Falafel
Fot. Adobe Stock
KUCHNIA 2021

Kuchnia 2021. Dziś Dzień Falafela! Oto przepis na pyszne kuleczki z ciecierzycy!

Sprawdź, jakie to proste!

Aleksandra Frankowska 12 czerwca 2021 13:27
Falafel
Fot. Adobe Stock

Dziś dzień falafela – kto z Was jeszcze nie wie, czym on jest? To niesamowite kotleciki z ciecierzycy smażone na głębokim tłuszczu, które są nieodłącznym składnikiem diety wegetariańskiej. Pochodzące z Bliskiego Wschodu kuleczki są absolutnym hitem w Europie. Uwielbiają ją wszyscy Ci, którzy dbają o zdrowy styl życia i szczupłą sylwetkę. Można skosztować go w bliskowschodnich knajpkach, ale również przyrządzić w zaciszy własnego mieszkania.

Czytaj też: Kuchnia na wiosnę i lato 2021 - na czym polega biała dieta?

Przepis na falafel

Składniki:

  • 500 g suchej ciecierzycy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sody
  • kumin
  • pęczek natki pietruszki
  • olej do smażenia

Ciecierzycę namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Kiedy napęcznieje, odsączyć nadmiar wody i zblendować wszystkie składniki, bez oleju. Masa musi być gęsta i dość klejąca. Następnie należy odstawić ją do lodówki na pół godziny. Kolejno formować kuleczki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż do uzyskania złoto brązowego koloru. 

Wideo

Za nami 25 lat tworzenia magazynu VIVA!. Tak wraz z gwiazdami zapamiętaliśmy ten wyjątkowy czas

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

JULIA WIENIAWA o magii sceny, dorastaniu na oczach widzów, manii kontroli i miłości. ADRIANNA BIEDRZYŃSKA i MICHALINA ROBAKIEWICZ – Matka i córka opowiadają, jak gra się im na jednej scenie i nosi... te same ubrania. JERZY SKOLIMOWSKI: Artysta wszechstronny – reżyser, scenarzysta, poeta i malarz, w szczerej rozmowie o życiowej rewolucji. W cyklu Kobiety ikony – co się dzieje z… SOPHIA LOREN, bogini kina, zjawiskowa piękność, która na swoje miejsce na Ziemi wybrała Rzym zamiast Hollywood. W cyklu Podróże – gdzie jeżdżą gwiazdy: Greckie wyspy. Tu odpoczywają JOANNA PRZETAKIEWICZ, ANNA PUŚLECKA i RITA ORA. Sztuka gotowania JOANNY BRODZIK.