Eko, kuchnia, przepisy
Fot. STOCK ADOBE
VIVA EKO

Eko w kuchni - czyli jak nie marnować jedzenia

Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy!

Marta Baran 24 marca 2020 15:30
Eko, kuchnia, przepisy
Fot. STOCK ADOBE

Panująca epidemia zmusiła nas do wielu zmian. Jedną z nich było pozostanie w domu, co wiąże się to z nowymi nawykami, które warto wyrobić na czas kwarantanny. Aby ograniczyć kontakt z innymi ludźmi, powinniśmy ograniczyć również... zakupy. Zamiast chodzić do sklepu kilka razy dziennie, warto zorganizować listę rzeczy, których nam brakuje oraz tych, które warto dokupić. Oprócz tego pamiętajmy, że czasami tylko pozornie wydaje się nam, że nie mamy już nic w lodówce. Zamiast wyrzucać jedzenie, które według nas już się nie przyda, dajmy się ponieść kreatywności i wykorzystajmy je! To wcale nie takie trudne, jakby się mogło wydawać, a dodatkowo przyjazne środowisku! Jak być eko w kuchni? Poniżej podpowiadamy.

Drugie życie warzyw

Jeśli po rodzinnym posiłku zostało trochę warzyw - surowych (np. pomidory) lub gotowanych (np. szparagi) - wykorzystaj je ponownie. Bądź kreatywna. Możesz ich użyć jako dodatek do sosu (np. pieczeniowego) lub... usmażyć jajecznicę z warzywami. Będzie pysznie, zdrowo i nie nic się nie zmarnuje.

Przepis na jajecznicę z szynką i pomidorami

Potrzebne składniki:

  • jajka (ilość w zależności od preferencji)
  • 2-3 plasterki szynki (pokrojone w krótkie paski)
  • pomidory (pokrojone w kostkę)
  • łyżka masła
  • przyprawy do smaku 

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej masło, następnie wrzuć szynkę. Kiedy szynka się lekko podsmaży, wbij jajka i całość przypraw do smaku. Kiedy jajka będą lekko ściętę, dodaj pomidory. Smaż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Słodki sposób na owoce

Spożywanie owoców jest bardzo ważne dla naszego organizmu. Mają nam do zaoferowania wiele składników odżywczych i witamin, które wzmocnią naszą odporność i poprawią ogólne samopoczucie (banany zawierają serotoninę, odpowiedzialną za dobry nastrój, a gruszki - bor, który pomaga się skoncentrować i skupić). Co jeśli widzimy, że pomimo prawidłowego przechowywania lada chwila się zepsują? Przygotuj dżem lub konfiturę! Jeśli musisz szybko wyczarować coś z jabłek - spróbuj przygotować ich prażoną wersję.

Przepis na prażone jabłka

Potrzebne składniki:

  • jabłka (ok. 1 kg)
  • cytryna lub sok z cytryny
  • 20 dag cukru (jeśli masz mniej jabłek - analogicznie dodaj mniej cukru)

Sposób przygotowania:

Obierz jabłka, usuń z nich gniazdka z nasionami, pokrój w kostkę, a następnie umieść je w rondlu. Polej jabłka odrobiną soku z cytryny (inaczej ściemnieją) i gotuj je na małym ogniu pod przykryciem, do momentu aż puszczą sok. Dodaj cukier i całość duś, aż jabłka zrobią się szkliste.

Przekąski z ryżem i kaszą

Ugotowałaś za dużo ryżu? Wystarczy, że wykorzystasz przygotowane wcześniej prażone jabłka i deser gotowy! Możesz też przyrządzić pyszne kotleciki ryżowe, które Twoje pociechy będą chrupać zamiast chipsów. Jeśli zostało Ci sporo kaszy, skuś się na kaszotto - zdrowszą wersję risotto. Do jego wykonania możesz też użyć warzywa, które zostały po obiedze. :)

Przepis na kaszotto 

Potrzebne składniki:

  • 250g piersi z kurczaka
  • 100g kaszy 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka warzywnego bulionu
  • 200g szpinaku
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki oregano 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz od smaku

Sposób przygotowania:

Cebulę skrój w piórka. Kurczaka pokrój w kostkę i przypraw solą, pieprzem i oregano. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek i cebulę. Następnie dodaj kurczaka i obsmaż mięso z każdej strony mieszając, aby się nie przypaliło. Na patelnię wrzuć kaszę, praż przez kilka minut, całość zalej bulionem i gotuj przykryciem przez około 10 minut.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Monika Michalak (@monika.michalak_)

Desery na bazie jajek

Jeśli po kulinarnych zabawach w kuchni pozostały Ci białka lub żółtka jajek, pamiętaj, że możesz je wykorzystać na wiele sposobów. Białka jaj przydadzą się do zrobienia domowej bezy. Jeśli nie wiesz, co zrobić z żółtkami - odstaw je na noc do lodówki, a rano przygotuj pyszny puszysty omlet.

Omlet na słodko (receptura na 2 jajka)

Potrzebne składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • masło klarowane
  • dodatki, które masz w lodówce: dżem, owoce, bita śmietana itp.

Sposób przygotowania:

Białka jajek dodaj do miski z odrobiną soli, ubij na sztywną pianę. Następnie dodaj cukier, żółtka, mąkę oraz mleko i wymieszaj. Rozgrzej masło na patelni i dodaj masę (smaż około 2-3 minut  z każdej strony). Omlety podawaj z dodatkami.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Sara (@sara_haj)

Wędlina i ser nie tylko na śniadanie

Zbliża się termin przydatności wędliny lub sera żółtego? Zrób z nich zapiekankę. Możesz wykorzystać również boczek, a nawet pozostałego po obiedzie kurczaka. Dodatkowo będziesz potrzebować tylko makaron i zioła, np. prowansalskie. 

Przepis z makaronem, kurczakiem i warzywami 

Potrzebne składniki:

  • resztki kurczaka/boczku/szynki
  • sos do makaronu
  • 1 opakowanie ulubionego makaronu 
  • posiekany ser mozzarella

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Przygotuj naczynie do pieczenia i wysmaruj tłuszczem. Następnie dodaj makaron, kurczaka lub inny rodzaj mięsa, sos oraz ser mozzarella. Zapiekankę piecz pod przykryciem przez około 15-20 minut.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez PAWEŁ▪️FOOD BLOGGER (@kulinarnyja)

Wideo

Zobaczcie 12 najgorętszych trendów na wiosnę 2020!

Akcje

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

EWA CHODAKOWSKA stara się żyć eko, ale mówi: „Popełnianie błędów to historia mojego życia. Słynny himalaista PIOTR PUSTELNIK długo wierzył, że zmiany klimatyczne są dziełem natury. Mylił się. EWA ZGRABCZYŃSKA, uratowała tygrysy, teraz ma nową misję. GRETA THUNBERG – świat wreszcie uwierzył młodej aktywistce.