Masło orzechowe
kuchnia

Domowe masło orzechowe. Idealnie gęste i o wyrazistym słodko-słonym smaku

Zobacz, nasz przepis!

Redakcja VIVA! 29 stycznia 2019 15:57
Masło orzechowe

Nie wyobrażasz sobie, by w Twojej domowej spiżarni miało nagle zabraknąć masła orzechowego? Doskonale to rozumiemy! Choć dość kaloryczna, ta kremowa i słona przekąska ma wielu wielbicieli. Czy masło orzechowe jest zdrowe? Jakie ma właściwości? Jak samemu zrobić domowe masło orzechowe?

Czym jest masło orzechowe?

Masło orzechowe to gęsty i pożywny krem wykonany ze zmiksowanych orzechów. Zwykle ma słonawy posmak i charakterystyczny ziemisty aromat. Najbardziej dostępne jest masło z fistaszków. To sklepowe składa się z ok. 65-80% orzechów, reszta to wypełniacze – cukier i kwasy tłuszczowe. Jeśli zależy Ci na maśle z dobrym składem, to musisz wybrać się do sklepu ekologicznego, zamówić je przez internet lub wykonać je samodzielnie.

Rodzaje masła orzechowego

W większości sklepów spożywczych znajdziesz popularne masło fistaszkowe. Oferta maseł orzechowych jest jednak dużo szersza. Można przyrządzać je z:

  • orzechów laskowych – bogatych w mangan, witaminę E i witaminy z grupy B;
  • orzechów włoskich – które są doskonałym źródłem kwasów omega;
  • orzechów brazylijskich – dostarczą organizmowi selen i magnez;
  • pistacji – zawierają fosfor, wapń, magnez;
  • migdałów – bogatych w wapń;
  • nerkowców – które są mniej kaloryczne od fistaszków, za to bogate w żelazo.

Właściwości domowego masła orzechowego

Zastanawiasz się, czy w ogóle warto przyrządzać domowe masło orzechowe? Jego właściwości rozwieją wszelkie wątpliwości! Masło orzechowe:

  • jest niedrogie - dobrej jakości masło orzechowe to wydatek nawet kilkudziesięciu złotych. Domowe masło to koszt tylko i wyłącznie paczki orzeszków.
  • ma prosty skład - domowy mus to aż 99-100% orzechów, podczas gdy sklepowe odpowiedniki to tylko ok. 60-70% orzechów i wypełniacze.
  • można wykonać z różnych rodzajów orzechów - najprostsze i najbardziej popularne masło orzechowe to to, przygotowane ze zwykłych fistaszków. Z powodzeniem możesz jednak kombinować ze smakami i za każdym razem sięgać po mieszanki innych orzechów.
  • może mieć różny smak - lubisz kuchenne eksperymenty? Nic nie stoi na przeszkodzie, byś dodała do swojego masła orzechowego odrobiny czekolady, miodu, cynamonu, kardamonu, wanilii lub chili. Stwórz własną mieszankę i zachwyć nią znajomych!
  • przygotujesz w zaledwie 30 minut - nie musisz spędzać w kuchni długich godzin – wystarczy, że uprażysz orzeszki, a następnie zmiksujesz je na gładki krem. Twoja ulubiona przekąska gotowa!

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Masło orzechowe, podobnie jak użyte do jego przygotowania orzechy, zawiera szereg składników odżywczych. Jakich?

  • Nienasycone kwasy tłuszczowe: wykazują korzystny wpływ na układ krążenia;
  • Białko: w maśle orzechowym znajdują się naprawdę spore ilości białka bogatego w aminokwasy;
  • Witaminy i minerały: potas, fosfor, magnez, wapń, wit. E, witaminy z grupy B;
  • Antyoksydanty: to one chronią organizm przed udarem i chorobami serca, pomagają także obniżyć poziom cukru we krwi;
  • Fitosterole: wspomagają organizm w walce z nowotworami – piersi, prostaty, jelita grubego;
  • Błonnik: wspomaga pracę jelit i przyspiesza przemianę materii.

Ile kalorii ma masło orzechowe?

Masło orzechowe to prawdziwa bomba kaloryczna. W 100 g produktu zawiera się aż 600 kcal! To właśnie dlatego zaleca się spożywanie maksymalnie 1-2 łyżek masła orzechowego dziennie.

Osoby przebywające na ścisłej diecie powinny unikać lub mocno ograniczyć sięganie po tę przekąskę. Jednocześnie warto pamiętać, że masło orzechowe ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że pomimo swojej kaloryczności, nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi.

kanapki z masłem orzechowym i bananem

Przepis na domowe masło orzechowe

Idealnie gęste, słodko-słone, o wyrazistym ziemistym smaku – masło orzechowe. Jak je zrobić? Na punkcie tego przepisu oszaleją wszyscy Twoi znajomi!

Składniki:

  • 2 szklanki solonych orzeszków ziemnych
  • dodatki: cynamon, miód, kakao, rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada

Przygotowanie:

Orzeszki wysyp na blachę, której używasz do pieczenia ciasta (nie musisz wykładać jej papierem ani smarować tłuszczem). Wstaw do nagrzanego do 170 st. piekarnika. Orzechy podpiekaj przez ok. 10 min, co jakiś czas potrząsając blaszką.

Podpieczone i ostudzone orzeszki przesyp do blendera kielichowego i miksuj przez kwadrans aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec możesz dodać do masła dowolne dodatki – odrobinę cynamonu, łyżkę miodu lub płynną czekoladę. W ten sposób urozmaicisz jego smak. Możesz też zrezygnować z dodatków i rozkoszować się wyrazistym orzechowym smakiem i aromatem. Smacznego!

Z czym jeść masło orzechowe?

Zastanawiasz się, z czym można jeść masło orzechowe? Opcji jest naprawdę wiele – sama zobacz!

  • Masło orzechowe solo: wyjadanie masła orzechowego łyżką bezpośrednio ze słoika – tak, to właśnie nasz ulubiony sposób.
  • Masło orzechowe z owocami: najlepiej smakuje z bananem lub jabłkiem. Po prostu pokrój owoce na plastry i posmaruj je masłem orzechowym – palce lizać!
  • Masło orzechowe z pieczywem: kanapka posmarowana masłem orzechowym to znakomity sposób na pyszne śniadanie. Możesz urozmaicić swój posiłek, wybierając słodką, maślaną bułkę i dodając do kanapki plastry banana lub innego owocu. Masło orzechowe świetnie współgra też z domowym dżemem lub konfiturą.
  • Masło orzechowe z omletem: pyszny, puszysty omlet to nieodłączny element sobotnich, leniwych poranków. Jeszcze lepiej będzie smakował w towarzystwie masła orzechowego.
  • Masło orzechowe z koktajlem owocowym: z porcji sezonowych owoców i jogurtu naturalnego przyrządź koktajl. Na koniec dodaj do blendera łyżkę lub dwie masła orzechowego i całość wymieszaj. Twoje kubki smakowe oszaleją z radości.
  • Masło orzechowe z lodami: nic nie smakuje lepiej od porcji lodów śmietankowych z dodatkiem schłodzonego masła orzechowego – koniecznie spróbuj!

Domowe masło orzechowe – jest pyszne, pożywne i wyjątkowo proste w przygotowaniu. Możesz serwować je w formie przekąski (posmaruj nim kruche krakersy i zajadaj w trakcie domowego seansu filmowego) lub jako pełnowartościowy składnik posiłku – posmaruj nim wierzch omleta lub naleśnika i zapewnij sobie energię na cały poranek.  

Masło orzechowe
Fot. Adobe Stock

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

Maciej Musiał zadzwonił do Dagmary Kaźmierskiej z przeprosinami. Wcześniej zamieścił w sieci niestosowny komentarz

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

FILIP CHAJZER w poruszającej rozmowie wyznaje: „Szukam swojego szczęścia w miłości, w życiu, na świecie…”. GOŁDA TENCER: „Ludzie młodzi nie znają historii. Patrzą do przodu (…). A ja robię wszystko, by ocalić pamięć”, mówi. JAN HOLOUBEK i KASPER BAJON: reżyser i scenarzysta. Czego nie nakręcą, staje się hitem. A jak wyglądają ich relacje poza planem filmowym? MONIKA MILLER od lat zmaga się z depresją i chorobą dwubiegunową, ale teraz za sprawą miłości pierwszy raz w życiu jest szczęśliwa.