Obserwowane od połowy XX wieku podwyższenie średniej temperatury atmosfery przy powierzchni ziemi i oceanów skutkuje nie tylko topnieniem lodowców i światowym wzrostem poziomu morza. Zmiany w ilości i strukturze opadów atmosferycznych, globalne ocieplenie klimatu oraz niszczycielska produkcja, powodują, że wiele ulubionych przysmaków już wkrótce może zniknąć z naszych stołów! Niektóre jadalne rośliny już teraz są zagrożone wyginięciem, a ceny innych gwałtownie wzrastają przez wzgląd na trudności związane z ich hodowlą. Sprawdźcie, z jakimi produktami spożywczymi być może będziemy musieli się wkrótce pożegnać!
Truskawki, wino, czekolada... Jakie produkty spożywcze niedługo znikną?
![](https://s3.viva.pl/newsy/-451617-GALLERY_BIG.jpg)
![](https://s3.viva.pl/newsy/-451615-VERTICAL.jpg)
Z tymi 10 rzeczami będziemy musieli się pożegnać!
![Truskawki w miseczce](https://s3.viva.pl/styl-zycia/zdrowie/truskawki-w-miseczce-364568-GALLERY_BIG.jpg)
TRUSKAWKI
Zmiany klimatyczne negatywnie wpływają na hodowlę truskawek - nie mają wówczas odpowiednich warunków do wzrostu.
![Filiżanka parującej kawy na ziarnach do zmielenia](https://s3.viva.pl/styl-zycia/dom/kuchnia-przepisy/filizanka-parujacej-kawy-na-ziarnach-do-zmielenia-341898-GALLERY_BIG.jpg)
KAWA
Australijski Instytut Klimatyczny uważa, że do 2080 r. znikną wszystkie plantacje kawy na Ziemi. Natomiast do 2050 roku z powodu wpływu czynników klimatycznych liczba upraw kawy na świecie zmniejszy się już o połowę.
![Suszone banany](https://s3.viva.pl/styl-zycia/zdrowie/odchudzanie-i-diety/suszone-banany-330887-GALLERY_BIG.jpg)
BANANY
Im bardziej ociepli się klimat, tym bardziej wzrośnie problem nawadniania upraw. Banany mogą zniknąć również przez chorobę panamską, czyli rodzaj grzyba.
![](https://s3.viva.pl/newsy/-376610-GALLERY_BIG.jpg)
RYŻ
Niektórzy eksperci prognozują, że do 2025 roku 15-20 milionów hektarów nawadnianych upraw ryżu doświadczy w jakimś stopniu niedoborów wody. Tymczasem już w obecnych warunkach klimatycznych wiele obszarów uprawy ryżu jest narażonych na susze.
![Awokado](https://s3.viva.pl/styl-zycia/dom/kuchnia-przepisy/awokado-343395-GALLERY_BIG.jpg)
AWOKADO
Naukowcy z laboratorium Lawrence Livermore przyjrzeli się, jak zmiany klimatu oddziałują na plantacje awokado w Kalifornii. Ich zdaniem w ciągu najbliższych stu lat zbiory awokado będą o 40 proc. niższe niż obecnie.
![Złocisty miód na specjalnej łyżce](https://s3.viva.pl/styl-zycia/dom/kuchnia-przepisy/zlocisty-miod-na-specjalnej-lyzce-341945-GALLERY_BIG.jpg)
MIÓD
Pszczoły, m.in. poprzez działalność człowieka, masowo wymierają i są zagrożone na całym świecie. W ciągu ostatnich 10 lat wyginęło ich aż 40%.
![winogrona czerwone i białe](https://s3.viva.pl/styl-zycia/zdrowie/winogrona-czerwone-i-biale-328875-GALLERY_BIG.jpg)
WINOGRONA
Wyższe temperatury i większe stężenie dwutlenku węgla negatywnie wpływają na smak i czas dojrzewania winogron. Według prof. Johna Holdrena, byłego dyrektora White House Office of Science & Technology, do 2050 roku o 23 % zmniejszy się powierzchnia obszarów korzystnych dla upraw winorośli.
![Dieta czekoladowa](https://s3.viva.pl/styl-zycia/zdrowie/odchudzanie-i-diety/dieta-czekoladowa-338690-GALLERY_BIG.jpg)
CZEKOLADA
Kakaowce potrzebują do wzrostu specyficznych warunków, w tym dosyć stałej temperatury, wysokiej wilgotności, dużych opadów, ochrony przed wiatrem i gleby bogatej w azot. Naukowcy z National Oceanic and Atmospheric Administration przewidzieli, że rośliny kakaowca mogą wyginąć już w roku 2050 z powodu zmiany klimatu.
![Koszyk brzoskwiń](https://s3.viva.pl/styl-zycia/zdrowie/odchudzanie-i-diety/koszyk-brzoskwin-329119-GALLERY_BIG.jpg)
PESTKOWCE (BRZOSKWINIE, NEKTARYNKI, MORELE)
Pestkowce bardzo źle reagują na wahania temperatur w okresie swego wzrostu.
![Fistaszki częściowo rozłupane, częściowo w łupinkach](https://s3.viva.pl/styl-zycia/dom/kuchnia-przepisy/fistaszki-czesciowo-rozlupane-czesciowo-w-lupinkach-352890-GALLERY_BIG.jpg)
FISTASZKI (ORZESZKI ZIEMNE)
Uprawa orzeszków arachidowych wymaga stabilnego klimatu. Niestety obecnie jego wahania sprawiają, że plony są słabe. Eksperci przewidują, że już w roku 2030 może pojawić się poważny kryzys związany z dostępnością fistaszków.