Koktajl z dyni
Fot. Adobe Stock
Kuchnia na jesień 2021

Kuchnia na jesień 2021: Zdrowy i pożywny koktajl z dyni na chłodniejsze dni

Ten napój wzmocni odporność i doda energii. Mamy przepis!

Aleksandra Frankowska 12 października 2021 13:27
Koktajl z dyni
Fot. Adobe Stock

Jesień 2021 na dobre zadomowiła się za oknami. To idealny moment, aby skorzystać z sezonowych produktów, których dobroczynne właściwości świetnie wpłyną na nasz organizm. Polecamy dynię, która w październiku i listopadzie wiedzie prym wśród warzyw sprzedawanych na lokalnych rynkach czy bazarach ze zdrową żywnością. Koktajl z dyni to nie tylko pewny przepis na pożywny posiłek, ale także idealna porcja dobrej energii na cały dzień. Możecie w prosty sposób wykonać go w domowym zaciszu. Jaki jest na niego przepis? Ile się go gotuje? Ile dyni do niego potrzeba? Zdradzamy wszelkie szczegóły.

CZYTAJ TEŻ: Jesień 2021 w kuchni! Oto najlepsze przepisy na powidła śliwkowe

Koktajl z dyni na jesień 2021

Dynia to warzywo pełne dobroczynnych składników odżywczych. W okresie jesienno-zimowym, kiedy przeziębienie czeka na nas na każdym zakręcie, warto wzmacniać swoją odporność domowymi przepisami. Koktajl z dyni jest zdecydowanie jednym z nich. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów, które poprawią nie tylko odporność organizmu, ale wpłyną również dobroczynnie na skórę, włosy i paznokcie.

Koktajl z dyni – jak zrobić?

Koktajle to idealny pomysł na pożywne i smaczne śniadania. Ten z dyni możesz zabrać nawet do pracy, czy dać dziecku do szkoły na drugie śniadanie. Jest niskokaloryczny, dlatego z powodzeniem możesz przemycić go do swojego dietetycznego jadłospisu. Do jego przygotowania wystarczy kilka produktów, a większość z nich znajdziesz w domowej lodówce.

ZOBACZ TEŻ: Oto sprawdzone przepisy na ciasta idealne na jesień 2021!

SKŁADNIKI

  • 1 dynia (wybierz mniejszą)
  • 1 marchewka
  • 1 duże jabłko
  • pół szklanki wody niegazowanej
  • imbir
  • szczypta cynamonu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotuj dynię – przekrój ją na pół, usuń pestki i w małych kawałkach wyłóż na blaszce do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około pół godziny. Upieczoną i wystudzoną dynię blenduj ze wszystkimi składnikami. Dopraw do smaku cynamonem i startym na tarce imbirem.

Dynia – właściwości na jesień 2021

Dynia to warzywo sezonowe, które większości z nas kojarzy się przede wszystkim z Halloween. Wbrew pozorom, nie musi jednak służyć jedynie jako ozdoba. Dynia to prawdziwa bomba witaminowa – znajdziesz w niej witaminę A, E oraz C. Warzywo to spowalnia procesy starzenia się skóry, zawiera przeciwutleniacze i wspomaga układ krwionośny. Zgadujemy, że w kontekście tych informacji sięgniecie po koktajl z dyni jeszcze chętniej?  

Wideo

Justyna i Jakub Przygońscy: „jesteśmy zapracowanymi rodzicami”. Tak zmieniły ich dzieci

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

EDYTA PAZURA o dorastaniu w Nowej Hucie, macierzyństwie, odwadze i miłości silniejszej niż wszystko. Wybitny kardiochirurg GRZEGORZ RELIGA mierzy się z legendą ojca – Zbigniewa Religi. Charyzmatyczna wokalistka SINÉAD O’CONNOR jednym czynem przekreśliła swoje życie i karierę. Co się kryło za jej upadkiem? JOANNA DARK nagrała płytę „Osiecka / Przybora – Ale Jazz!”. Dlaczego właśnie Osiecka? PIOTR CZAYKOWSKI życiowe przypadki ulubionego modela Armaniego. W cyklu PODRÓŻE Malediwy – wyspy, które mogą zniknąć z powierzchni Ziemi.