Sprawdzone przepisy
Fot. STOCK ADOBE
KUCHNIA

Oto sprawdzone przepisy na ciasta idealne na jesień!

Zobacz nasze propozycje

Marta Baran 3 listopada 2019 11:00
Sprawdzone przepisy
Fot. STOCK ADOBE

W powietrzu unoszący się zapach przypraw korzennych i cynamonu, sezon na jabłka oraz dynie – za to właśnie kochamy jesień! Gdy za oknem pogoda zdecydowanie nie rozpieszcza, warto poprawić sobie humor ciastem własnego autorstwa. Przygotowaliśmy dla Was propozycje słodkich wypieków, które idealnie smakują z kubkiem gorącej herbaty lub rozpływającym się w ustach kakao.

Ciasto z jabłkami

Składniki:

  • 330 ml francuskiego cydru
  • 300 g mąki
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 4 obrane, starte jabłka bez rdzenia
  • 150 g brązowego cukru
  • 150 g roztopionego masła
  • 2 jajka 200 g rodzynek
  • 200 g orzechów pekan

Składniki do kremu mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

Umieść cydr na patelni na dużym ogniu, doprowadź do wrzenia i gotuj aż zmniejszy się jego objętość o 2/3. Przesiej mąkę, sodę, przyprawę korzenną, cynamon oraz gałkę muszkatołową do miski. W osobnej misce wymieszaj jabłka z cukrem i masłem. Dodaj jajka i zredukowany cydr do mieszanki z jabłkami i dobrze wymieszaj. Następnie połącz mieszankę z mąką z mieszanką z jabłek i dobrze wymieszaj. Dodaj rodzynki oraz orzechy pekan i wymieszaj całość. Ciasto wylej do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza, piecz przez 45 – 60 minut. Pozostaw ciasto do ostygnięcia. Serek mascarpone wymieszaj z cynamonem, a następnie rozprowadź szpatułką na gotowe ciasto.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Natasha Kravchuk (@natashaskitchen)

Ciastka z owocami

Składniki:

  • 150g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 65g smalcu
  • 65g masła, pokrojonego w kostkę
  • 90g cukru skórka z jednej pomarańczy skórka z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 50g mrożonych porzeczek
  • 50g rodzynek
  • 50 ml masy do ciasta
  • 2 jajka
  • 50g mrożonych wiśni
  • 50g blanszowanych migdałów

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wyłóż blachę do pieczenia papierem odpornym na tłuszcz. Przesiej mąkę do miski i dodaj proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone masło i smalec, następnie połącz z mąką, aż całość będzie przypominało drobną bułkę tartą. Dodaj cukier, skórkę pomarańczową, skórkę cytrynową, cynamon, gałkę muszkatołową i suszone owoce – mieszaj aż składniki się połączą. Wmieszaj śmietanę i połowę ubitego jajka, aż mieszanka połączy się w ciasto. Następnie pokrój je na sześć kawałków, uformuj w duże kółka o grubości około 2 cm i umieść na przygotowanej blasze do pieczenia. Pozostałym jajkiem posmaruj wierzch uformowanych ciasteczek i posyp je wiśniami oraz migdałami. Piecz w piekarniku przez 15–20 minut. Wyjmij z piekarnika i odłóż na bok, aby nieco ostygły. Podawaj na ciepło z gęstą śmietaną, dżemem i masłem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Marta Pękalska 📷 (@martagotuje)

Tarta jabłkowa

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1 szczypta cukru
  • 1 łyżka wody lub soku jabłkowego
  • 100g mąki
  • 75g masła
  • 50g płatków owsianych
  • 100g cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Obierz jabłka, pokrój w ćwiartki, a następnie usuń rdzenie. Każdy z kawałków przekrój na dwie części. Przełóż je na patelnię, następnie dodaj cukier, łyżkę wody lub soku jabłkowego i gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut, aż jabłka zaczną mięknąć. Przenieś mieszankę jabłek do płytkiego, żaroodpornego naczynia do ciasta. Zmiksuj mąkę i masło w robocie kuchennym przez klika sekund aż masa będzie miała konsystencję bułki tartej. Dodaj płatki owsiane i brązowy cukier, a następnie połącz z jabłkami w naczyniu żaroodporny. Przenieś do piekarnika i piecz 30 minut.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez sachi ⌬ (@sachi_homemade)

Chocolate Lava Cake

Potrzebne składniki:

  • 175g masła
  • 200g ciemnej czekolady , posiekanej
  • 3 duże jajka
  • 125g cukru
  • 30g mąki

Krem:

  • 40g masła
  • 75g bułki tartej
  • 4 posiekane i zmrożone banany
  • 3 łyżki gładkiego masła orzechowego

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, przygotuj naczynie do pieczenia i wysmaruj odrobiną masła. W małym rondelku rozpuść masło z czekoladą. W misce przygotuj ubite jajka i cukier, mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlej mieszankę do rondelka z czekoladą i masłem i dodaj przesianą mąkę. Całość dokładnie wymieszaj i przelej do przygotowanego wcześniej naczynia do pieczenia, piecz około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto powinno mieć konsystencję budyniu.

Krem:

Rozpuść masło na patelni, dodaj bułkę tartą i gotuj do uzyskania złotego koloru, następnie odstaw na bok do ostygnięcia. Włóż banany i masło orzechowe do robota kuchennego i mieszaj aż konsystencja będzie gładka i kremowa, następnie połącz z masłem i bułką tartą. Gotowy krem podawaj na zrobionym wcześniej cieście czekoladowym.

Ciasto z bakaliami

Potrzebne składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 200g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 300g drobno pokrojonych bakalii

Sposób przygotowania:

Przygotuj dwie niewielkie formy do pieczenia np. keksówki, wysmaruj je masłem oraz oprósz bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W tym czasie w misce połącz mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i wymieszaj składniki. Masło i cukier zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji, następnie dodaj żółtka jajek. Do masy dodaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia – mieszaj do uzyskania gęstej konsystencji. Ubij białka, a następnie dodaj je do połączonego wcześniej masła z cukrem. Do naczynia z ciastem dodaj pianę łyżka po łyżce cały czas miksując. Do mieszanki dodaj bakalie i delikatnie wymieszaj, następnie przelej ciasto do przygotowanych foremek i piecz około 50 minut.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Hashtag coffee&cafe # (@hashtag._.cafe)

Wideo

Byli małżeństwem przez 3 lata. Oto historia miłości Agnieszki i Piotra Woźniak-Staraków

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

„Napisałam tę książkę po to, żeby oczyścić siebie dla dzieci. Żeby nie mieć już bagażu”, mówi w poruszającym wywiadzie wybitna pływaczka, OTYLIA JĘDRZEJCZAK. Były mąż Anji Rubik, SASHA KNEZEVIC, rozpoczął nowe życie – jako tata i jako… artysta. DEMI MOORE odkrywa mroczne strony swojego życia. Ile zostało z buntowniczki w MAŁGORZACIE OSTROWSKIEJ?