Fot. STOCK ADOBE
KUCHNIA

Klasyczne, amerykańskie, a może… Oto najlepsze przepisy na naleśniki!

Dziś obchodzimy Dzień Naleśnika!

Marta Baran 2 kwietnia 2019 15:30
Fot. STOCK ADOBE

Wegańskie, na słodko, klasyczne z dżemem, a może w wersji wytrawnej? Bez względu na to, jakie naleśniki lubisz najbardziej dziś koniecznie musicie je zjeść -  mamy Dzień Naleśnika! Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was przepisy, wśród których na pewno znajdziecie coś dla siebie. Są proste w wykonaniu, więc nie mogą się nie udać.

Proste przepisy na naleśniki

Naleśniki to bardzo proste placuszki, które powstają z kilku kluczowych składników - mąki, jajek oraz mleka. Nie potrzeba ogromnych zdolności kulinarnych, aby udało się je przygotować. Proste do wykonania pancakes są docenianym posiłkiem już od starożytności. Niektórzy twierdzą, że naleśniki pochodzą z Grecji, jednak inni upierają się, że pierwsze placuszki wywodzą się z Florencji.

Sprawdzone przepisy na naleśniki

Najpopularniejsze to te z dżemem bądź konfiturami, a także z twarogiem. My przygotowaliśmy receptury nieco mniej oczywiste.

Naleśniki wegańskie z domową nutellą

Składniki na naleśniki:

1.5 szklanki mąki pszennej
2 szklanki ulubionego mleko roślinne
2-3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp przesianą mąkę i dodaj mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przed wylewaniem masy na patelnię, uprzednio posmaruj ją olejem, aby placuszki nie przywierały do naczynia. Smaż naleśniki do lekkie zarumienienia się. Z przepisu uzyskasz około 5 placuszków.

Składniki na domową wegańską nutellę:

200 g orzechów laskowych
100 g orzechów nerkowca (wcześniej namoczonych w wodzie)
150 g syropy klonowego
150 ml mleka roślinnego
50 g kakao
pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Orzechy laskowe wysyp na blaszkę i podpiecz w temperaturze 190 stopni przez około 8-9 minut. Następnie orzechy nerkowca i laskowe z dodatkiem mleka roślinnego zmiksuj w blenderze do połączenia składników. Do mieszanki dodaj syrop, kakao oraz sól i miksuj tak długo, aż konsystencja będzie kremowa. Gotowy krem to idealny dodatek do naleśników!

Przepis na amerykańskie pancakesy

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżka cukru wanilinowego
szczypta soli
około 2-3 łyżki olejku

Sposób przygotowania:

Przesyp mąkę, z solą oraz proszkiem do pieczenia do dużej miski. następnie dodaj cukier, jajka, mleko oraz roztopione i przestudzone masło. Wszystkie składniki wymieszaj do gładkiej konsystencji, a następnie odstaw miskę z masą na około 15 minut. Na wysmarowaną olejem patelnie wykładaj chochelką niewielkie porcje i smaż aż do ścięcia się placuszka. Gotowe naleśniki podawaj z dodatkiem świeżych sezonowych owoców, lodów, jogurtem, dżemem lub po amerykańsku - z syropem klonowym!

Fot. INSTAGRAM @pancakesontherocks__official

Naleśniki ze szpinakiem

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka mleka
szczypta soli
2-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wsyp mąkę, następnie dodaj mleko oraz jajko. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj sól. Aby ciasto było bardziej puszyste wymieszaj je mikserem, w ten sposób pozbędziesz się wszystkich grudek. Na rozgrzaną patelnie wlewaj niewielkie porcje masy i smaż z obu stron do zarumienienia. Takie naleśniki idealnie sprawdzą się również ze słodkimi dodatkami, w tym celu możesz dodać szczyptę cukru.

Składniki na farsz ze szpinakiem:

2 pęczki młodych listków szpinaku
400 gram białego sera (opcjonalnie możesz dodać do twarogu ser feta)
4 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
odrobina soli oraz pieprzu do smaku

Sposób przygotowania:

Na patelni rozpuść masło, następnie zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj liście szpinaku. Smaż aż do momentu puszczenia wody oraz jej wyparowania. Następnie dodaj sól, pieprz raz oraz obrane i rozgniecione ząbki czosnku. W oddzielnej misce rozgnieć twaróg i połącz go ze składnikami z patelni. Gotowy farsz podawaj z naleśnikami. 

Naleśniki ze szpinakiem
Fot. ©teressa/Fotolia

Fot. INSTAGRAM @fitomatoes

Wideo

Dziś wypada 3. rocznica ich ślubu. Oto historia miłości Agnieszki i Piotra Woźniak-Staraków

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Wydanie de Luxe VIVA!, a w nim: ANJA RUBIK o tym, jak się czuje w roli singielki i o planach na przyszłość. Intymna sesja KINGI KORTY z synkiem GREYSONEM i inspirująca rozmowa na temat późnego macierzyństwa. Skandalista i geniusz – ELTON JOHN. RODZINA KOKCZYŃSKICH, właścicieli Park Cafe w Konstancinie, o tym, jak stworzyć „fajne miejsce”.