Pomysł na lunchboxa
Fot. STOCK ADOBE
KUCHNIA

Kuchnia na wiosnę 2020 - zobacz przepisy na szybkie i pożywne sałatki z makaronem!

Pomysł na lunachboxy

Marta Baran 26 marca 2020 17:30
Pomysł na lunchboxa
Fot. STOCK ADOBE

Podczas kwarantanny powoli brakuje pomysłów co ugotować na obiad? Ostatnio pokazywaliśmy, jak przygotować szybkie i proste dania z ryżem w roli głównej. Kolejnym składnikiem, który może być bazą wielu posiłków, jest oczywiście makaron. To produkt, który głównie kojarzy się z kuchnią włoską, ale nie tylko! Co powiecie na pożywne sałatki, który można wykonać błyskawicznie? Do ich wykonania nie potrzeba dużej ilości składników, co jest dużym ułatwieniem w obecnej sytuacji, gdy lepiej jest zostać w domu. Ponadto dania można przygotować już wcześniej i przechowywać w lodówce, a to świetne rozwiązanie, gdy oprócz bieżących obowiązków pracuje się z domu. Zobaczcie nasze propozycje, z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie! 

Kuchnia na wiosnę 2020 - proste sałatki z makaronem:

Sałatka z makaronem i wędzonym boczkiem 

Potrzebne składniki:

  • 1 łyżka czosnku
  • 250 g makaronu Fusilli
  • 200 g wędzonego boczku
  • sok z 1 cytryny
  • 160 g mix sałat
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej Dijon
  • 30 g listków bazylii

Sposób przygotowania:

  1. W dużym doprowadź wodę do wrzenia i dodaj makaron. Całość gotuj przez 9-10 minut. Makaron odcedź i opłucz w zimnej wodzie. 
  2. W międzyczasie rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj bekon i smaż przez 4-5 minut, aż będzie chrupiący. Odcedź na papierze kuchennym, a następnie posiekaj w grubsze kawałki.
  3. Połącz makaron z boczkiem. Dodaj sok z cytryny, mieszankę sałat, czosnek, oliwę z oliwek i musztardę Dijon i energicznie wymieszaj. Danie udekoruj świeżymi listkami mięty.

Wegetariańska sałatka z makaronem

Potrzebne składniki:

  • 250 g makaronu mafalde
  • 2 obrane brzoskwinie (skrojone w kostkę)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 kolby kukurydzy
  • 10 g drobno posiekanego szczypiorku
  • 15 g posiekanej mięty
  • 100 g niskotłuszczowego sera greckiego
  • 100 g liści szpinaku
  • 100 g pestek granatu
  • 35 g prażonych, grubo posiekanych orzechów laskowych

Składniki na sos:

  • sok z 2 cytryn
  • 2 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na ostatnie 4 minuty dodaj kukurydzę. Następnie usuń kukurydzę i odłóż na bok, a następnie osusz makaron i przepłucz go zimną wodą, aby się nie skleił.
  2. W międzyczasie rozgrzej patelnię grillową na średnim ogniu. Dodaj kawałki brzoskwini i smaż przez 2 minuty z każdej strony. Dodaj kukurydzę cukrową do tej samej patelni i praż, aż będzie złota.
  3. Makaron połącz z brzoskwiniami, kukurydzą, serem, szpinakiem, cebulką i pestkami granatu. Następnie wymieszaj składniki na sos i dodaj do makaronu. Przed podaniem sałatkę posyp orzechami.

Sałatka wiosenna

Potrzebne składniki:

  • 1 paczka makaronu 
  • włoski sos do sałatek
  • 2 ogórki
  • 6 posiekanych pomidorów
  • 2 cebule
  • 4 łyżki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj al dente wg instrukcji na opakowaniu. Do dużej miski wrzuć ugotowany makaron z włoskim dressingiem, ogórkami, pomidorami i posiekaną drobno cebulkę. Sałatkę posyp tartym parmezanem.

Sałatka makaronowa z kurczakiem i czerwonymi winogronami

Sposób przygotowania:

  • 4 szklanki makaronu
  • 2 szklanki ugotowanej i posiekanej w kostkę piersi z kurczaka
  • 2 szklanki czerwonych winogron 
  • 1 szklanka startego sera
  • 3/4 szklanki rozdrobnionych migdałów 
  • 1/2 szklanka poszatkowanej cebuli
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki miodu 
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu, następnie odcedź i opłucz zimną wodą. Przygotuj miskę i wymieszaj w niej jogurt grecki, majonez, ocet, miód i dopraw solą.
  2. Do makaronu dodaj kurczaka, winogrona, ser, migdały, cebul i żurawinę. Sałatkę polej dressingem na bazie jogurtu greckiego.
  3. Dodaj odsączony makaron do miski sałatkowej wraz z kurczakiem, winogronami, selerem, migdałami, zieloną cebulą i żurawiną.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Monika (@nomadicfitfoodie)

Pomysł na lunchboxa
Fot. STOCK ADOBE

Wideo

Poznaj wyjątkowe nowości Avon na wiosnę 2020!

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

ADAMOWICZ, EGURROLA, FIGURA, GOLCOWIE, KUSZYŃSKA, SOYKA, NIEDENTHAL… w osobistych wspomnieniach o bliskich ich sercu miejscach. Według DOMINIKI KULCZYK świat zmieni tylko „czuła rewolucja”? Ważny głos w sprawie wykluczenia kobiet. „Wciąż mnie zaskakuje” – profesor JERZY BRALCZYK o języku polskim. W sentymentalną PODRÓŻ do nadbałtyckich kurortów zabierają nas m.in. CIERNIAK-MORGENSTERN, RODOWICZ, IWASZKIEWICZ.