Dlaczego jemy za mało warzyw i owoców?
Fot. Stocksy / Mat. prasowe Juice Plus+
VIVA! Tylko u nas

Jemy za mało warzyw i owoców. Dlaczego?

Niewiedza, oszczędność czy niesprzyjający sezon?

WSPÓŁPRACA REKLAMOWA 1 stycznia 2024 21:19
Dlaczego jemy za mało warzyw i owoców?
Fot. Stocksy / Mat. prasowe Juice Plus+

Raport pod tytułem “Niwelowanie różnic na drodze do zdrowszego życia: Międzynarodowe badanie dotyczące spożywania warzyw i owoców, trendy i postawy” nie pozostawia wątpliwości: jemy za mało świeżych produktów roślinnych. Międzynarodowe badania zlecone przez markę Juice Plus+ wykazały, że aż 3/4 konsumentów nie przestrzega zalecanej przez WHO normy pięciu porcji dziennie. Wśród badanych krajów najlepszy wynik osiągnęły Włochy, nawet tam jednak tylko jedna trzecia badanych przestrzega diety rekomendowanej przez Światową Organizację Zdrowia.

Znaczenie warzyw i owoców w diecie

Większość konsumentów zdaje sobie sprawę z wagi przestrzegania zróżnicowanej, bogatej w nieprzetworzone produkty diety. Wśród badanych 35% wskazało, że niewystarczające spożycie owoców i warzyw prowadzi do niedoborów minerałów, a 18% - że wiąże się z wysokim ciśnieniem krwi. Dlaczego ta grupa produktów ma tak duże znaczenie dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia?

Warzywa i owoce to coś więcej niż błonnik pokarmowy i naturalnie występujący w nich cukier, czyli fruktoza. To również, jak słusznie zauważa spora część  respondentów biorących udział w badaniu, bogactwo witamin i składników mineralnych oraz związków aktywnych biologicznie, takich jak likopen, beta karoten, antocyjany czy luteina, które nie tylko wzmacniają naszą odporność ale wspierają pracę układu hormonalnego, narządu wzroku czy układu nerwowego - tłumaczy  Magdalena Czyrynda-Koleda, ekspert ds. żywienia i psychodietetyk.

Wymienione związki to tzw. przeciwutleniacze, czyli antyoksydanty. Neutralizują działanie szkodliwych wolnych rodników, których równowagę w organizmie może zachwiać m.in. stres, zanieczyszczone powietrze, palenie czy... niezdrowa dieta.

Świeże warzywa podstawą zdrowej diety
Fot. Stocksy / Mat. prasowe Juice Plus+

Dlaczego jemy za mało warzyw i owoców?

Przede wszystkim, dla wielu z nas zalecenia WHO są niejasne. Przypomnijmy, że organizacja zaleca spożycie pięciu porcji dziennie. Jak przełożyć to na praktykę? Wielkość porcji jest określona na 80 g - w przeliczeniu może to być jeden banan albo jabłko, mała miska sałatki, dwie śliwki albo trzy czubate łyżki gotowanych warzyw. W sumie dzienna dawka świeżych owoców i warzyw powinna wynosić co najmniej 400 g.  Problem oceny porcji rozwiąże każda waga kuchenna, jednak przyczyn ubogiej diety jest więcej.

Niestety, kluczowe znaczenie dla konsumentów mają rosnące ceny świeżej żywności. Raport wspomina o tzw. braku bezpieczeństwa żywnościowego, czyli sytuacji, w której nie możemy sobie pozwolić na zakup preferowanych, zdrowych produktów. Doświadczyło tego aż 43% konsumentów, a w niektórych krajach (Wielka Brytania i Niemcy) - ponad połowa!

Świeże owoce i warzywa podstawą zdrowej diety
Fot. Stocksy / Mat. prasowe Juice Plus+

Jak radzimy sobie z wysokimi cenami żywności? 54% badanych przyznało, że z powodów ekonomicznych część świeżych produktów zastąpiła przetworzonymi - puszkowanymi, suszonymi czy konserwowymi odpowiednikami. Nie dotyczy to jednak Polski, gdzie na taki krok zdecydowało się zaledwie 11% respondentów.

Czy przetworzone produkty roślinne tracą swoje zbawienne właściwości? Niekoniecznie:

Warto podkreślać, iż spora część warzyw poddanych obróbce ma wyższy potencjał zdrowotny. Przykładem może tu być passata czy przecier pomidorowy, zawierający więcej likopenu w porównaniu ze świeżym pomidorem czy kiszone warzywa wpływające pozytywnie na pracę układu pokarmowego oraz wspierające układ immunologiczny - dodaje Magdalena Czyrynda-Koleda.

Poddane obróbce produkty roślinne mogą być też remedium na sezonowy spadek spożycia owoców i warzyw. Aż 71% badanych deklaruje, że w ciepłych miesiącach odżywia się lepiej, głównie za sprawą dostępności sezonowych produktów "prosto z grządki". Najchętniej wybieramy wtedy truskawki i letnie pomidory - aż do 10 porcji tygodniowo.

Mrożonki, dostępne przez cały rok, są uzyskiwane  z owoców i warzyw zbieranych w szczycie sezonu, gdy ich wartość odżywcza jest najwyższa. Odpowiednio przechowywane świetnie sprawdzą się jako baza do przygotowania rozgrzewających zup, leczo czy owocowych musów, będących dodatkiem do śniadaniowych placków - radzi psychodietetyk.

Wzbogacenie diety o przetworzone produkty roślinne ma jeszcze jedną zaletę. Raport “Niwelowanie różnic na drodze do zdrowszego życia: Międzynarodowe badanie dotyczące spożywania warzyw i owoców, trendy i postawy” wskazuje, że aż jedna czwarta konsumentów deklaruje, że ogranicza kupowanie świeżych produktów, bo... za szybko się psują. Aż jedna trzecia wyrzucanego do kosza jedzenia to właśnie świeżonka.

Suplementacja - sposób na zwiększenie spożycia owoców i warzyw?

Czy dobrej jakości suplementacja może pomóc uzupełnić braki u osób, które z różnych względów mają trudności z utrzymaniem zaleceń WHO? W ofercie Juice Plus+ znajdziemy szeroki wybór produktów opartych na sproszkowanych owocach i warzywach - od kapsułek Juice Plus+ Essentials z wybranymi owocami, warzywami, owocami jagodowymi, po żelki, koktajle i batony.

Produkty Juice Plus+
Fot. Mat. prasowe Juice Plus+

Aby zapewnić pełnowartościowy skład, owoce i warzywa zbierane są w okresie szczytowej dojrzałości i od razu suszone bądź zamrażane.  W miarę możliwości producent wykorzystuje całe rośliny, wraz ze skórkami, liśćmi i nasionami. Same kapsułki Juice Plus+ Essentials zawierają proszki roślinne z 30 różnych owoców, warzyw i owoców jagodowych, a także skoncentrowane ekstrakty, np. z bogatej w witaminę C aceroli czy luteiny pochodzącej z nagietka. Według badań naukowych kapsułki są biodostępne, czyli łatwo przyswajalne do krwioobiegu.

Produkty Juice Plus+
Fot. Mat. prasowe Juice Plus+

Pamiętajmy jednak, że suplementy nie są alternatywą dla zróżnicowanej diety, a świeże owoce i warzywa w zalecanej przez Światową Organizację Zdrowia ilości są najlepszą gwarancją uniknięcia niedoborów witamin i mikroelementów. Nawet jeżeli zimą wymagają od nas większej kreatywności w kuchni.

Suplementy diety zawierają składniki, które wspomagają funkcje organizmu poprzez uzupełnienie normalnej diety. Nie mają właściwości leczniczych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

Maciej Musiał zadzwonił do Dagmary Kaźmierskiej z przeprosinami. Wcześniej zamieścił w sieci niestosowny komentarz

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

MAŁGORZATA ROZENEK-MAJDAN: czy tęskni za mediami, kiedy znowu… włoży szpilki i dlaczego wpada w „dziki szał”, gdy przegrywa. MICHAŁ WRZOSEK: kiedyś sam się odchudził, dziś motywuje i uczy innych, jak odchudzać się z głową. EWA SAMA swoje królestwo stworzyła w… kuchni domu w Miami. ONI ŻYJĄ FIT!: Lewandowska, QCZAJ, Steczkowska, Chodakowska, Klimentowie, Jędrzejczyk, Danilczuk i Jelonek, Paszke, Skura…