Xymena Borowiecka 16 sierpnia 2017 13:00
1/6
Copyright @Fotolia
1/6

Wszędzie słyszymy, że cukier jest szkodliwy i w dużych ilościach sieje spustoszenie w naszym organizmie – to wszystko prawda, ale… często po prostu uwielbiamy jego smak i nie jesteśmy w stanie oprzeć się słodyczom, a gorzka herbata zwyczajnie jest niesmaczna…

Zobacz także: Zdrowie z natury - nasiona chia, spirulina i... młody jęczmień!


Na szczęście, na rynku znajdziemy coraz więcej zamienników cukru, które mogą go skutecznie zastąpić, a co za tym idzie nie powodować poważnych problemów ze zdrowiem.
 


W sklepach, niestety, mnóstwo jest słodzików, reklamowanych jako zdrowe zamienniki białego cukru. Faktycznie, często zawierają one liczne substancje słodzące, czyli tak zwane „puste kalorie”. Ich stosowanie nie jest skuteczne, bardzo często prowadzi do cukrzycy i sprzyja próchnicy.

Dlatego, by nie powielać błędnych teorii, postanowiliśmy rozprawić się z mitami i wybrać do naszej galerii 5 najzdrowszych zamienników. Oto najlepsze substytuty cukru, które są również łatwo dostępne. Sprawdźcie je koniecznie!

2/6
Copyright @Instagram
2/6

Stewia to wyciąg z rośliny o tej samej nazwie, pochodzącej z okolic Paragwaju. Najzdrowsza jest w formie liści, choć niezalecana.
 

Nie posiada wielu kalorii, jest również tańsza, niż inne zamienniki cukru. Zdecydowanie słodsza od białego cukru, a co za tym idzie - bardziej wydajna.
 

Cena:

100 g suszonych liści - ok. 14 zł.
tabletki - ok. 13 zł/250 tabletek

3/6
Copyright @Instagram
3/6

Miód ma mnóstwo potrzebnych i cennych składników odżywczych, więc warto włączyć go do swojej diety. Indeks glikemiczny i kaloryczność są zbliżone do zwykłego cukru, ale nawet niewielka ilość płynnego złota w potrawie wzbogaca jej smak. 


Cena:

Kilogram miodu to koszt ok. 35 zł.

4/6
Copyright @Instagram
4/6

Erytrol to "młodszy brat" ksylitolu Ma bardzo niski indeks glikemiczny i takie same właściwości co ksylitol, oprócz jednej - nie przeczyszcza. Niewielka wartość kaloryczna działa zdecydowanie na jego korzyść (tylko 0,4 kcal na 1 gram), a jest prawie tak samo słodki, jak biały cukier.

Cena:

Za jeden kilogram trzeba zapłacić ok. 25 zł.

5/6
Copyright @Instagram
5/6

Syrop klonowy, podobnie jak miód, posiada wysoki indeks glikemiczny, więc lepiej spożywać go okazjonalnie, niż codziennie. Mimo to, w odróżnieniu od białego cukru zawiera potas, magnez, wapń oraz witaminy z grupy B. Ma również mniej kalorii (cukier ok. 400 kcal/100 g, syrop – 270 kcal/100 g).

Cena:

Za 250 gram trzeba zapłacić ok. 20 zł. 

6/6
Copyright @Instagram
6/6

Ksylitol uzyskiwany jest z drzewa brzozy. W przeciwieństwie do zwykłego cukru, nie fermentuje w żołądku. Nie powoduje próchnicy, wręcz przeciwnie – pomaga utrzymać mineralizację zębów. Ma 14-krotnie mniejszy indeks glikemiczny od cukru, co znaczy, że nie podnosi poziomu glukozy we krwi. To sprawia, że nie sprzyja też cukrzycy. 

Uwaga! Może mieć właściwości przeczyszczające. 

Cena:

Cena ksylitolu to od 20 złotych za kilogram.

Wideo

Byli małżeństwem przez 3 lata. Oto historia miłości Agnieszki i Piotra Woźniak-Staraków

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

ANNA I TOMASZ SEKIELSCY – znany dziennikarz mówi o żonie, że jest jak… „żona mafiozo”. Dlaczego? BERENICE MARLOHE – kim by została, gdyby nie rola dziewczyny Bonda? MEGHAN i HARRY w osobistej krucjacie przeciwko brytyjskiej monarchii. REMIGIUSZ MRÓZ o tym, jak zarobił pierwszy milion, gdzie szuka natchnienia i o końcu miłości.