Falafel
Fot. Adobe Stock
KUCHNIA 2021

Kuchnia 2021. Dziś Dzień Falafela! Oto przepis na pyszne kuleczki z ciecierzycy!

Sprawdź, jakie to proste!

Aleksandra Frankowska 12 czerwca 2021 13:27
Falafel
Fot. Adobe Stock

Dziś dzień falafela – kto z Was jeszcze nie wie, czym on jest? To niesamowite kotleciki z ciecierzycy smażone na głębokim tłuszczu, które są nieodłącznym składnikiem diety wegetariańskiej. Pochodzące z Bliskiego Wschodu kuleczki są absolutnym hitem w Europie. Uwielbiają ją wszyscy Ci, którzy dbają o zdrowy styl życia i szczupłą sylwetkę. Można skosztować go w bliskowschodnich knajpkach, ale również przyrządzić w zaciszy własnego mieszkania.

Czytaj też: Kuchnia na wiosnę i lato 2021 - na czym polega biała dieta?

Przepis na falafel

Składniki:

  • 500 g suchej ciecierzycy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sody
  • kumin
  • pęczek natki pietruszki
  • olej do smażenia

Ciecierzycę namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Kiedy napęcznieje, odsączyć nadmiar wody i zblendować wszystkie składniki, bez oleju. Masa musi być gęsta i dość klejąca. Następnie należy odstawić ją do lodówki na pół godziny. Kolejno formować kuleczki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż do uzyskania złoto brązowego koloru. 

Wideo

Urszula Dudziak ma 78 lat i mnóstwo pięknych planów: „Rozkwitłam na nowo po menopauzie”

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Co powie tata? JAROSŁAW I OLIWIA BIENIUK we wzruszającej rozmowie o wchodzeniu córki w dorosłość, układaniu życia na nowo, sile wspomnień i ojcowskiej miłości. ALEKSANDRA KURZAK: „lubię być diwą”. O błyskotliwej karierze, zaręczynach po 10 dniach znajomości i intymności. DOROTA I CZESŁAW MOZILOWIE razem pracują, podróżują, oglądają seriale, tańczą... Co jest receptą ich udanego związku? WOJCIECH MECWALDOWSKI to artysta, aktor i... introwertyk. Co oznacza dla niego „życie pełną gębą”? Ikar polskiego dziennikarstwa... Jaki był prywatnie? Wzloty i upadki KAMILA DURCZOKA.