Sałatki wielkanocne jak u babci – odkryj sprawdzone przepisy
Oto najsmaczniejsze propozycje na świateczny stół!

- Redakcja VIVA!
Szukasz inspiracji na sałatki wielkanocne? Mamy dla Ciebie wyjątkowe propozycje – od klasyki z twarogiem, przez egzotyczne połączenia mango i awokado, aż po warstwową bombę smaków z selerem. Te przepisy to gwarancja kulinarnego sukcesu przy świątecznym stole!
Zachwycą Twoich gości! Najlepsze sałatki wielkanocne na świąteczny stół
Co roku na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych dań na bazie jajek, domowej pieczeni lub pasztetu. Jednak punktem obowiązkowym jest sałatka wielowarzywna. Co powiecie, aby w tym roku skusić się na nią, jednak w nieco innej, odświeżonej wersji? Przygotowaliśmy kilka propozycji na sałatki, które kojarzą się z Wielkanocą oraz wiosną. W ich składzie nie zabraknie jajek, chrzanu, rzodkiewki i innych młodych warzyw. Świąteczna sałatka będzie dobrze smakować zarówno w pojedynkę oraz jako dodatek do innych dań. Koniecznie zobaczcie przepisy, z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie, również zwolennicy diety roślinnej!
CZYTAJ TEŻ: Dlaczego Wielkanoc jest taka ważna dla Ewy Wachowicz?
Sałatka wielkanocna z rzodkiewką i twarogiem
Wyjątkowo lekka i wiosenna kompozycja, która idealnie wpisuje się w klimat świąt Wielkanocnych. Jej podstawą są chrupiące rzodkiewki i świeże zioła, a smak podkreśla dodatek cytryny i twarogu.
Potrzebne składniki:
- 12 sztuk rzodkiewek
- 4 dymki
- 1 posiekana gałązka mięty
- 1/2 pęczka posiekanego koperku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- 100 g twarogu
Sposób przygotowania:
Umyte rzodkiewki przekrój na połówki i umieść w misce. Do tego dodaj koperek, liście mięty, łyżkę oliwy z oliwek i sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszaj, a na wierzchu umieść rozdrobniony twaróg. Całość skrop oliwą z oliwek, opcjonalnie możesz udekorować dodatkowym koperkiem i miętą.
Egzotyczna sałatka z mango, awokado i soczewicy
Nowoczesna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości z orzechową nutą. Czarna soczewica, mango, awokado i kapary tworzą nietuzinkową kompozycję smaków.
Potrzebne składniki:
- 1 1/3 szklanki (100 g) czarnej soczewicy
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 2 łyżki solonych kaparów (spłukanych, osuszonych)
- 2 pęczki liści rukoli
- 1 mango w plasterkach
- 1 awokado w cienkich plasterkach
- 1/2 szklanki (60 g) posiekanych orzechów włoskich
- 100 g suszonych czarnych oliwek
Sposób przygotowania:
Umieść soczewicę w misce z 1 litrem (4 szklanki) zimnej wody i odstaw na noc do namoczenia. Następnie soczewicę dobrze spłucz pod zimną wodą i gotuj ją na parze, aż będzie miękka.
W oddzielnym naczyniu połącz sok z limonki, olej oraz kapary. Przygotuj talerz i wyłóż na niego mango, awokado, przyprawione już kapary, soczewicę oraz rukolę. Całość posyp orzechami oraz oliwkami.
Warstwowa sałatka z selerem – klasyk w nowej odsłonie
To tradycyjna propozycja w nowoczesnym wydaniu. Warstwy smaków i konsystencji tworzą niepowtarzalny efekt wizualny i kulinarny.
Potrzebne składniki:
- 1 opakowanie selera konserwowego
- 1 puszka kukurydzy
- 5 jajek ugotowanych na twardo (posiekanych w drobną kostkę)
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka francuskiej musztardy Dijon
- 1 puszka groszku konserwowego
- 200 szynki w plasterkach
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
W niedużym naczyniu wymieszaj jogurt, musztardę Dijon, natkę pietruszki, czosnek oraz sól i pieprz. Przygotuj dużą, przezroczystą miskę i ułóż warstwami: seler, szynkę, kukurydzę i groszek. Na wierzch urozsmaruj wcześniej zrobiony sos i rozłóż posiekane jajka. Rozsmaruj kolejną warstwę sosu i posyp sałatkę pieprzem.
Wielkanoc 2025 - sałatka wielkanocna
Potrzebne składniki:
- 2 paczki lubionych sałat (masłowa, mix sałat itp.)
- 3-4 ogórki gruntowe
- 2/3 szklanki oliwek
- 3-4 jajka na twardo
- 1 pęczek posiekanego szczypiorku
- 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Do miski przełóż porwaną w mniejsze kawałki sałatę, dodaj szczypiorek oraz czosnek. Obierz ogórki i pokrój w cienkie plasterki. Do miski przełóż ogórki i rzodkiewki. W niewielkim naczyniu zrób dressing składający się z soku z cytryny oraz oliwy z oliwek. Dodaj do sałatki i wymieszaj wszystkie składniki. Na wierzchu ułóż przekrojone w ćwiartki jajka i całość skrop oliwa z oliwek.
Jak podać sałatki wielkanocne? Porady i inspiracje
Aby sałatki wielkanocne zachwycały nie tylko smakiem, ale i wyglądem, warto zadbać o ich podanie. Warstwowe sałatki najlepiej prezentują się w przezroczystych misach, które eksponują kolorowe składniki. Delikatne kompozycje z rukolą i mango warto serwować na dużych, płaskich półmiskach, by nie zgnieść liści. Twarogowe sałatki świetnie wyglądają udekorowane ziołami – koperkiem, miętą lub szczypiorkiem.
