Marcin Brzeziński 30 czerwca 2016 20:15
1/6
Kadr z filmu „Maria Antonina"
Copyright @Instagram, Kadr z filmu „Maria Antonina"
1/6

W Paryżu pełno jest świetnych cukierni. Gości wciąż przyciąga założona w 1903 roku Angelina i jej kultowe ciastko Mont Blanc z musem kasztanowym. Jest też sieć Ladurée, której kolorowe makaroniki zyskały międzynarodową sławę za sprawą filmu „Maria Antonina”, który wyreżyserowała Sofia Coppola. Ale każdego roku, a nawet każdego miesiąca w stolicy Francji otwiera się wiele nowych miejsc, które chcą zaistnieć na rynku słodyczy. Wybraliśmy dla was pięć z nich, które wydają się szczególnie warte grzechu. Uwaga, dbający o linię stanowczo nie powinni zaglądać do naszej galerii!

 

Polecamy też: Kolacja w pałacu? Odwiedźcie Palácio Chiado w Lizbonie! Jest tam aż… siedem restauracji!

2/6
cukiernia w Paryżu Yann Couvreur, 137 avenue Parmentier
Copyright @Materiały prasowe
2/6

1. Yann Couvreur

Cukiernik Yann Couvreur pracował dla najsłynniejszych hoteli na świecie. Teraz postanowił wziąć sprawy w swoje ręce i założył własną pâtisserie. Jest to lokal bardzo stylowy, łączący zręcznie tradycję ze sporą dawką nowoczesności. Szczególnie warte polecenia są w nim zaś eklery i waniliowe millefeuille

Yann Couvreur, 137 avenue Parmentier

 

 

Polecamy też: 13 tysięcy metrów kwadratowych poświęconych... winu. Muzeum wina La Cité du Vin we Francji robi wrażenie!

3/6
Cukiernia La Compagnie Generale de Biscuiterie, 1 rue Constance
Copyright @Materiały prasowe
3/6

2. La Compagnie Generale de Biscuiterie

Kolejny lokal Gilesa Marchala, autora najsłynniejszej paryskiej baba au rhum czyli babki rumowej. Tym razem całkowicie poświęcony ciasteczkom. Małym i trochę większym, ale zawsze kruchym, pełnym najlepszych składników i… wypiekanym na naszych oczach!

La Compagnie Generale de Biscuiterie, 1 rue Constance

 

 

Polecamy też: Restauracja czy apteka? Oto kolejne dzieło największego skandalisty w świecie sztuki Damiena Hirsta!

4/6
Cukiernia Fou de Pâtisserie, 45 rue Montorgueil
Copyright @Materiały prasowe
4/6

3. Fou de Pâtisserie

Ta nazwa mówi sama za siebie! To miejsce, w którym ciastka doprowadzają… do szaleństwa. I rzeczywiście! Pod jednym dachem można spróbować tu wypieków sygnowanych przez największych paryskich cukierników: Philippe Conticiniego, Pierre’a Herme, Christophe’a Adama czy Jonathana Blota.

Fou de Pâtisserie, 45 rue Montorgueil

 

 

Polecamy też: Tego jeszcze nie było! Zobaczcie szczerozłoty bar w jedynym na świecie siedmiogwiazdkowym hotelu w Dubaju!

5/6
Cukiernia La Chocolaterie by Cyril Lignac, 25 rue de Chanzy
Copyright @Materiały prasowe
5/6

4. La Chocolaterie by Cyril Lignac

Cyril Lignac jest już właścicielem trzech restauracji i czterech cukierni w Paryżu. Teraz do swojego imperium dodał miejsce całkowicie poświęcone czekoladzie. Pomarańczowej, malinowej, karmelowej, orzechowej i… każdej innej, jaką jesteście sobie w stanie wyobrazić!

La Chocolaterie by Cyril Lignac, 25 rue de Chanzy

 

 

Polecamy też: Co z restauracją w najbardziej luksusowym hotelu w Paryżu zrobił wielki projektant Philippe Starck? Zobaczcie sami!

6/6
Cukiernia DonAntonia Pastelaria, 8 rue de la Grange aux Belles
Copyright @Materiały prasowe
6/6

5. DonAntonia Pastelaria

Ten lokal powstał z miłości do wszystkiego co… portugalskie.  A więc również portugalskich słodyczy. Przyszykujcie się zatem na pasteis de nata czyli jajeczną tartę z Lizbony czy bobos de arroz czyli ryżowe mufiny. A w tle… malowniczy kanał Saint-Martin!

DonAntonia Pastelaria, 8 rue de la Grange aux Belles

 

 

Polecamy też: Wybrano najlepszą restaurację na świecie! Zgadniecie, gdzie się znajduje?

 

 

Wideo

Odkryj kulisy sesji zdjęciowej "Zostań twarzą Kinder Bueno"!

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Monika Olejnik, Martyna Wojciechowska, Joanna Przetakiewicz, Anna Lewandowska i Jessica Mercedes Kirschner. Pięć niezwykłych kobiet w niezwykłej sesji VIVY!. Janusz L. Wiśniewski w mocnej rozmowie o współczesnych kobietach oraz Debora i Joszko Brodowie z 11-stką dzieci o sile rodziny.