Przepis Ewy Szabatin na masło orzechowe
Fot. Karolina Roszak
ewa szabatin dla vivy!

Ten przepis na jaglankę z masłem orzechowym musisz wypróbować!

Chcesz cieszyć się zdrowiem? Jedz orzechy!

Barbara Łubko 29 września 2019 15:15
Przepis Ewy Szabatin na masło orzechowe
Fot. Karolina Roszak

Jesień na dobre wkroczyła przynosząc ze sobą chłód, deszcz i pogorszenie nastroju. Jednak na szczęście na jesienną chandrę jest recepta – orzechy, a szczególnie super zdrowe masło orzechowe.

Masło orzechowe to produkt absolutnie wege! Jest zdrowe, bogate w witaminy i niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki mineralne. A czy wiecie, że pierwsze masło orzechowe stworzył doktor John Harvey Kellog? Tak dokładnie ten sam lekarz i wegetarianin, który jest wynalazcą płatków kukurydzianych!

Masło orzechowe na zdrowie

Tradycyjna receptura na masło orzechowe wskazuje, że powinno być ono przygotowane z orzechów ziemnych, połączonych z niewielką ilością oleju roślinnego, soli oraz cukru. Tak przygotowane masło orzechowe jest bogate w witaminy z grupy B, witaminę E oraz składniki mineralne jak fosfor, potas, wapń, miedź czy żelazo. To sprawia, że jego częste spożywanie zapobiega anemii, wzmacnia kości i zęby, a nawet wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Poza tym świetnie wpływa na zwiększenie odporności, więc idealnie nadaje się jako składnik pysznych jesiennych i zimowych dań. Ja wykorzystuję masło orzechowe już od samego rana. Jest ono składnikiem super zdrowej i szybkiej w przygotowaniu jaglanki. Koniecznie ją wypróbujcie, a gwarantuję, że na stałe zagości w waszym menu!

Jaglanka z masłem orzechowym

Przepis Ewy Szabatin na masło orzechowe
Fot. Karolina Roszak

Składniki:

1/2 szklanki kaszy jaglanej

1 szklanka mleka kokosowego

1 łyżeczka wanilii

1 łyżeczka cynamonu

½ banana

2 łyżeczki syropu klonowego

3 truskawki

garść borówek

1 łyżka masła orzechowego bez soli, cukru i oleju palmowego

Przepis Ewy Szabatin na masło orzechowe
Fot. Karolina Roszak

Ugotuj przepłukaną 3 razy kaszę jaglaną na mleku kokosowym z dodatkami: banan, wanilia, cynamon, syrop klonowy. Dodaj masło orzechowe i resztę owoców.

Przepis Ewy Szabatin na masło orzechowe
Fot. Karolina Roszak

Ewa Szabatin

Zakochana w modzie oraz w zdrowym stylu życia. Zawodowa tancerka. Siedmiokrotna mistrzyni Polski w tańcach latynoamerykańskich i standardowych. Dwukrotna finalistka Mistrzostw Świata. Popularność medialną w Polsce przyniósł jej udział w programie telewizyjnym „Taniec z gwiazdami”. Od 10 lat uprawia jogę, fitness i promuje zdrowe jedzenie. Parę lat temu przeszła metamorfozę i postanowiła zmienić swoje życie. Ewa wierzy, że nigdy nie jest za późno na zmianę! Dlatego jej misją jest inspirowanie innych, dodawania im odwagi i zachęcania, by wzięli życie we własne ręce. Tak powstał pomysł na założenie bloga www.ewaszabatin.pl oraz kanału na YouTube związanego ze zdrowym odżywianiem i sportem... ale zawsze w modnej odsłonie. Dziś chce zarazić ludzi modą na zdrowie, bo bycie modnym nie dotyczy tylko ubrania... bycie modnym to też bycie fit!

Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!
Fot. Katarzyna Piwecka

Tak jak my lubicie przepisy Ewy? Koniecznie zajrzyjcie do jej sklepu internetowego, w którym znajdziecie nowość - ebook Beauty Food Book. To poradnik śniadaniowy, dzięki któremu każdy dzień można zacząć z dawką zdrowej energii!

Ewa Szabatin Beauty Food Book
Fot. mat. prasowe

Wideo

Byli małżeństwem przez 3 lata. Oto historia miłości Agnieszki i Piotra Woźniak-Staraków

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

„Macierzyństwo dało mi poczucie sensu. Teraz patrzę na synka i myślę: Gośka, przecież to on jest twoją przyszłością”, mówi MAŁGORZATA KOŻUCHOWSKA. GOŁDA TENCER i DAWID SZURMIEJ. Matka i syn. Co jest podstawą ich wyjątkowej relacji i historycznej misji? CATHERINE DENEUVE – gwiazda, która zawsze była sobą. STAN BORYS i ANNA MALEADY – wszystko, co robią „z powodu miłości” do siebie.