zupa z dyni
Poradnik kuchnia

Uwielbiasz krem z dyni? Oto 3 smakowite (i łatwe!) przepisy

Ta zupa rozgrzeje Cię w chłodne jesienne dni!

Redakcja VIVA! 1 października 2019 09:06
zupa z dyni

Wakacje dobiegły końca, dni robią się coraz krótsze, z szafy wyciągamy ciepłe swetry – to znak, że nadeszła jesień. Ciepłe kakao, pachnące grzyby, szarlotka z cynamonem, kasztany, soczysta dynia – jest wiele powodów, dla których warto polubić tę porę roku. Odkryj niezwykłe smaki jesieni z wybitnymi przepisami na zupę krem z dyni. To danie pokochają wszyscy Twoi domownicy – bez przeszkód możesz przygotować ją też na wyjątkową okazję. Sprawdź sama!

Dynia – kulinarny symbol jesieni

Dynia to warzywo, które nieodłącznie kojarzy się z amerykańskim świętem Halloween. Podczas uroczystości dzieci, nastolatki, a nawet dorośli przebierają się w straszne i śmieszne stroje, i chodząc od domu, do domu proszą o słodycze. W tym dniu na terenie całych Stanów organizowane są radosne parady, imprezy i bale. To kontrowersyjne święto z roku na rok również w Polsce zyskuje swoich zwolenników.

Z czym jeszcze kojarzy się dynia?

Oczywiście z kulinarnymi eksperymentami. Możesz przyrządzić z niej pyszną zupę krem, puszyste racuszki, a nawet ciasto. Dynia jest niskokaloryczna – 100 gram warzywa to zaledwie 28 kalorii! Dynia bogata jest w witaminę A, C, PP i witaminy z grupy B, a także zawiera dużą ilość składników mineralnych – fosfor, magnez, potas, żelazo, wapń. Nic więc dziwnego, że zalicza się ją do brain foods. Z powodzeniem możesz wykorzystywać też nasiona dyni – są m.in. źródłem witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dynia jest niezwykle delikatna w smaku i doskonale łączy się z przyprawami korzennymi.
Poznaj trzy przepisy na wyjątkową zupę z dyni i rozsmakuj się w jesieni!

3 przepisy na zupę krem z dyni

Dlaczego warto sięgnąć po przepis na zupę z dyni? Przygotowanie tego dania jest po prostu bajecznie proste. Rada dla Ciebie: by usprawnić pracę, możesz w sezonie zamrozić dynię - kup dynię, obierz ją i pokrój w kostkę, następnie spakuj w woreczki, włóż do zamrażarki i gotowe. Poza sezonem możesz po prostu kupować mrożoną dynię w kostkach i z niej przygotowywać pyszną zupę. Poznaj 3 niemożliwie pyszne przepisy na: zupę krem z dyni z mleczkiem kokosowym, zupę krem z dyni z imbirem i zupę krem z pieczonej dyni. Tych przepisów nie powstydziłby się żaden autor książki kulinarnej.

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

To propozycja dla prawdziwych smakoszy kuchni azjatyckiej. Słodka dynia idealnie komponuje się z ostrymi przyprawami i delikatnym kokosem. Zobacz, jak zrobić pyszną zupę krem z dyni i mleczka kokosowego!

zupa z dyni

Składniki:
    •    800 g miąższu z dyni
    •    1 cebula
    •    2 ząbki czosnku
    •    250 g ziemniaków
    •    2 łyżki oliwy
    •    szczypta ostrej papryki
    •    1 łyżeczka kurkumy
    •    1 łyżeczka curry
    •    1 łyżeczka imbiru (startego, świeżego)
    •    1 puszka mleczka kokosowego
    •    1 i ½ szklanki bulionu warzywnego
    •    oliwa dyniowa

Przygotowanie:
Dynię i ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Do garnka wlej odrobinę oliwy i podsmaż pokrojoną cebulkę (żeby szybciej się zeszkliła, możesz ją odrobinę posolić). Dodaj czosnek, a następnie wrzuć przygotowaną dynię i ziemniaki. Całość smaż przez około 5 minut, ciągle mieszając. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, paprykę, imbir, curry oraz kurkumę. Wymieszaj. Gdy wszystko się ze sobą połączy, do garnka wlej bulion, przykryj i zagotuj. Zmniejsz ogień i pozostaw na ok. 15 minut. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę na gładki krem, dodając w trakcie blendowania mleczko kokosowe. Podawaj z prażonymi pestkami z dyni i kleksem z oliwy dyniowej.

Krem z dyni z imbirem

Klasyczny krem z dynii, połączony ze świeżo startym imbirem, to nie tylko idealna zupa na rozgrzanie. Imbir ma wspaniałe właściwości wspomagające odporność. Zupa z dynii  z imbirem to świetny sposób na walkę z przeziębieniem.

Składniki:
    •    1,2 kg miąższu z dyni
    •    1 cebula
    •    700 ml bulionu warzywnego
    •    2 łyżki masła
    •    2 łyżeczki startego imbiru
    •    sól, pieprz
    •    grzanki i śmietana do dekoracji

Przygotowanie:
W garnku podsmaż na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i lekko ją posól. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojoną w kostkę dynię i podsmaż ostrożnie z każdej strony. Dodaj połowę bulionu i duś na lekkim ogniu tak długo, aż dynia zmięknie i zacznie się rozpadać. Następnie zmiksuj całość blenderem, doprawiając imbirem, solą i pieprzem. Powoli dodawaj resztę bulionu, aż uzyskasz konsystencję gęstego kremu. Wymieszaj i zagotuj. Podawaj z grzankami i kleksem ze śmietany.

Krem z pieczonej dyni na ostro

To przepis bardziej skomplikowany niż poprzednie, gdyż przed robieniem zupy, dynię należy uprzednio upiec. Pomimo tego krem robi się szybko, ale pod warunkiem, że dynia nie jest zbyt twarda - najlepiej wybrać dynię Hokkaido, która jest łatwa na w obróbce. Oto przepis na pyszny krem z pieczonej dyni na ostro!

zupa z dyni

Składniki:
    •    1 kg upieczonej wcześniej dyni
    •    1 litr bulionu warzywnego
    •    1 cebula
    •    1 ziemniak
    •    ½ papryczki chili
    •    3 ząbki czosnku
    •    1 liść laurowy
    •    oliwa
    •    Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chili

Przygotowanie:
Zanim zabierzesz się za przygotowanie zupy, będziesz musiała upiec dynię. Jak to zrobić? Nagrzej piekarnik do 200 0C. Dynię obierz, umyj i pokrój w kostkę. Oliwę wymieszaj z przyprawami i natrzyj nią dynię. Warzywo ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 35-50 minut – piecz tak długo, aż dynia będzie miękka.

Zupa:
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na maśle. Zalej bulionem warzywnym. Dodaj ziemniaka, liść laurowy i czosnek. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.

Z bulionu wyjmij liść laurowy, dorzuć upieczoną wcześniej dynię oraz ½ papryczki chili. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Zupę zblenduj na gładki krem, dopraw do smaku. Podawaj z grzankami, groszkiem ptysiowym lub prażonymi nasionami dyni.

Zupa krem z dyni? Nie ma nic prostszego. Ta smaczna i pożywna zupa powinna być podstawą Twojego jesiennego jadłospisu. Dynia bogata w witaminy i składniki mineralne, do tego niskokaloryczna i po prostu smaczna to idealna opcja nie tylko dla dbających o sylwetkę. Jej delikatnym smakiem zachwycą się zarówno dzieci, jak i dorośli. Z naszym poradnikiem bez trudu przygotujesz pyszny i modny posiłek! Krem z dyni idealnie sprawdzi się na co dzień i na wyjątkowe, rodzinne okazje. 

Wideo

Byli małżeństwem przez 3 lata. Oto historia miłości Agnieszki i Piotra Woźniak-Staraków

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

„Macierzyństwo dało mi poczucie sensu. Teraz patrzę na synka i myślę: Gośka, przecież to on jest twoją przyszłością”, mówi MAŁGORZATA KOŻUCHOWSKA. GOŁDA TENCER i DAWID SZURMIEJ. Matka i syn. Co jest podstawą ich wyjątkowej relacji i historycznej misji? CATHERINE DENEUVE – gwiazda, która zawsze była sobą. STAN BORYS i ANNA MALEADY – wszystko, co robią „z powodu miłości” do siebie.