Słoiki mn
Fot. Adobe Stock
KUCHNIA 2022

Proste dania w słoikach, które sprawdzą się idealnie do pracy i na wyjazdy! 

Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a efekt końcowy bardzo smaczny 

Aleksandra Trendak 7 sierpnia 2022 12:30
Słoiki mn
Fot. Adobe Stock

Coraz częściej szukamy szybkich i prostych rozwiązań na posiłki, ponieważ nasz tryb życia robi się coraz szybszy i mamy coraz mniej czasu na stanie w kuchni. Świetną propozycją, aby zaoszczędzić na posiłkach spożywanych na mieście w trakcie pracy lub długiej podróży samochodem, są posiłki, które możemy przygotować w domu i włożyć do słoika, aby później zjeść. Odkryj pięć przepisów na smaczne i zdrowe posiłki do słoika! 

ZOBACZ TEŻ: Najlepsze przepisy na nocne owsianki 

Kurczak po tajsku 

Składniki: 

  • 0,8kg piersi z kurczaka 
  • 4-5 łyżeczek przyprawy żółte curry 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 4cm świeżego imbiru 
  • 250mln mleczka kokosowego, 
  • 3 łyżki oleju 
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 

Przygotowanie: 

Mięso kroimy w drobną kostkę, polewamy je olejem i posypujemy sproszkowanym żółtym curry (możemy dodatkowo posolić). Zamarynowane mięso odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Następnie drobno siekamy czosnek i starty na tarce imbir podsmażamy na lekko rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty. Potem na patelnię wrzucamy mięso (pół godziny przed smażeniem należy wyjąć je z lodówki) i obsmażamy po 3-4 minuty z każdej strony. Dolewamy mleczka kokosowego i dusimy przez około 15 minut. Tak powstały sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Jeśli sos jest dla nas za mało słony, możemy dodać łyżeczkę lub dwie żółtego curry. Kurczak po tajsku będzie najlepiej smakował z ryżem jaśminowym lub basmanti. Po przygotowaniu ryżu i umieszczeniu go w słoiku, dodajemy kurczaka i możemy zamknąć szczelnie słoik, aby później po odgrzaniu cieszyć się smacznym posiłkiem.  

Sloiki
Fot. Adobe Stock

Mus z malin 

Składniki: 

  • 1kg świeżych malin 
  • Pół szklanki cukru 

Przygotowanie: 

Świeże maliny myjemy i usuwamy ogonki, a następnie umieszczamy w garnku i dodajemy cukier. Całość dusimy na bardzo małym ogniu, aż owoce całkiem się rozpadną. Gdy maliny ostygną, całość należy przetrzeć przez sito, a następnie znowu zagotować, aby zredukować ilość soku. Gotujemy aż do momentu, gdy mus uzyska konsystencję sosu. Tak przygotowany mus malinowy jest świetnym dodatkiem do płatków owsianych granoli, jogurtu naturalnego lub kaszy mannej. 

Sloiki
Fot. Adobe Stock

Indyk z brokułami 

Składniki: 

  • 3-4 różyczki brokułów 
  • 500g polędwiczki z indyka 
  • 500mln sosu słodko-kwaśnego 
  • ½ łyżeczki rozmarynu 
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki 

Przygotowanie: 

Kroimy indyka na małe kawałki, posypujemy przyprawami i podduszamy na rondelku lub głębokiej, beztłuszczowej patelni przez 10-15 minut. Następnie wlewamy sos i dusimy, aż indyk będzie miękki (około 15 minut). Możemy podawać z makaronem lub ryżem i ugotowanymi brokułami. Całość świetnie nadaje się do spakowania do słoika i zabrania do pracy. 

Sloiki
Fot. Adobe Stock

Zupa krem z kalafiora 

Składniki: 

  • Litr rosołu lub bulionu 
  • Kalafior 
  • 4 ziemniaki 
  • Cebula 
  • 4 łyżki śmietany 18% 
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • Sól i pierzprz 
  • Pół łyżeczki kurkumy 

Przygotowanie: 

Siekamy w drobną kostkę cebulę i podsmażamy ją na patelni. Następnie kroimy ziemniaki w kostkę i dorzucamy na patelnię na 3-4 minuty. Rosół albo bulion warzywny zagotowujemy i dodajemy umyty i podzielony na małe różyczki kalafior, ziemniaki i cebulę. Gotujemy wszystko około 20 minut, do momentu aż kalafior będzie miękki, ale nie rozgotowany. Następnie całość blendujemy na gładki krem. Na koniec dodajemy śmietanę, którą należy najpierw zahartować, czyli wymieszać w oddzielnym pojemniku z kilkoma łyżkami zupy i dodać do garnka dopiero gdy połączy się w gładki krem. Doprawiamy całość solą, kurkumą, gałką muszkatołową (dodajemy stopniowo i sprawdzamy czy zupa nie zrobiła się za gorzka) oraz świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowaną zupę możemy przelać do słoika i po odgrzaniu spożyć. 

Sloiki
Fot. Adobe Stock

Sos do spaghetti z tuńczykiem 

Składniki: 

  • 3 puszki tuńczyka w sosie własnym 
  • 2 małe cebule 
  • Opakowanie świeżego szpinaku 
  • 8 suszonych pomidorów 
  • 150g sera cheddar 
  • 400ml bulionu warzywnego 

Przygotowanie: 

Tuńczyka i pomidory odsączamy z oleju. Na patelni podsmażamy do miękkości pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy szpinak. Smażymy przez około 2-3 minuty i dodajemy tuńczyka i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Po kolejnych trzech minutach zalewamy całość bulionem warzywnym. Gdy bulion się zagotuje, dodajemy starty ser cheddar. Doprawiamy danie pieprzem i solą. Takie danie będzie świetnie smakowało z makaronem spaghetti. 

Sloiki
Fot. Adobe Stock

Wszystkie przepisy charakteryzują się prostym i szybkim przygotowaniem. Możemy je spokojnie spakować do słoika i odgrzać w pracy lub odgrzać na turystycznej kuchence gazowej. Który przepis najchętniej spróbujecie? 

Wideo

Za nami 25 lat tworzenia magazynu VIVA!. Tak wraz z gwiazdami zapamiętaliśmy ten wyjątkowy czas

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Czy czas zabliźnia rany, zaciera pamięć? Co sądzą o filmie „Ania”? BLISCY ANNY PRZYBYLSKIEJ w poruszającej, intymnej rozmowie. BARBARA ROMANOWICZ-TORZEWSKA I MAREK TORZEWSKI: słynny polski tenor i aktorka. Od 40 lat razem. Na dobre i na złe. Niezmiennie w sobie zakochani. Ich wyznania brzmią jak piękna miłosna aria. DOROTA GARDIAS: wydawałoby się, że ma wszystko: urodę, talent, popularność, miłość widzów i udaną córeczkę Hanię. A jednak los jej nie rozpieszcza… RADOSŁAW ŚMIGULSKI zarządza Polskim Instytutem Sztuki Filmowej. Czy sam jest… fanem kina? KRÓLOWA ELŻBIETA II i jej wielkie miłości…