Marcin Brzeziński 30 czerwca 2016 20:15
1/6
Kadr z filmu „Maria Antonina"
Copyright @Instagram, Kadr z filmu „Maria Antonina"
1/6

W Paryżu pełno jest świetnych cukierni. Gości wciąż przyciąga założona w 1903 roku Angelina i jej kultowe ciastko Mont Blanc z musem kasztanowym. Jest też sieć Ladurée, której kolorowe makaroniki zyskały międzynarodową sławę za sprawą filmu „Maria Antonina”, który wyreżyserowała Sofia Coppola. Ale każdego roku, a nawet każdego miesiąca w stolicy Francji otwiera się wiele nowych miejsc, które chcą zaistnieć na rynku słodyczy. Wybraliśmy dla was pięć z nich, które wydają się szczególnie warte grzechu. Uwaga, dbający o linię stanowczo nie powinni zaglądać do naszej galerii!

 

Polecamy też: Kolacja w pałacu? Odwiedźcie Palácio Chiado w Lizbonie! Jest tam aż… siedem restauracji!

2/6
cukiernia w Paryżu Yann Couvreur, 137 avenue Parmentier
Copyright @Materiały prasowe
2/6

1. Yann Couvreur

Cukiernik Yann Couvreur pracował dla najsłynniejszych hoteli na świecie. Teraz postanowił wziąć sprawy w swoje ręce i założył własną pâtisserie. Jest to lokal bardzo stylowy, łączący zręcznie tradycję ze sporą dawką nowoczesności. Szczególnie warte polecenia są w nim zaś eklery i waniliowe millefeuille

Yann Couvreur, 137 avenue Parmentier

 

 

Polecamy też: 13 tysięcy metrów kwadratowych poświęconych... winu. Muzeum wina La Cité du Vin we Francji robi wrażenie!

3/6
Cukiernia La Compagnie Generale de Biscuiterie, 1 rue Constance
Copyright @Materiały prasowe
3/6

2. La Compagnie Generale de Biscuiterie

Kolejny lokal Gilesa Marchala, autora najsłynniejszej paryskiej baba au rhum czyli babki rumowej. Tym razem całkowicie poświęcony ciasteczkom. Małym i trochę większym, ale zawsze kruchym, pełnym najlepszych składników i… wypiekanym na naszych oczach!

La Compagnie Generale de Biscuiterie, 1 rue Constance

 

 

Polecamy też: Restauracja czy apteka? Oto kolejne dzieło największego skandalisty w świecie sztuki Damiena Hirsta!

4/6
Cukiernia Fou de Pâtisserie, 45 rue Montorgueil
Copyright @Materiały prasowe
4/6

3. Fou de Pâtisserie

Ta nazwa mówi sama za siebie! To miejsce, w którym ciastka doprowadzają… do szaleństwa. I rzeczywiście! Pod jednym dachem można spróbować tu wypieków sygnowanych przez największych paryskich cukierników: Philippe Conticiniego, Pierre’a Herme, Christophe’a Adama czy Jonathana Blota.

Fou de Pâtisserie, 45 rue Montorgueil

 

 

Polecamy też: Tego jeszcze nie było! Zobaczcie szczerozłoty bar w jedynym na świecie siedmiogwiazdkowym hotelu w Dubaju!

5/6
Cukiernia La Chocolaterie by Cyril Lignac, 25 rue de Chanzy
Copyright @Materiały prasowe
5/6

4. La Chocolaterie by Cyril Lignac

Cyril Lignac jest już właścicielem trzech restauracji i czterech cukierni w Paryżu. Teraz do swojego imperium dodał miejsce całkowicie poświęcone czekoladzie. Pomarańczowej, malinowej, karmelowej, orzechowej i… każdej innej, jaką jesteście sobie w stanie wyobrazić!

La Chocolaterie by Cyril Lignac, 25 rue de Chanzy

 

 

Polecamy też: Co z restauracją w najbardziej luksusowym hotelu w Paryżu zrobił wielki projektant Philippe Starck? Zobaczcie sami!

6/6
Cukiernia DonAntonia Pastelaria, 8 rue de la Grange aux Belles
Copyright @Materiały prasowe
6/6

5. DonAntonia Pastelaria

Ten lokal powstał z miłości do wszystkiego co… portugalskie.  A więc również portugalskich słodyczy. Przyszykujcie się zatem na pasteis de nata czyli jajeczną tartę z Lizbony czy bobos de arroz czyli ryżowe mufiny. A w tle… malowniczy kanał Saint-Martin!

DonAntonia Pastelaria, 8 rue de la Grange aux Belles

 

 

Polecamy też: Wybrano najlepszą restaurację na świecie! Zgadniecie, gdzie się znajduje?

 

 

Wideo

Wiosna 2020 - design, kulinarne inspiracje, podróże bez wychodzenia z domu!

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

BARBARA KURDEJ-SZATAN wyznaje: „Zasuwając intensywnie, oczekiwałam, że gdy wrócę do domu, będę mogła się zrelaksować. Tymczasem były awantury…”. GREG i RAFAŁ COLLINS – od happy endu do tragedii był tylko krok. W VIVIE! na Lato w cyklu Ona o Niej – KRYSTYNA CIERNIAK-MORGENSTERN o ELŻBIECIE CZYŻEWSKIEJ: „Szamotała się psychicznie. Z jednej strony niedawno poślubiony mąż, a z drugiej Polska…”. W cyklu Sztuka gotowania – HANNA LIS. Czy spełni swoje „kulinarne” marzenie i wybierze się do Peru? W Podróżach z Historią: tajemnice KASZUB.