Składniki na orzechową owsiankę:

½ szklanki płatków owsianych

1 łyżka nasion chia

¾ szklanki gorącej wody

¾ szklanki mleka migdałowego

1 łyżka masła orzechowego (bez dodatku cukru, soli I oleju palmowego)

1 łyżka syropu klonowego

szczypta soli morskiej

Składniki na mus czekoladowy z awokado:

2 dojrzałe awokado

¼ szklanki niesłodzonego kakao

¼ szklanki syropu klonowego

4 łyżki mleka kokosowego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!
Fot. Karolina Roszak

Sposób przygotowania:

W małym garnku wymieszaj płatki owsiane z nasionami chia i zalej je gorącą wodą. Poczekaj 10 min aż woda wsiąknie. Dodaję resztę składników, wymieszaj je i zagotuj. Zmniejsz ogień i przez kilka minut, cały czas mieszając, czekaj aż owsianka zrobi się gęsta i kremowa. Owsiankę odstaw by wystygła. W tym czasie przygotuj mus z awokado. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj mleko jeśli konsystencja jest zbyt gęsta.

Przełóż owsiankę do szklanek lub słoiczków, na wierzch nałóż czekoladowy mus i ozdób ją malinami, jogurtem kokosowym oraz kawałkami gorzkiej czekolady.  

Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!
Fot. Karolina Roszak

Ewa Szabatin

Zakochana w modzie oraz w zdrowym stylu życia. Zawodowa tancerka. Siedmiokrotna mistrzyni Polski w tańcach latynoamerykanskich i standardowch. Dwukrotna finaslistka Mistrzostw Świata. Popularność medialną w Polsce przyniósł jej udział w programie telewizyjnym „Taniec z gwiazdami”. Od 10 lat uprawia jogę, fitness i promuje zdrowe jedzenie. Parę lat temu przeszła metamorfozę i postanowiła zmienić swoje życie. Ewa wierzy, że nigdy nie jest za późno na zmianę! Dlatego jej misją jest inspirowanie innych, dodawania im odwagi i zachęcania, by wzięli życie we własne ręce. Tak powstał pomysł na założenie bloga www.ewaszabatin.pl oraz kanału na YouTube związanego ze zdrowym odżywianiem i sportem... ale zawsze w modnej odsłonie. Dziś chce zarazić ludzi modą na zdrowie, bo bycie modnym nie dotyczy tylko ubrania... bycie modnym to też bycie fit!

Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!
Fot. Katarzyna Piwecka

Wideo

Zobaczcie 12 najgorętszych trendów na wiosnę 2020!

Akcje

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

„Ciąża Małgosi to ukoronowanie tego, o co walczyliśmy”, mówi RADOSŁAW MAJDAN i nie ukrywa, że z powodu epidemii on i jego żona są pełni obaw. LESZEK MILLER z wnuczką MONIKĄ o tym, jak dziś wygląda ich życie po bolesnej stracie syna i ojca. Legendarny aktor WITOLD SADOWY niedawno skończył sto lat i zdobył się na niezwykle szczere wyznanie. „Widziałam, jak czai się śmierć” – ELISABETH REVOL wspomina ostatnie chwile z TOMKIEM MACKIEWICZEM podczas wspinaczki na Nanga Parbat.