Obserwowane od połowy XX wieku podwyższenie średniej temperatury atmosfery przy powierzchni ziemi i oceanów skutkuje nie tylko topnieniem lodowców i światowym wzrostem poziomu morza. Zmiany w ilości i strukturze opadów atmosferycznych, globalne ocieplenie klimatu oraz niszczycielska produkcja, powodują, że wiele ulubionych przysmaków już wkrótce może zniknąć z naszych stołów! Niektóre jadalne rośliny już teraz są zagrożone wyginięciem, a ceny innych gwałtownie wzrastają przez wzgląd na trudności związane z ich hodowlą. Sprawdźcie, z jakimi produktami spożywczymi być może będziemy musieli się wkrótce pożegnać!
Truskawki, wino, czekolada... Jakie produkty spożywcze niedługo znikną?


Z tymi 10 rzeczami będziemy musieli się pożegnać!

TRUSKAWKI
Zmiany klimatyczne negatywnie wpływają na hodowlę truskawek - nie mają wówczas odpowiednich warunków do wzrostu.

KAWA
Australijski Instytut Klimatyczny uważa, że do 2080 r. znikną wszystkie plantacje kawy na Ziemi. Natomiast do 2050 roku z powodu wpływu czynników klimatycznych liczba upraw kawy na świecie zmniejszy się już o połowę.

BANANY
Im bardziej ociepli się klimat, tym bardziej wzrośnie problem nawadniania upraw. Banany mogą zniknąć również przez chorobę panamską, czyli rodzaj grzyba.

RYŻ
Niektórzy eksperci prognozują, że do 2025 roku 15-20 milionów hektarów nawadnianych upraw ryżu doświadczy w jakimś stopniu niedoborów wody. Tymczasem już w obecnych warunkach klimatycznych wiele obszarów uprawy ryżu jest narażonych na susze.

AWOKADO
Naukowcy z laboratorium Lawrence Livermore przyjrzeli się, jak zmiany klimatu oddziałują na plantacje awokado w Kalifornii. Ich zdaniem w ciągu najbliższych stu lat zbiory awokado będą o 40 proc. niższe niż obecnie.

MIÓD
Pszczoły, m.in. poprzez działalność człowieka, masowo wymierają i są zagrożone na całym świecie. W ciągu ostatnich 10 lat wyginęło ich aż 40%.

WINOGRONA
Wyższe temperatury i większe stężenie dwutlenku węgla negatywnie wpływają na smak i czas dojrzewania winogron. Według prof. Johna Holdrena, byłego dyrektora White House Office of Science & Technology, do 2050 roku o 23 % zmniejszy się powierzchnia obszarów korzystnych dla upraw winorośli.

CZEKOLADA
Kakaowce potrzebują do wzrostu specyficznych warunków, w tym dosyć stałej temperatury, wysokiej wilgotności, dużych opadów, ochrony przed wiatrem i gleby bogatej w azot. Naukowcy z National Oceanic and Atmospheric Administration przewidzieli, że rośliny kakaowca mogą wyginąć już w roku 2050 z powodu zmiany klimatu.

PESTKOWCE (BRZOSKWINIE, NEKTARYNKI, MORELE)
Pestkowce bardzo źle reagują na wahania temperatur w okresie swego wzrostu.

FISTASZKI (ORZESZKI ZIEMNE)
Uprawa orzeszków arachidowych wymaga stabilnego klimatu. Niestety obecnie jego wahania sprawiają, że plony są słabe. Eksperci przewidują, że już w roku 2030 może pojawić się poważny kryzys związany z dostępnością fistaszków.