Pięć nowych cukierni w Paryżu, które koniecznie trzeba odwiedzić! Sprawdźcie dlaczego
W Paryżu pełno jest świetnych cukierni. Gości wciąż przyciąga założona w 1903 roku Angelina i jej kultowe ciastko Mont Blanc z musem kasztanowym. Jest też sieć Ladurée, której kolorowe makaroniki zyskały międzynarodową sławę za sprawą filmu „Maria Antonina”, który wyreżyserowała Sofia Coppola. Ale każdego roku, a nawet każdego miesiąca w stolicy Francji otwiera się wiele nowych miejsc, które chcą zaistnieć na rynku słodyczy. Wybraliśmy dla was pięć z nich, które wydają się szczególnie warte grzechu. Uwaga, dbający o linię stanowczo nie powinni zaglądać do naszej galerii!
Polecamy też: Kolacja w pałacu? Odwiedźcie Palácio Chiado w Lizbonie! Jest tam aż… siedem restauracji!
1. Yann Couvreur
Cukiernik Yann Couvreur pracował dla najsłynniejszych hoteli na świecie. Teraz postanowił wziąć sprawy w swoje ręce i założył własną pâtisserie. Jest to lokal bardzo stylowy, łączący zręcznie tradycję ze sporą dawką nowoczesności. Szczególnie warte polecenia są w nim zaś eklery i waniliowe millefeuille…
Yann Couvreur, 137 avenue Parmentier
Polecamy też: 13 tysięcy metrów kwadratowych poświęconych... winu. Muzeum wina La Cité du Vin we Francji robi wrażenie!
2. La Compagnie Generale de Biscuiterie
Kolejny lokal Gilesa Marchala, autora najsłynniejszej paryskiej baba au rhum czyli babki rumowej. Tym razem całkowicie poświęcony ciasteczkom. Małym i trochę większym, ale zawsze kruchym, pełnym najlepszych składników i… wypiekanym na naszych oczach!
La Compagnie Generale de Biscuiterie, 1 rue Constance
Polecamy też: Restauracja czy apteka? Oto kolejne dzieło największego skandalisty w świecie sztuki Damiena Hirsta!
3. Fou de Pâtisserie
Ta nazwa mówi sama za siebie! To miejsce, w którym ciastka doprowadzają… do szaleństwa. I rzeczywiście! Pod jednym dachem można spróbować tu wypieków sygnowanych przez największych paryskich cukierników: Philippe Conticiniego, Pierre’a Herme, Christophe’a Adama czy Jonathana Blota.
Fou de Pâtisserie, 45 rue Montorgueil
Polecamy też: Tego jeszcze nie było! Zobaczcie szczerozłoty bar w jedynym na świecie siedmiogwiazdkowym hotelu w Dubaju!
4. La Chocolaterie by Cyril Lignac
Cyril Lignac jest już właścicielem trzech restauracji i czterech cukierni w Paryżu. Teraz do swojego imperium dodał miejsce całkowicie poświęcone czekoladzie. Pomarańczowej, malinowej, karmelowej, orzechowej i… każdej innej, jaką jesteście sobie w stanie wyobrazić!
La Chocolaterie by Cyril Lignac, 25 rue de Chanzy
Polecamy też: Co z restauracją w najbardziej luksusowym hotelu w Paryżu zrobił wielki projektant Philippe Starck? Zobaczcie sami!
5. DonAntonia Pastelaria
Ten lokal powstał z miłości do wszystkiego co… portugalskie. A więc również portugalskich słodyczy. Przyszykujcie się zatem na pasteis de nata czyli jajeczną tartę z Lizbony czy bobos de arroz czyli ryżowe mufiny. A w tle… malowniczy kanał Saint-Martin!
DonAntonia Pastelaria, 8 rue de la Grange aux Belles
Polecamy też: Wybrano najlepszą restaurację na świecie! Zgadniecie, gdzie się znajduje?